Ut i skam

Siste Wayne Rooney var i Lisboa, pådro han seg beinbrudd og røyk ut av EM. I går ble han feid ut av Europa igjen, sammen med et tamt Manchester United som har skuffet stor i Champions League.

Benfica - Manchester United 2-1.

Det var ei gruppe alle trodde United skulle forsere uten store problemer. Hadde Rosenborg trukket Villarreal, Lille og Benfica, ville trønderbartene buet seg i glede.

Men Manchester United vant bare én kamp, scoret tre totalt - og framsto totalt tannløse da det gjaldt som mest. Benficas keeper gjorde knapt en eneste redning i den andreomgangen United visste de måtte vinne.

Sisteplassen i gruppa gjør at Manchester United for første gang siden 1994 er slått ut av Europa allerede før jul. De klarte ikke engang tredjeplassen som gir UEFA-cup.

-  Et slag

-  Et slag i trynet, sa manager Sir Alex Ferguson til Sky Sports etter kampen.

Han framsto rolig, men meget skuffet over tapet.

-  Vi ledet 1- 0, og da så det bra ut. Men så begynte vi å gi fra oss ballen, det kan vi ikke gjøre. Det vet alle, sier han.

-  Dere tapte i dag, men er det den beste forklaringa på hvorfor dere er ute?

-  Vår hjemmeform har vært det største problemet. Det er den som har forårsaket dette. For eksempel hjemme mot Lille, den skulle vi vinne, men fikk det tøft da vi måtte spille med ti mann i 35 minutter, forklarer Ferguson.

Fergie måtte svare

I dagene som kommer må han tåle massive diskusjoner om sin egen framtid. I ligaen har laget plukket poeng som i stormaktsdagene, problemet er selvfølgelig at Chelsea er langt foran. I tillegg er klubben nå altså ute av alt som heter Europa.

Spørsmålet blir da hvor lenge Glazer-familien, som overtok styringa av gigantklubben i sommer, kan vente - og hvor kravstore de er. På pressekonferansen etter kampen ble skotten naturlig nok spurt om sin egen framtid:

-  Det spiller ingen rolle om jeg går baklengs nedover gata, ingenting vil endre min væremåte, svarte han.

-  Dette er ikke noe problem for meg. Vi har en jobb å gjøre, og nybyggingen vil fortsette. Jeg vil ikke svare noen spørsmål om framtida mi. Det kommer andre til å gjøre i mediene.

-  Jeg har en jobb å gjøre, det er en fin stilling og jeg har full tillit til spillerne mine, sier Ferguson, som har ledet klubben siden 1986.

Stolt Koeman

Manageren selv føler seg trygg på at klubben vil reise seg:

-  Denne klubben har vært gjennom tøffe tider før. Vi må bare starte på nytt, ta oss sammen og se framover. Selvtilliten har økt gjennom seirene i ligaen i det siste, men her gjorde vi en lett kamp veldig vanskelig.

-  Vi har ikke vært gode nok. Dette er ikke likt oss. Vi har slitt i hele gruppespillet, og jeg kan ikke forklare hvorfor, sier United-kaptein Gary Neville.

For knappe to år siden var det også et portugisisk lag som sendte de mektige røde ut av Europa. Den gang het laget Porto, og dets manager Jose Mourinho. Benfica-sjef Ronald Koeman snakket om mye av det samme i går som Mourinho gjorde etter åttendedelsfinalen i 2004:

-  Jeg er fantastisk stolt over at vi klarer å slå ut et så stort lag som Manchester United. Det er en stor dag for Benfica.

-  Ikke på topp

Wayne Rooney hinket av banen i kvartfinalen mot Portugal i EM i fjor sommer på Estadio da Luz. Skaden viste seg å være beinbrudd, England tapte kampen på straffesparkkonkurranse, og neste gang Rooney spilte fotball var det i Manchester United-trøye.

På Sky Sports ble det etter Europa-exiten diskutert om det engelske stortalentet, som sleit mot aggressive portugisere i går, er i feil klubb.

-  Denne klubben har spillere som ikke lenger er på topp nivå. Rooney har rett og slett kommet til en klubb som ikke er på topp, sier Ruud Gullit.

-  Fortjent tap

Glenn Hoddle kritiserte Uniteds spillemønster:

-  De flyttet opp folk, men de hadde ikke noe form på angrepsspillet. Spilte Wayne Rooney på sida, eller skulle han ligge sentralt? Jeg vet ikke. Men det var skuffende, og United fortjente ikke å vinne, fastslo den tidligere engelske landslagssjefen.

Sir Alex Ferguson svarte slik på spørsmål om pengene de taper på gårsdagens tap - anslått til rundt 200 millioner kroner - vil bety færre spillerkjøp:

-  Nei, jeg tror vi har penger. Og vi ønsker å kjøpe spillere, kanskje et par, men det er vanskelig i januar, sier United-bossen.

Spesielt vanskelig blir det når klubben ikke lenger er med i Europa. Sånt øker ikke akkurat attraktiviteten.

KOM TIL KORT: Mancester United Paul Scholes klarte ikke lure Benficas Beto under kampen i går.