Ut i sporet, Carlsen og Rike!

Du kan si mye om ordflommen fra TV-Sportens langrennsveteraner, men i dette mesterskapet er problemet det de ikke sier. I dagens gullkamp misset vi spenningen i innspurten.

 • Si din mening om TV-dekningen! Det er bare å innrømme:
 • Langrenn med tradisjonell intervallstart er en sær øvelse.

  Selvsagt er det derfor tribunen på skistadion i Tesero i Val di Fiemme er full av nordmann og at norske TV-seere sannsynligvis utgjør nær halvparten av det totale internasjonale seertallet på den direkte overføringen av dagens 15-kilometer.

  Dette er altså TV-kritikk for oss sære.

  Sånn passer det godt å snakke om veteranene Kjell Kristian Rike og Jon Herwig Carlsen.

  Total miss


  I dag misset de totalt.

  Joda; kjattet gikk som vanlig selv om de gamle gutta er saftigere når det er jenter som skal karakteriseres. Men det var hverken 'franske åpninger' eller annet stusslig mannspreik vi savnet denne gangen:

 • Vi savnet poenget.

  Da Jaak Mae og Frode Estil plukket sekunder fra ledende Axel Teichmann på den siste halvannen kilometeren opp jordene rundt VM-stadionen, kommentere Rike og Herwig Carlsen bare bilder fra selve innspurten.

  Fire dager ut i VM er det opplagt at produsenten ikke behersker langrenn og at TV-kameraene ikke fanger opp spenningen. Og det som bare var litt irriterende på thrilleren i fellesstarten, er blitt meningsløst med intervallstart.

  Absolutt norsk


  Nødvendigheten av å følge verdens beste langrennsløperne på hver meter skjønner du ikke uten å være norsk. En internasjonal TV-produksjon av langrenn blir fort elendig for oss sære.

  Men det er nettopp denne særheten som gjør at vi vinter etter vinter belønner Rike og Herwig Carlsens ordkunster med rekordoppslutning. Nå er tida kommet at de må belønne oss:

 • En eller annen av NRKs tilsynelatende tusener av medarbeidere i Val di Fiemme må ta med stoppeklokke og mobiltelefon ut i sporet slik at vi får mellomtidene som teller.

  For en generasjon som har vokst opp med Håkon Brusveens maleriske radioreportasjer fra sporet, holder det ikke med nedtelling fra kommentatorburet på stadion.

  Direkte rapporter fra sporet med differanser og mellomtider i langrenn er absolutt norsk.

  Et funn


  Dessuten har TV-sporten fagkunnskap til å tolke langt flere tider.

  I Åge Skinstad har NRK funnet en glimrende formidler. Skinstad kunne ha forklart hva som skjedde da Mae og Estil hentet inn sekund for sekund etter at mellomtidene forsvant på 13,6 kilometer.

  Ok, selv ikke han kunne ha forklart oss til gull i dag, men det er ikke det denne kritikken dreier seg om. Vi ber NRK som teppebomber norske TV-stuer i halvannen uke huske tradisjonen som gjør langrenn til Norges nest mest populære TV-idrett.

  For hvilken idrett er enda mer populær?

  Jo, skiskyting der arrangørene forlengst har skjønt at underholdning dreier seg om best mulig oversikt over mellomtider og differanser.

 • Si din mening om TV-dekningen!
KOMMENTERER: Kjell Kristian Rike og Jon Herwig Carlsen.
<B>VANT: Tyskeren Axel Teichmann vant dagens 15-kilometer.