Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ut med et ballespark

Et grisete spark i skrittet fra Wayne Rooney, og England er nede for godt. Esten O. Sæther kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAN HAR lenge vært kjent som gutten med gullbuksene, men gullet som Sven Gøran Eriksson tar med seg fra England er bare det han har med seg i lommeboka. Der er det er neppe plass til de ca. 50 millionene han får for å slutte tidligere som landslagstrener, og ganske sikkert skulle svensken gitt bort et par av dem bare for å beholde sin vante flaks.

Men med et kyss på ballen og en druser opp i høye hjørnet, gjorde Cristiano Ronaldo slutt på det.

Han tok vekk litt av moro i samme slengen.

Portugal framstår som et lag på retur. Hvis ikke spillfordeler Deco kommer tilbake i semifinalen bedre enn noen gang, stopper VM der.

Men vår forundring over engelsk fotball stopper visst aldri.

DET HAR skjedd en endring i kulturen i det engelske landslaget, og selv engelske fotballkommentatorer som leker bedre med språk enn de fleste, sliter med å finne riktige ord på det.

Bortsett fra skjellsordet Sven Gøran Eriksson da.

Men i dette mesterskapet blir det litt enkelt. England har mønstret et bedre lag enn noen gang, spillerne dominerer til vanlig i store klubber, gjennom den økonomiske boomen i engelsk ligafotball er de blitt vant til ulike spillestiler, den individuelle teknikken er blitt merkbart bedre det siste tiåret og mannskapet holder ideell alder for turneringsspill.

STYGT: Det var Wayne Rooney som sparket en motstander som lå nede, men det var England som ble liggende, skriver Esten O. Sæther. Foto: EPA
STYGT: Det var Wayne Rooney som sparket en motstander som lå nede, men det var England som ble liggende, skriver Esten O. Sæther. Foto: EPA Vis mer

TAR DU alt dette gode og samholder det med Erikssons linje om å gi spillerne ansvar, er det vrient å beskylde svensken for alt det triste spillet vi har sett de siste tre ukene.

Eller som Gary Neville sa før han gikk på banen i denne kvartfinalen:

- Vi har ingen ting å skylde på. Dette er vår sjanse.

Hvorfor nølte da han og lagkameratene med å ta den?

SANNSYNLIGVIS ligger det en spennende analysejobb i det England har gjort -- eller rettere sagt: Ikke har gjort i dette mesterskapet.

For midtbanen med 4 av 5 spillere som i klubbfotballen har mulighet og kapasitet til å styre angrepsspillet, har i nesten fem VM-kamper latt den sjansen passere.

Da det gjaldt som mest var det bare femtemannen Owen Hargreaves, spilleren det engelske publikummet selv har slitt med å akseptere, som holdt kvalitet helt fra start. Resten fortsatte i det rusletempoet som har preget alt det engelske offensive spillet her i Tyskland.

DET MÅTTE altså et ballespark til for at laget endelig så engelsk ut. Med Wayne Rooney ute og en mann mindre, spilte laget med ryggen mot veggen for første gang i turneringen. Mer skulle det ikke til.

image: Ut med et ballespark

Noen engelske kommentatorer vil nok ta med David Beckhams skade i forandringen også. Det tviler jeg på. Beckham hadde slitt godt sammen med lagkameratene, men ble i stedet sittende å gråte på benken etter å ha måttet gi seg.

DETTE ENGELSKE laget har opplagt mye å gå på med flere ulike typer og en klarere arbeidsfordeling på midtbanen, men først og fremst var det mer å ta ut med den vante oppstillingen. Det klarte ikke spillere å gjøre selv før de måtte, og da var det for seint.

Etterpå virker tapet ganske unødvendig.

Det er sjelden jeg har sett en så dårlig kamp av dette gode portugisiske laget. Friskheten fra EM på hjemmebane for to år siden, var vasket vekk. Ironisk nok virket gamle Figo mest sprudlende. Alerede i 2 004 ble han tatt på grunn av alderen, men fortsatt er det bare Inter-spilleren som har blikk til å dra ut noe meningsfullt av alle de gode individuelle kvalitetene.

Om da ikke Deco har en god kveld på onsdag.

DET HADDE definitivt ikke Sven Gøran Eriksson i dag.

Selv hans taktiske straffetrekk ble bokstavelig talt en miss. Jamie Carragher ble satt inn bare noen minutter før full tid for å bryte den engelske tapsrekka i store internasjonale straffesparkkonkurranser.

Han ødela sin egen konsentrasjon ved å skyte for tidlig, og ble lurt av kjappe keeper Ricardo da han prøvde igjen.

Nå virker det lenge til neste engelske forsøk. Det var Wayne Rooney som sparket en motstander som lå nede, men det var England som ble liggende.