Nederlandsk stjerne:

Ut mot det norske folk

Den nederlandske skøytestjerna og medaljegrossisten Patrick Roest ble skuffet over det som møtte ham i Vikingskipet på Hamar i helga, da han gikk inn til EM-gull etter en spektakulær duell mot det norske stjerneskuddet Sander Eitrem.

VANT I VIKINGSKIPRET: Patrick Roest. Foto: NTB Scanpix
VANT I VIKINGSKIPRET: Patrick Roest. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Norge har fått en ny skøyteprins og aspirerende konge i Sander Eitrem (20). Supertalentet slo til med et eventyrlig EM-sølv under allround-EM på skøyter i Vikingskipet i Hamar i helga.

Eitrem utfordret også storfavoritten og gullvinneren Patrick Roest til det aller siste, i et spektakulært samløp på den avsluttende 10 000-meteren.

Den norske unggutten ledet med 1,78 sekunder før mesterskapets lengste distanse, men fra 7000 meter og inn skrudde den nederlandske stjerna opp tempoet og vant distansen med 12.58,09, mens Eitrem gikk inn til 13.04,24. Dermed kapret Roest allround-gullet foran nordmannen.

Duellen var en av de mest spektakulære og nervepirrende i et allroundmesterskap på lang tid, i hvert fall sett med norske øyne. I tillegg slo en annen norsk skøytekomet, Ragne Wiklund (22), til med en ny bragd, da hun kapret sølvet i kvinneklassen. Hun ble dermed første norske kvinne til å ta EM-medalje i allround på skøyter.

Men de norske skøytebragdene og den norske skøytefesten var det få som fikk med seg fra tribuneplass i Vikingskipet på Hamar.

Skuffet over det norske folk

Det får Nederlands ferske europamester Patrick Roest til å reagere.

- For de tilskuerne som var til stede, må det ha vært en vakker duell. Sander Eitrem og jeg satte allroundmesterskapet tilbake på kartet, og for skøytesporten er det veldig viktig at vi får en slik duell mellom Nederland og Norge, sier Roest til den nederlandske nettavisa nu.nl og kommer med sitt hjertesukk om manglende norske tilskuere:

- Det er synd at det ikke var flere til stede i Vikingskipet. Jeg har aldri skøytet med så få tilskuere her i Vikingskipet før. Jeg håper at denne duellen vil sørge for at flere nordmenn kommer og ser på neste gang, sier den nybakte europamesteren, som nyter godt av skøytesportens popularitet hjemme i Nederland.

FORBLØFFET: Sander Eitrem. Foto: Christoffer Andersen / NTB
FORBLØFFET: Sander Eitrem. Foto: Christoffer Andersen / NTB Vis mer

Det var flere dramatiske og minneverdige episoder i løpe av allroundmesterskapet i Vikingskipet, deriblant på 1500-meteren, også den gang med Roest og Eitrem i hovedrollene i den norsk-nederlandske duellen.

Da ble det temperatur i ishallen på Hamar.

Nederlandsk raseri i Hamar

I parløpet mellom kamphanene på 1500-meteren, var det Eitrem som triumferte med supertida 1.44,44 i duellen mot Roest. Eitrem var dessuten bare 17/100 sekund unna Shani Davis' banerekord i Vikingskipet.

Dramaet skjedde da det ble kluss i vekslingen på sisterunden, hvor Roest måtte stoppe helt opp på vekslingssiden, ettersom Eitrem kom i stor fart fra ytre sving.

Det gjorde at den nederlandske stjerna tapte viktig tid i sammendraget.

Da holdt det på å koke over.

- Patrick var fryktelig skuffet, så vi lot ham rase først, sier trener Robin Derks.

- Jeg ble veldig sint på meg selv, istemmer Roest selv og utdyper:

NEDERLANDSK GULL PÅ NORSK IS: Antoinette Rijpma - de Jong og Patrick Roest ble europamestere i Vikingskipet i duell mot de norske essene Ragne Wiklund og Sander Eitrem. Foto: NTB Scanpix
NEDERLANDSK GULL PÅ NORSK IS: Antoinette Rijpma - de Jong og Patrick Roest ble europamestere i Vikingskipet i duell mot de norske essene Ragne Wiklund og Sander Eitrem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg gjorde det unødvendig vanskelig for meg selv med den manøveren, og det var veldig vanskelig å komme over skuffelsen. Men jeg måtte prøve å legge det bak meg og bli mentalt klar for 10 000-meteren.

Det klarte nederlenderen, men Norges nøye skøytefenomen sørget for en langt mer spennende gullkamp enn det noen hadde sett for seg. Sander Eitrem var storfornøyd etter sitt store gjennombrudd i helga.

- Det var deilig. Jeg sa etter Calgary at jeg aldri skulle gå 10 000 meter igjen, men glad jeg gjorde det. Jeg var ikke sterk nok til å ta ham, men ga ham en god kamp, sa Eitrem til Viaplay.

- Løpet mitt føltes moderat fram til jeg begynte å gå ned rundetidene. Dette var over all forventning på alle løpene, slo Eitrem fast.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer