SLUTTER: Løfshus opplyste overfor langrennssjef Espen Bjervig før jul at det var 50/50-prosents sjanse for at han kom til å fortsette i jobben. Han sier at han trolig ikke kommer til å fortsette å jobbe med langrenn etter endt sesong. Reporter: Fredrik Stuve. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer Vis mer

Vidar Løfshus slutter som landslagssjef

Ut mot kritikerne: - De har ikke kunnskap

Gir seg som sjef for langrennslandslagene - og sender et stikk til kritikerne.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Vidar Løfshus opplyser at han søker nye utfordringer etter sesongen og slutter som sjef for langrennslandslagene. Det opplyser Norges Skiforbund.

- Skal man ha denne jobben, må man være topp motivet og være inspirert hver dag på jobb. Det er en jobb der man jobber 24 timer i døgnet, sju dager i uka, sier Løfshus.

- Motivasjonen mangler bittelitt, og da er det på tide å gi seg, sier Løfshus.

Løfshus opplyste overfor langrennssjef Espen Bjervig før jul at det var 50/50-prosents sjanse for at han kom til å fortsette i jobben. Han sier at han trolig ikke kommer til å fortsette å jobbe med langrenn på toppnivå etter endt sesong.

Nå begynner jobben med å skaffe en erstatter.

- Å finne en kopi, tror jeg ikke er noe bra. Men dette er toppidrett, vi trenger en som er dedikert. Det er en krevende stilling. Det blåser på toppen, sier Bjervig til Dagbladet.

Norsk gullalder

Han har vært med på en gullalder for norsk langrenn og vært i jobben siden mai 2011. Han har jobbet 13 år i Norges Skiforbund.

- Det er først og fremst vemodig. Dette har vært en del av livet mitt i mange år. Det blir en vanvittig overgang, og jeg sier ikke at den nødvendigvis går lett, sier Løfshus til Dagbladet.

Han sier at han ikke kommer til å gi seg helt med langrenn.

- Jeg er en langrennsmann.

Når han oppsummerer sin tid som landslagssjef, tenker han naturligvis på prestasjonene utøverne har prestert gjennom hans tid. Det er ikke mye som likner.

- Det er nesten bare høydepunkter, sier Løfshus, som blant annet drar fram Petter Northugs femmilsgull i Vancouver i 2010.

Langer ut

Løfshus har også stått rakrygget i et par problematiske år med to positive dopingprøver for norske utøvere. Løfshus var knallhard mot kritikerne, noe han selv igjen høstet kritikk for.

Seinest mandag var finske Aino-Kaisa Saarinen ute og refset Løfshus. Hun forsto ikke at han fortsatt hadde jobben som norsk landslagssjef.

- Føler du at du er misforstått i Europa?

- Det handler mye om at de ikke har kunnskap og ikke ønsker å tilegne seg kunnskap. Det får stå for deres regning. Vi må lete lenge etter saker som er mer opplyst rundt den til Johaug og Sundby, sier Løfshus.

Men han erkjenner at livet er mer behagelig når det ikke har vært så mye å stå i.

Løfshus har aldri vært skuggeredd, og er ikke redd for å si det han mener. Bjervig bekrefter at det har vært diskusjoner rundt enkelte uttalelser.

- Det har vært perioder og uttalelser som vi har diskutert og ikke alle har vært fornøyd med. Det ligger litt i naturen til de som leverer sånne prestasjoner, tror jeg. De har en drive og en passion som gjør at de ikke blir helt A4. Det skal vi leve med, sier Bjervig til Dagbladet.

Tomrom

Bjervig sier det blir et tomrom å fylle.

- Han har enorme resultater. Det er et tomrom å fylle. Han har bygd opp et system som fungerer bra i sporten vår. Men nå må vi finne en som kan ta over etter Vidar, sier langrennssjef Espen Bjervig.

- Det var ingen vits å prøve å overtale ham. Når han først bestemmer seg, er han bestemt.

- Er du overrasket over at han gir seg nå?

- Etter 13 år med så mye reising, skjønner jeg at man kan føle at man vil gjøre noe annet.

Innholdsrike år

Han beskriver dette som noen innholdsrike år:

- Det har bestått stort sett av glede. Men det er ingen dans på roser, det handler om prestasjoner, en prestasjonskultur, å vinne skirenn. Det er en fantastisk arbeidsplass. Jeg har trivdes hver dag. Det har vært noen nedturer for min del også, men stort sett har det vært gledelig å gå på jobb, sier Løfshus.

Om veien videre, fortelller han:

- Det aner jeg ikke. Jeg har kjøpt meg litt tid, kontrakten går ut i mai. Avslutninga på denne sesongen er hovedfokus. I mars skal jeg begynne å tenke på hva jeg skal gjøre i framtida, sier han.