FOTBALLSJEF: Erik Solér er sportssjef i Norsk Toppfotball. Han har lang fartstid innen fotballen, blant annet som sportsdirektør i New York Red Bulls (bildet). Foto: NTB scanpix
FOTBALLSJEF: Erik Solér er sportssjef i Norsk Toppfotball. Han har lang fartstid innen fotballen, blant annet som sportsdirektør i New York Red Bulls (bildet). Foto: NTB scanpix Vis mer

Norsk suksess i Europa

Ut mot kritikken: - Sutrer og klager

Erik Solér og Joacim Jonsson slår tilbake mot dem som mener norsk fotball er dårlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det ble nok en jubeldag for norsk fotball da Haugesund tok seg videre i kvalifiseringen til Europa League på bekostning av østerrikske Sturm Graz torsdag kveld. Kvelden før hadde både Rosenborg og Molde avansert, og dermed er det fremdeles tre norske lag som kjemper om spill i Europas gjeveste klubbturneringer.

Den norske suksessen kommer midt i en periode hvor nivået på både Eliteserien og landslaget har vært utsatt for gjentakende kritikk. Sportssjef i Norsk Toppfotball, Erik Solér, tar til motbør etter den siste ukas resultater.

- Det er enkelt å komme med utsagn om hvor dårlig det er. Mange av dem som er mest kritiske, har ikke nok innsikt i det som skjer utenfor Norge, mener han.

Fotballekspert i Eurosport, Joacim Jonsson, er av samme oppfatning som Solér.

- Dette viser at de som sutrer og klager ikke alltid har rett. De norske lagene spilte bra, og det er ikke tilfeldig at de går videre. De var alle best i sine kamper, og det er bra for norsk fotball, sier han til Dagbladet.

EKSPERT: Joacim Jonsson er fotballekspert for Eurosport. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
EKSPERT: Joacim Jonsson er fotballekspert for Eurosport. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Slår tilbake

Kritikken mot norsk fotball kommer fra flere hold. Aviskommentatorer, TV-eksperter, og norsk supportere har alle satt spørsmålstegn ved kvaliteten på de norske lagene.

Leif Welhaven i VG mente at «noe er alvorlig galt med nivået i toppen av norsk fotball» etter at en rekke eliteserielag hadde gått på hodet ut av cupen.

«Grenseløs elendighet er det som plager norsk toppfotball», skrev Dagbladets Morten P etter samme runde.

Også Norges landslagssjef, Lars Lagerbäck, har uttalt seg kritisk til Eliteserien.

Dette og andre kritiske utspill fikk Molde-trener Erling Moe til å sukke oppgitt tidligere denne måneden.

- Jeg er lei av negative vinklinger om norsk fotball. Vi må begynne å framsnakke og prate godt om hverandre mer. Det norske lag gjør i Europa, er mye bedre enn folk tror, uttalte han til NTB.

Haugesund-trener Jostein Grindhaug fulgte opp med en liknende beskjed etter torsdagens avansement mot Sturm Graz.

- Vi får litt for mye kritikk på sviktende grunnlag, sier han til VG.

Jonsson ser heller ingen grunn til å snakke ned de norske lagene gang på gang.

- Det er mange som skriker høyt, men jeg ser ingen grunn til å snakke ned produktet. Når noen er kritiske, er det lett å henge seg på. Til slutt blir all negativiteten til en sannhet. I stedet for å havne i en ond spiral, må vi gå inn i en god spiral. Det bidrar europacupseirene til.

Solér sier seg enig med trenerne som er lei negative vinklinger, og mener seirene i Europa motbeviser en rekke av utsagnene om norsk fotball.

- Vi som ser mye internasjonal fotball har grunnlag for å sammenlikne, og vi ser at det er bra nivå på Eliteserien. Det er mye bedre enn det mange tror. Det er kamper i Europa som kan bevise det, og nå ser vi at vi er i stand til å konkurrere.

- Satser rem og tøy

I neste runde av Champions League-kvalifiseringen møter Rosenborg slovenske Maribor. I Europa League-kvalifiseringen venter greske Aris for Molde, mens Haugesund skal ut mot den nederlandske serietoeren, PSV.

- Norske klubber satser rem og tøy for å få det til i Europa, og jeg er skikkelig stolt av den norske fotballfamilien. Nå håper jeg at noen kan ta det siste steget. Haugesund har fått den tøffeste motstanderen, men Rosenborg slo Ajax for tre år siden, så ingenting er umulig i fotballen, sier Solér.

Jonsson har troa på mer norsk jubel i Europa.

- Rosenborg hadde den beste prestasjonen av de norske lagene, og spilte sin beste fotball for året. Jeg tror de kan slå Maribor, men Champions League blir vanskelig. Jeg tror derimot at de tar seg til Europa League, og det samme tror jeg Molde kan klare. Det sier nok stop for Haugesund mot PSV, da strekker de ikke til, mener han.

Slår Rosenborg Maribor, må de gjennom en til kvalifiseringsrunde for å komme til Champions League. Taper de mot Maribor, må de ut i play-off til Europa League. Også Molde og Haugesund må ut i play-off om de skulle slå henholdsvis Aris og PSV.

Solérs dom

Solér trekker fram både Norway Cup og Manchester Uniteds besøk som høydepunkter fra den forrige uka, men sier at det er Rosenborg, Molde og Haugesunds prestasjoner som fryder ham mest.

- Jeg var med og kommenterte Champions League i 13 år, ti av dem på Lerkendal, og fikk litt av den samme følelsen da jeg var og så dem nå. De spilte god fotball og det var trøkk på tribunen. Det er 12 år siden vi var i Champions League sist, men nå håper jeg vi får oppleve det igjen, sier Solér, med ei fortid i Viasat, om Rosenborgs prestasjon mot BATE Borisov.

- Molde har en internasjonal standard, og når de er på sitt beste er de definitivt gode nok til å være med i dette selskapet. Det er ikke bare å gå ut i Europa å vinne, men det gjorde de på imponerende vis, er hans dom om romsdalingenes seier over FK Cukaricki.

Men det er nesten Haugesunds seier over Sturm Graz som gleder Solér mest. Østerrikes liga er regnet som Europas 12. beste. Norge er nummer 23. på samme oversikt.

- Det er gull med Haugesund. De er en underdog, men Jostein (Grindhaug) har gjort en fenomenal jobb med det laget. Det er en kjempeprestasjon av dem å gå videre. Østerrike er langt over oss på rankingen, og det er ikke dårlige lag som spiller i den ligaen, mener Solér, som blant annet har fartstid som fotballspiller, fotballagent og sportsdirektør.

- Dritkult

Det er altså lenge siden norsk fotball sist kunne skryte av å ha et lag i Champions League. Nåløyet er blitt trangere, og større og mer pengesterke klubber dominerer.

- Det har gått opp og ned for norsk fotball, men ut ifra ressurser ligger vi cirka der vi er forventet å være. Det er mindre ressurser i Eliteserien enn i Watford alene.

I fjor var både Rosenborg og Sarpsborg i gruppespillet i Europa League. Solér er offensiv og mener det er noe norsk fotball bør ha målsetting om å klare oftere.

- Jeg mener at vi bør ha en klubb i Europa hvert år. Og av og til to. Vi kan også klare å komme oss til Champions League, og Rosenborg har en skikkelig god mulighet i år. Det er dritkult at vi fortsatt er med, konstaterer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer