Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NM på ski

Ut mot NM-løypa: - Farlig

Under NM-sprinten kunne det gått riktig ille for kometen Julie Myhre. Maiken Caspersen Falla mener sprintløypa i NM må ta sin del av skylden - og etterlyser tiltak.

SKREKKSCENER: Rekruttløper Julie Myhre (23) var på vei mot sin første NM-medalje da hun brutalt fikk en stav i ansiktet. Video/reporter: Kristoffer Løkås, Øyvind Godø og Synne Dyrhayg Vis mer

KONNERUD (Dagbladet): I sprintfinalen på Konnerud fredag skjedde det som ikke skal skje:

image: Ut mot NM-løypa: - Farlig

Rett før oppløpet smalt Maiken Caspersen Falla staven rett i brilleglasset til Myhre. Trønder-jenta fortsatte spurten, men idet hun skulle bytte spor, kom Ane Appelkvist Stenseth, slik at staven knakk.

Norgesmester Falla fikk ikke med seg hva som skjedde før etter at hun gikk i mål til gull. Hun mener sprintløypa som NM-arrangeren vartet opp med, økte sjansen for uhell vesentlig.

- Det blir farlig når arrangøren legger opp til slike løyper med så stor fart inn på oppløpet og inn i svinger. Når det blir frikjøring, har jeg selv fått en stav i ansiktet flere ganger, sier Caspersen Falla til Dagbladet.

Hun tror Myhre har lært av hendelsen.

OVERRASKET SEG SELV: Maiken Caspersen Falla vant sitt femte NM-gull på sprint. Det hadde hun ikke forventet. Video: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

- Jeg tror nok Julie vil legge seg mer bak og til siden neste gang. Det er en erfaring. Det er utrolig bra at det ikke skjer uhell. Å stikke ut øyet med en stav kan få store følger resten av livet. Vi må passe på hverandre og være litt forsiktig. Det er ikke verdt å ofre alt for en NM-medalje, mener Falla.

- Bør det gjøres tiltak?

- Ja, på rulleski er det påbudt å gå med briller. Kanskje burde det bli det i slike sprintrenn også. Når man legger opp til slike løyper, er man litt dømt til at det skjer.

SJOKKERT: Ansgar Evensen sjokkerte hele Ski-Norge med å vise fingeren til TV-kameraene før seieren på sprinten. Sjokkert ble også verdens beste skiløper, Therese Johaug. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

Under skitouren i Canada i mars i fjor slo Julia Belorukova svenske Frida Karlsson etter at førstnevnte kom borti med staven under friskøyting i en liknende situasjon.

- Man må passe på å holde god avstand til utøveren foran. For min del er det umulig å forhindre det når man går først. Man vet ikke hvor de andre kommer. Jeg ser sikkert «fæl »og slem ut, men jeg aner ikke hva jeg driver med. Jeg har ikke øyner i nakken, påpeker Caspersen Falla.

Mistet medaljen

Myhre selv hadde muligheten til å ta hjem sin aller første NM-medalje, men med dramatikken som utspant seg i finalen, røk den på oppløpet.

Med knekt stav og ødelagte briller er det ikke enkelt å ta medalje, men hun hadde hele tiden tro på at det skulle gå.

- Jeg hadde kjempetrua, jeg trodde virkelig at det her klarer jeg. Jeg skulle bare velge det rette sporet også trykke til i spurten, men dessverre så ble det ikke sånn, sier Myhre.

- Du hadde den beste posisjonen bak Maiken ned bakken, hva skjedde?

- Jeg skulle velge et spor og så var Ane der. Så ble det litt trangt, så fikk jeg en stav av Maiken rett i brillene. Det var bra jeg hadde beskyttelse på, sier Myhre til Dagbladet.

NM-sprinten skulle opprinnelig gå i klassisk, men snømangelen i januar gjorde det umulig å gjennomføre sprinten i den planlagte løypetraseen. Sprintløypa ble derfor kortet ned - og endret fra fristil til klassisk som en konsekvens av det.

Bakkene var nemlig ikke lange nok til stakefri sone ville fungert. Da ble løsningen en fristilssprint i en rask og lett løype i stedet.

- Med så lite snø, får man ikke laget bakkene slik det skal være. Da ville det blitt et veldig spesielt sprintrenn, forklarte langrennssjef Espen Bjervig til Dagbladet før NM.