Ut mot Norge

Markedsdirektøren i FIS: - Får en dårlig følelse.

DROPPER VERDENSCUPEN: Therese Johaug og de andre langrennsløperne reiser ikke ut av Norge på denne sida av nyttår. Foto: NTB
DROPPER VERDENSCUPEN: Therese Johaug og de andre langrennsløperne reiser ikke ut av Norge på denne sida av nyttår. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Norske langrennsløpere skal ikke delta i flere verdenscuprenn før nyttår. Det har Norges Skiforbund bestemt, og årsaken er coronasituasjonen.

Jürg Capol, markedsdirektør i det internasjonale skiforbundet FIS, reagerer:

- Vi behøver solidaritet, sier han, og sikter til at også Sverige og Finland har trukket seg fra verdenscupen.

- De tar ikke ansvar overfor de andre nasjonene, erklærer Capol.

MARKEDSDIREKTØR: Jürg Capol. Foto: Morten Holm / NTB
MARKEDSDIREKTØR: Jürg Capol. Foto: Morten Holm / NTB Vis mer

Torbjørn Skogstad, leder i langrennskomiteen, kommenterer utspillet slik:

- Vi skal på ingen måte være dommer over det andre gjør. Det er fullt mulig å vurdere dette forskjellig. Og vi har vurdert dette i forhold til hva som er riktig for oss.

Det er til den svenske kringkasteren SVT at Capol uttrykker sin misnøye mot Norge og andre nasjoner som har trukket seg fra verdenscupen i langrenn. Foreløpig blir det ingen deltakelse i Davos og Dresden. Men også Tour de Ski risikerer norsk fravær.

- Vi behøver solidaritet. Om dette ikke blir gitt, så kommer det til å bli vanskelig å finne arrangører i framtida, påpeker Capol.

- Hvem skal vise solidaritet?

- Landslagene. Jeg mener: Man reiste til Finland, men nå tar noen enkeltindivider denne avgjørelsen. De tar ikke ansvar for økonomien, de tar ikke ansvar overfor de andre landslagene. De gjør det naturligvis av medisinske grunner. Men i Norge konkurrerte man for eksempel på Beitostølen ei uke før verdenscupen startet, uten at man overhodet testet seg.

Han fortsetter:

- Jeg skjønner ikke hvorfor de tar denne beslutningen. Var det dårlig i Ruka? Det kan jeg ikke si, fordi jeg var ikke der. Men om det var tilfelle, så kan man ikke vite hvordan det er på det neste stedet. Jeg kan ikke argumentere mot en medisinsk person. Jeg kan bare oppfordre til solidaritet overfor de andre forbundene.

Han framholder at arrangører vil lide:

- De som blir mest skadet er arrangørene som har lagt ned masse penger i dette. Nå taper de penger på markedsføring og media. Det betyr konkurs.

Capol mener det er merkelig at det bare er norsk langrenn som trekker seg fra verdenscupen. Samtidig fortsetter alpint, kombinert, hopp og andre vintergrener som før.

- Jeg forstår ikke hva som er forskjellen. Jeg hadde forstått det om Norge hadde sagt at de dropper sesongen for alle vinteridrettene, fordi smitterisikoen er for stor. At bare ett landslag gjør dette, gir meg en dårlig følelse.

«KRANGEL»: Den svenske skistjerna Ebba Andersson var ikke spesielt fornøyd med måten. Therese Johaug gikk på i den siste bakken før målgang under 10-kilometeren i Ruka. Video: Expressen TV / NRK Vis mer

Langrennssjef Espen Bjervig skriver i en tekstmelding til Dagbladet at han ikke vil kommentere utspillet til Capol.

- Har Jürg problemer med å forstå vår vurdering, håper jeg at han kontakter meg, slik at vi kan forklare, skriver han.

Leder Torbjørn Skogstad i langrennskomiteen er klar på hva som er årsaken til at Norge hopper av verdenscupen:

- Vi har gjort den vurderingen at det er for risikofylt å reise ut av Norge. Det har vi gjort i samråd med legen vår som var til stede i Finland sist helg, sier han.

LEDER I LANGRENNKOMITEEN: Torbjørn Skogstad.Foto: Terje Pedersen / NTB
LEDER I LANGRENNKOMITEEN: Torbjørn Skogstad.Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Andre nasjoner må ta sine valg. Dette er veldig vanskelig, og det er fullt mulig å vurdere dette annerledes. Vi har diskutert deltakelse i verdenscupen helt siden vi var på Beitostølen. Vi følte det var riktig å reise til Finland for å se hvordan ting fungerte. Nå har vi gjort det vi mener er riktig for våre utøvere og apparatet rundt.

- Er du overrasket over at andre vintergrener i Norge ikke følger i langrenns fotspor?

- Nei, vi skal på ingen måte være dommer over det andre gjør. Det er fullt mulig å vurdere dette forskjellig. Vi har vurdert det i forhold til vår situasjon. At andre nasjoner eller idretter gjør det annerledes, har vi all respekt for.

- Har du medfølelse for arrangørene i Davos og Dresden som taper penger på at nasjoner uteblir, ifølge Capol?

- Ja. Og det er som jeg sier: Dette er overhodet ikke enkelt. Vi har ansvar overfor arrangørene og FIS. Men med alle disse tingene i potten har vi likevel valgt å sette helsa til våre utøvere øverst. Og da har beslutningen blitt som den har blitt.

- Burde verdenscupen vært stoppet?

- Vi har vært forberedt på at verdenscupen må gå videre, selv om vi ikke er med. Vi er veldig godt forberedt på at denne vintersesongen blir helt annerledes enn noen andre vintersesonger har vært før. Vi tenker ikke at verdenscupen bør stoppes på grunn av oss. Vi har tatt et isolert valg. Og så får andre gjøre det de mener er riktig. Vi har ikke vurdert dette bare ut ifra sportslige briller. Også legen var tydelig på hva han mener har vært riktig for oss.

KARANTENE: Hele langrennslandslaget ble satt i karantene i finske Ruka da herretrener Eirik Myhr Nossum testa positivt for covid-19. Video: Joahugtherese / Instagram Vis mer

Skogstad sier at Norge ikke har satt en endelig deadline for når de må si ja eller nei til deltakelse i Tour de Ski.

Smittesituasjonen i Europa vurderes fra dag til dag, påpeker han

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer