Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Norge ødelegger Bolsjunovs triumf

Ut mot norsk fravær: - Usportslig

Oleg Shamonaev mener Norge ødelegger Aleksandr Bolsjunovs store triumf ved å droppe sesongavslutningen. Langrennssjef Espen Bjervig slår tilbake mot de russiske anklagene og får støtte av Johannes Høsflot Klæbo og Therese Johaug.

FÅR IKKE SELSKAP: Aleksandr Bolsjunov skulle gjerne ønske at Johannes Høsflot Klæbo sto ved hans side når han mottok krystallkula. Det skjer ikke. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FÅR IKKE SELSKAP: Aleksandr Bolsjunov skulle gjerne ønske at Johannes Høsflot Klæbo sto ved hans side når han mottok krystallkula. Det skjer ikke. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Verdens beste langrennsnasjon Norge velger - som et eneste landslag - å holde seg hjemme under verdenscupavslutningen. Det er et tiltak for å jobbe mot spredningen av coronaviruset, i pakt med anbefalingen fra helsemyndighetene.

- Det er en kjip situasjon, men jeg har full forståelse og respekt for avgjørelsen, sier Therese Johaug til Dagbladet, via manager Jørn Ernst.

- Idrett og titler blir litt uvesentlig i denne sammenhengen. Jeg støtter beslutningen til NSF 100 prosent. Vi bør alle bidra i «dugnaden» med å begrense smitte, slik verdensbildet ser ut i dag. Dette er viktigere enn at vi skal gå de avsluttende verdenscuprennene i Canada og USA, skriver Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

De øvrige langrennsnasjonene drar over til det amerikanske kontinentet for å gå sesongens seks siste verdenscuprenn.

Sverige vurderte også å gjøre som Norge, men falt til slutt på motsatt beslutning - og drar til Canada for å fullføre sesongen.

HETS: Russiske hatmeldinger har haglet inn i retning Simen Hegstad Krüger. Aleksandr Bolsjunov velger - i motsetning til fansen - å tilgi Krüger. Reporter/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås Vis mer

Det samme gjør Russland, selv om landslagsløper Andrej Larkov ble sendt hjem fra troppen i Holmenkollen i helga med mistanke om coronasmitte.

- Usportslig

Redaktør i den russiske avisa Sport Express, Oleg Shamonaev, liker ikke den norske avgjørelsen - selv om den tar risikoen for en pandemi på alvor og blir møtt med stor respekt i Norge.

- Norge ødelegger Bolsjunovs triumf. Å gjemme seg bak coronaviruset, er usportslig, skriver han.

Shamonaev begrunner angrepet med at fraværet til Norges og verdens beste langrennsløpere tar vekk mye av glansen under seremonien når Bolsjunov skal motta krystallkula for verdenscupen sammenlagt. Der blir han første russiske sammenlagtvinner på herresiden i historien.

FORBANNET: Aleksandr Bolsjunov var illsint under Ski Touren i Trondheim, og gjorde alt han klarte for ikke å snakke med journalistene. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Bolsjunovs dominans gjør vondt i Norge. Det virker som de ikke klarer å tape på en god måte, mener redaktøren, før han presiserer:

- Det er selvfølgelig mulig at det norske laget vet noe vi ikke vet, for eksempel at rennene i Canada og USA vil bli avlyst uansett på grunn av coronaviruset. I så fall gir det ikke noe mening å fly til Amerika. Men akkurat nå virker det som at de norske ikke ønsker å spille en rolle i Bolsjunovs triumf. Det er lite nobelt.

Bjervigs svar: - Faller på sin egen urimelighet

Konfrontert med uttalelsene av Dagbladet, legger ikke langrennssjef Espen Bjervig skjul på at den russiske kommentaren er skivebom.

- Det faller på sin egen urimelighet. Vi har også en egen sammenlagtvinner av verdenscupen i Therese Johaug. Dette har ingenting med Bolsjunov å gjøre. Han er en fantastisk langrennsløper som vi har stor respekt for, sier Espen Bjervig til Dagbladet.

- Dette handler utelukkende om helsa. For oss går helse foran prestasjon. Vi har vurdert det som at risikoen er større enn gevinsten av å dra. Samtidig er det en tøff avgjørelse å stå over seks renn.

Dagbladet har også gjenfortalt utspillene til Johannes Høsflot Klæbo.

- Jeg har ingen kommentar til den konkrete saken du sikter til i den russiske avisa, svarer Klæbo og tydeliggjør at han støtter beslutningen til Norges Skiforbund.

- Jeg hadde gledet meg til å konkurrere både i Canada og USA, og det er spesielt synd at vi ikke får konkurrere i USA som endelig er på verdenscupprogrammet. Jeg hadde håpet å kunne sikre meg sprintkula i Minneapolis. Dette handler om langt viktigere ting. Idrett og titler blir litt uvesentlig i denne sammenhengen, skriver Klæbo til Dagbladet.

Overrasket over Klæbo-behandling

Russerne har aldri helt trodd på at Høsflot Klæbo - som var vunnet verdenscupen sammenlagt siste to ganger - hadde gitt opp totalkula, tross bruddet i fingeren i starten av februar.

Før helga sa den russiske landslagstreneren Jurij Borodavko at han er overrasket over at Klæbo ikke fikk mer hjelp av lagkameratene til å nærme seg Bolsjunov i verdenscupsammendraget under Ski Tour 2020.

- Jeg er overrasket over at Norge ikke hjalp Klæbo når det var snakk om så mange verdenscuppoeng i kampen bak Pål Golberg i Ski Tour i Granåsen. Det var spesielt rart at Emil Iversen og Martin Løwstrøm Nyenget spurtet det de kunne for å bli nr. 4 og 5, i stedet for å gi Klæbo de verdenscuppoengene, sa Borodavko før helgas renn.

Da Dagbladet snakket med Klæbo om disse utspillene på søndag, fortalte han at fokuset ikke lå på den gule trøya.

- Det er vanskelig å ta igjen Bolsjunov uansett. Han har vunnet verdenscupen sammenlagt. Det har vi visst de siste ukene. Så får vi heller kjempe om 2.-plassen bak ham, sa Klæbo til Dagbladet søndag.

Men nå blir altså sesongens seks siste verdenscuprenn i langrenn helt uten nordmenn.

Økonomiske konsekvenser

For de norske langrennsstjernene betyr avgjørelsen tapt inntekt, spesielt for Høsflot Klæbo, som var storfavoritt i sprinttouren og som kan miste sammenlagtseieren i sprintverdenscup som en konsekvens av beslutningen.

- Hvilke økonomiske konsekvenser får dette?

- Utøverne går glipp av premiepenger. Spesielt for Klæbo er det snakk om betydelige penger som går tapt. Det er også noen flybilletter som vi kanskje ikke får refundert. Men økonomi har ikke vært et tema i denne saken. Helsa er viktigst, tydeliggjør Espen Bjervig.

Hele Norges coronakart