Kritiserer NRK for Qatar-innslag:

Ut mot NRK: - Fryktelig skuffende

Tidligere Josimar-redaktør Frode Lia reagerer kraftig på NRKs innslag under Dagsrevyen søndag kveld.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

REAGERER: Frode Lia reagerer på dette NRK-innslaget om Qatar. Foto: Skjermdump / NRK
REAGERER: Frode Lia reagerer på dette NRK-innslaget om Qatar. Foto: Skjermdump / NRK Vis mer
Publisert

Alt om VM

Søndag kveld innledet Dagsrevyen kveldens sportsnyheter med et innslag som handlet om at mange av de rikeste fotballturistene velger å bosette seg i Dubai under årets VM.

Det fikk Frode Lia til å reagere. På Twitter skrev han:

- Rein gladsak på Dagsrevyen om Qatar-VM, luksus og alle menneskene som «strømmer» til området. Er det INGEN voksne på Marienlyst, skrev Lia.

Lia er tidligere redaktør av fotballbladet Josimar, og en av dem som startet opp Fotball.TV, som blant annet har laget en kritisk dokumenter om det kommende mesterskapet i Qatar.

I NRK-innslaget tar korrespondent i Dubai, Yama Wolasmal, seerne med på en eksklusiv yacht der han intervjuet Jainney Thakker, markedssjef i Xclusive Yachts.

Lia mener kanalen maler et glansbilde av mesterskapet.

REAGERER: Frode Lia. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
REAGERER: Frode Lia. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Etter lovnader fra ledelsen i NRK om å dekke Qatar-VM med et kritisk blikk, gir de oss et innslag på deres mest sette nyhetsprogram som minner mer om MTV Cribs og skjønnsmaling av mesterskapet, skriver Lia i en SMS til Dagbladet.

- Det er fryktelig skuffende, men ikke veldig overraskende, fortsetter han.

- Vi er uenig

Programredaktør i NRK Nyheter, Knut Magnus Berge, er ikke enig i kritikken fra Lia.

- Vi registrerer denne kritikken, men sier oss uenige. NRK har laget en rekke kritiske innslag om fotball-VM i Qatar, og vi mener dette føyer seg inn en dekning der hele bildet av dette VM-arrangementet skal vises frem. Vi har fått svært positive reaksjoner på innslaget som viser et av de mer ekstreme utslagene av å arrangere VM i Qatar, nemlig en avsindig pengebruk. Vi tror ikke dette er med å glorifisere VM-arrangementet, snarere tvert imot, sier Berge til Dagbladet, og fortsetter:

- Vi forsetter å dekke VM kritisk. Yama Wolasmal er nå i Nepal for å fortelle historiene til flere av fremmedarbeiderne som har jobbet i Qatar i forbindelse med VM.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer