Ut mot NRK-profil

En artikkel av NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt får Maren Lundby (28) til å reagere. Han mener det er noe grunnleggende usunt ved den moderne hoppsporten. - Må du virkelig dette, Maren? spør Saltvedt om comebacket. Han mener det er på tide med helseattest i hoppsporten.

REAGERER: Maren Lundby. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
REAGERER: Maren Lundby. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

WISLA (Dagbladet): - Jeg følte at det meste som sto i artikkelen ikke stemte, sier Lundby til Dagbladet.

- Når du ikke blir behandlet med respekt, synes jeg det er veldig kjedelig. Jeg liker ikke at det står ting om meg som ikke stemmer.

Saltvedt svarer på disse og flere påstander lenger ned i artikkelen. Men først bakgrunnen for det som har skaket opp ikke bare Lundby, men hele det norske hoppmiljøet denne helga.

SPORTSKOMMENTATOR I NRK: Jan Petter Saltvedt. Foto: Torstein Bøe / NTB
SPORTSKOMMENTATOR I NRK: Jan Petter Saltvedt. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Hopperne har deltatt i verdenscupen i Wisla i Polen. I sitt internasjonale comeback etter vektutfordringene - og 600 dager med konkurransepause - endte Lundby på 16. plass lørdag og 24. plass søndag.

Overfor Dagbladet er hun ærlig på at hun fortsatt må ned noen kilo for å finne den ideelle kroppsvekta for hopping.

Samtidig som verdenscupen ble arrangert i helga, publiserte NRKs profilerte sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, en artikkel på kanalens nettside.

- Må du virkelig dette, Maren? spør han i overskriften. Og fortsetter:

- Vår største kvinnelige vinterstjerne skal igjen ut og kjempe om en plass i verdenstoppen. Bare hun får presset seg langt nok ned i vekt.

TREKKER SEG: Skihopper Maren Lundby fikk beskjed om at hun ikke lenger kunne danse etter overbelastning i føttene. Video: Sofie Losen / Dagbladet TV Vis mer

Saltvedt peker på at Lundby gikk opp et tosifret antall kilo etter VM-gullet i Oberstdorf i 2021.

- I mellomtida hadde hun vist fram det som kanskje var den egentlige normalversjonen av seg selv i «Skal vi danse» på TV 2, skriver kommentatoren. Han mener det er på tide med obligatorisk helseattest for hopperne - som i langrenn og kombinert.

Han mener det nå baserer seg på BMI-målinger og tillit - og skriver:

- Slik kan og bør ikke et system fungere. Dette er i øyeblikket, og satt på spissen, som at hver enkelt trener eller leder får ansvaret for å passe på at ingen utøvere doper seg, uten behov for mer formelle kontroller.

TILBAKE: Maren Lundby gjorde comeback i internasjonal hoppsport denne helga. I Wisla i Polen kom hun på 16.- og 24.-plass. Foto: Tore Ulrik Bratland
TILBAKE: Maren Lundby gjorde comeback i internasjonal hoppsport denne helga. I Wisla i Polen kom hun på 16.- og 24.-plass. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Til Dagbladet sier Lundby:

- Spesielt når det gjelder helseattest og hva som er blitt gjort, har han tydeligvis ikke innblikk. Han har ikke snakket med noen av oss.

Hun fortsetter:

- Det er mulig vi ikke har det samme som langrenn og kombinert. Men er det noen som har tatt oppfølging av helse på alvor, så er det oss. Det er ingen som testes så mye som vi gjør. Det er veldig urettferdig å skrive om dette.

ÅPEN: Maren Lundby gjester «Lindmo». Tema er vekt og kropp. Video: Lindmo / Rødt Kort Vis mer

Lundby har vært åpen på at hun gikk opp 14 kilo etter VM-gullet i mars 2021.

- Saltvedt antyder at normalversjonen av deg kanskje var slik du framsto i «Skal vi danse» i fjor høst. Hva tenker du om det?

- Jeg har aldri vært så tung som i fjor. At dette er min normalvekt er helt feil. At jeg presser meg ned i vekt - og sånn sett bryter med det jeg sto for i fjor - er helt feil.

- Han skriver at du skal ut og kjempe om en plass i verdenstoppen, bare du får presset deg langt nok ned i vekt. Hva synes du om denne påstanden?

- Det er en grunn til at jeg står her (i Wisla) og ikke har forventninger. Hadde jeg trosset alle råd og pint meg ned i vekt, ville det vært en annen sak. Men jeg står her og har en langsiktig prosess. Jeg skal vise at det går an å gjøre dette og komme tilbake på en ordentlig måte.

HOPPER IGJEN: Maren Lundby kjemper seg tilbake. Her er det offisielle bildet før den nye hoppsesongen. Foto: NTB
HOPPER IGJEN: Maren Lundby kjemper seg tilbake. Her er det offisielle bildet før den nye hoppsesongen. Foto: NTB Vis mer

Lundby er klar på at hun gikk opp i vekt fordi hun fikk en fysiologisk reaksjon. Plutselig ville ikke kroppen respondere på trening og kosthold, slik den vanligvis gjør.

- Ja, det stemmer. Og da tenkte jeg at det var viktig å prate om dette, så kanskje andre slipper å gå i den samme fella. Jeg er åpen for at folk kan kritisere meg. Men når det kommer på et tynt grunnlag, synes jeg det blir feil. Jeg stusser over at han skriver dette, uten å ha snakket med oss. Dette blir veldig sett utenfra, og hele Norge kan lese det. Det synes jeg ikke noe om.

LANDSLAGSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Javad Parsa / NTB
LANDSLAGSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Lundby får støtte av landslagssjef Clas Brede Bråthen:

- Først og fremst hadde jeg forventet litt mer innsikt, og litt mer etterrettelighet, og at du går grundigere til verks enn jeg føler Saltvedt har gjort her. Normalt bruker han å være veldig bra. Men denne gangen har han hatt en dårlig dag på jobb. Det kan alle ha.

- Hva er det du konkret reagerer på i artikkelen?

- Dette er et tema som er ekstremt viktig - både for Maren, for vår idrett og spesielt for jenter i idretten. Da synes jeg du skal sette deg mye grundigere inn i det, før du går ut og stigmatiserer en idrett, slik jeg opplever at det er gjort her. Våre utøvere er underlagt akkurat det samme regimet som de idrettene han trekker fram som gode eksempler, sier Bråthen.

- Vi jobber etter akkurat det samme regimet - enten du har et papir eller ikke. Det er ikke det som er avgjørende. De idrettene han mener skal være gode på dette, har akkurat de samme utfordringene som mange idretter har. Han ser på dette gjennom to litt tabloide brilleglass.

- Men har han ikke et poeng med at det kan være greit med helseattest, som er et konkret papir på at du er godkjent for konkurranser?

- Da må Saltvedt og andre fortelle meg hvilke situasjoner vi hadde unngått hvis vi hadde hatt helseattest. Vi gjennomgår alt av retningslinjer som egentlig er grunnlaget for helseattesten. Vi gjennomgår mange flere tester med våre utøvere enn en slik helseattest tilsier. At det ville løst situasjonen som Maren havnet i, har jeg ingen tro på.

Bråthen reagerer kraftig på uttalelsen om hva som kanskje er «normalversjonen av Lundby».

- Det er ganske interessant at Saltvedt vet hva Marens normalvekt er. Å gå til det steget å dømme et annet menneskes normalvekt, synes jeg er et grovt overtramp. Saltvedt har ingen rett til å bestemme hva som er normalvekta til Maren.

RØRT: Sportskommentator i Dagbladet, Esten O. Sæther, kommenterer hendelsen rundt at Maren Lundby trekker seg fra OL. Video: Dagbladet TV. Programleder: Magnus Paus Vis mer

- Når hoppsporten ikke har helseattest: Hvilke undersøkelser gjøres for å kunne slå fast at en hopper er helsemessig klar for sesongen?

- Våre utøvere går gjennom grundige sjekker og skanninger, og alt det der, mange ganger i løpet av sesongen. Dette handler ikke bare om BMI, det er langt mer enn dette. Vi mener at vi har tilgang til de beste ekspertene på dette fagområdet i Norge. Derfor stoler vi på at det er bra. Våre utøvere føler at vi er ivaretatt. Det er mitt inntrykk, og det er det viktigste for meg. Jeg kan ikke se hva som er normalvekt eller optimal vekt for noen utøvere.

Bråthen påpeker:

- Det er fryktelig mange idretter som er akkurat like. Jeg tror ikke du kan løpe en 1500 meter i OL hvis du har et kilo for mye. Av en eller annen grunn skal det framstilles som om dette er noe hoppsporten gir blaffen i. Å henge ut oss, og si at vi er en idrett som ikke tar dette på alvor, er litt underlig. Jeg tror ikke det er noen BMI-krav i andre idretter.

Overfor Dagbladet står Saltvedt fast på at hoppsporten bør få helseattest:

- Det er både fint, det er gledelig og helt sikkert riktig at de testes så omfattende. Men det er jo da mer enn et argument i favør av at man burde fått en helseattest også i hopp. Ikke at det skal være nok. Det blir aldri nok i disse sammenhengene.

Saltvedt fortsetter:

- Det er ingen grunn til ikke å formalisere denne jobben gjennom en form for attest på at man følger de medisinske krav som til enhver tid er stilt, som mest av alt er en formell anerkjennelse av dette overfor omverdenen. At hopplandslagene i de forskjellige land og dets ledere selv er fornøyd med jobben de gjør, er jo ikke nok - og heller i seg selv betryggende for alle oss rundt, som ikke har tilsvarende innsikt i dette.

Om Lundbys uttalelse om at hun ikke føler at hun blir behandlet med respekt svarer NRK-kommentatoren:

- Det er synd Maren Lundby ikke føler hun blir behandlet med respekt. Utgangspunktet mitt er nemlig det stikk motsatte. Jeg har den dypeste respekt for henne og hva hun har gjort - og ikke minst gjør - i comebacket. Hun har flyttet grenser for åpenhet rundt vektproblematikken, ikke bare i hoppsporten og gjennom det blitt et forbilde for veldig mange utøvere, kanskje særlig blant de yngre.

Han understreker:

- Men det er ikke dermed sagt jeg ikke synes det må være tillatt å bruke hennes fortelling, kombinert med det hun sa til Dagbladet i forrige uke, som en påminnelse om de utfordringene hoppsporten har med å passe på utøvernes helse under det nåværende reglementet. Det er gjort med respekt for historien - og betyr ikke, som jeg også skriver, at det ikke er mulig for henne å gjøre dette på en forsvarlig måte denne gang. Og da være et forbilde også der.

EMOSJONELT: Det ble emosjonelt under Maren Lundbys dans i TV 2-programmet «Skal vi danse» lørdag. Bilder med tillatelse fra TV2 Vis mer

Saltvedt presiserer:

- Hva som er Maren Lundbys normalvekt, er det nødvendigvis hennes eksklusive privilegium å definere. Det skal ikke jeg eller atskillig mer medisinsk kompetente blande oss i uten grunn. Men det var skrevet med et stort «kanskje», som en ren motsetning til den utgaven av henne som hun selv fortalte hun hadde presset seg ned i da hun vant VM-gullet i 2021.

NRK-kommentatoren mener Bråthen framstår som forutsigbar i uttalelsene sine:

- Det er litt synd, om enn forutsigbart, at Bråthen prøver å fjerne oppmerksomheten fra hva som er utfordringene ved å kalle det en «stigmatisering». Det er vanskelig å skjønne hva som skulle være stigmatiserende i å ta utgangspunkt i Lundbys faktiske historie. Alt jeg skriver er bygget på nettopp det hun på prisverdig vis har klart å skape en åpenhet rundt. Det er sensitivt, men også enormt viktig, og dessverre fortsatt veldig tabubelagt, ikke bare i hoppsporten, påpeker han.

- Da er dette et litt nedslående forsøk på nok en gang å avfeie problemstillingene rundt de utfordringene hoppsporten åpenbart har. Og det skal jeg gjenta, akkurat like innsiktsløst, også når jeg endelig har en god dag på jobben, bemerker kommentatoren.

- Jobben både Bråthen og hans medarbeidere har gjort med de norske hopperne har gitt meget imponerende resultater. Da burde han også tatt dette ambisjonsnivået med seg inn i de åpenbart nødvendige diskusjonene rundt sportens videre utfordringer internasjonalt og prøvd å oppnå tilsvarende der. For denne diskusjonen kan ikke isoleres fra det sportslige, uansett hvor hardt man ønsker å prøve det.

STOLT ØYEBLIKK: Maren Lundby tok VM-gull i Oberstdorf i 2021. Etterpå måtte hun ta halvannet års pause fra konkurranser. Foto: Terje Pedersen / NTB
STOLT ØYEBLIKK: Maren Lundby tok VM-gull i Oberstdorf i 2021. Etterpå måtte hun ta halvannet års pause fra konkurranser. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Saltvedt mener Bråthen snakker seg bort:

- Dette dreier seg jo ikke bare om Maren Lundbys situasjon. Hun er bare den eneste som virkelig har turt å erkjenne problemet. Bråthen bruker fortsatt altfor mye tid på å prøve å snakke seg bort fra hva helseattester hadde bidratt til, også i hoppsporten, i stedet for å gi relevante argumenter for at man ikke kan ha det. Og det er merkelig, sier han.

- Alle skjønner at toppidretten ikke kan være tillitsbasert, ikke når det gjelder doping, ikke på områder som vektgrenser. «Papirene», som han kaller det, vil være den eneste virkelige anerkjennelse av at man gjør en så god og grundig jobb med disse utfordringene, som jeg er helt sikker på at det norske laget gjør, påpeker Saltvedt.

- BMI-målingene man har innført gir en viss beskyttelse, men har jo vist seg å ikke være nok i seg selv. Da er det merkelig å ikke omfavne en slik ordning som diskuteres. Dette er jo et spørsmål som dreier seg om sportens renommé som sådan og er ikke et angrep på Norge, som Bråthen prøver å framstille det som. Og jeg har fortsatt ikke hørt ett forståelig argument mot at det skal kunne innføres en slik ordning.

Dagbladet har fått tilsendt følgende uttalelse fra hoppernes laglege, Guri Ranum Ekås:

- Hopperne følges av eget helseteam i samarbeid med fagmiljøet på Olympiatoppen, inkludert ernæringsavdelingen. Ernæringsavdelingen er en uvurderlig ressurs i arbeidet knyttet til ernæring. Helse går foran prestasjon. Vi har ikke basert dette arbeidet på en helseattest, men det gjøres en totalvurdering i tråd med retningslinjene til Sunn Idrett, og en rekke medisinske undersøkelser og vurderinger inngår.

Bråthen er klar på at hopperne har full kontroll:

- Jeg har invitert Saltvedt og andre som ønsker å skrive om dette til samtaler og diskusjoner - og gi innsikt. Det har de valgt ikke å gjøre, og det skuffer meg. Det er greit å prate med folk før du setter deg ned og er en besserwisser, mener han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer