Ut mot «Perry»-påstand

Per Joar Hansen mener norske fotballeksperter «kanskje er de dårligste i Europa». Det kommer fram i ny bok. Nå slår ekspertene tilbake. Og det samme gjør sportsredaktøren i TV 2.

GIR UT BOK: Tidligere landslagssjef Lars Lagerbäck og assistent Per Joar «Perry» Hansen signerer bøker. Lagerbäck har skrevet et kapittel i boka «Folk og fotball - 40 år med humor og alvor». Foto: Bok i Nord / NTB
GIR UT BOK: Tidligere landslagssjef Lars Lagerbäck og assistent Per Joar «Perry» Hansen signerer bøker. Lagerbäck har skrevet et kapittel i boka «Folk og fotball - 40 år med humor og alvor». Foto: Bok i Nord / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Fotballtrener Per Joar Hansen (55) lanserte tirsdag boka «Folk og fotball - 40 år med humor og alvor», hvor tidligere landslagssjef Lars Lagerbäck (73) er bidragsyter.

Tidligere landslagsassistent «Perry» refser norske fotballeksperter i boka, og sendte også et stikk til de samme personene under en pressekonferanse tirsdag.

- Media vil gjerne skape en konflikt. Man kan også lese det som en samfunnsutvikling. I dag er det ingenting som holdes internt lenger. Det tar fem sekunder før en sak kommer ut, sier «Perry» og fyrer løs:

- Norske fotballeksperter er kanskje de dårligste i Europa. De har lite fagkunnskap, og det er om å gjøre å koke suppe på en spiker.

Han fortsetter:

- Måten de kommuniserer fotball ut på er fordummende. Det er faktisk synd. Det gjør noe med oppdragelsen til det norske folk. Det står jeg for hundre prosent.

- Blir komisk

I boka går «Perry» ut med navn på eksperter. Jesper Mathisen (TV 2), Knut Espen Svegaarden (VG) og Joacim Jonsson (Eurosport) er blant dem som får passet påskrevet.

Ifølge TV 2 omtales svenske Jonsson som en tidligere spiller som «var for dårlig for GIF Sundsvall på svensk nivå to» og som i tillegg «bare var sportssjef i Fredrikstad i 15 minutter».

«Den ene dagen snakker eksperter om at sosiale medier kan være ødeleggende for unge fotballspillere som mottar hets for å bomme på åpent mål. Dagen etter sitter de selv i studio og «radbrekker» folk. Plutselig ser de ut til å ha glemt ved å gjøre det, så bidrar de i høyeste grad selv til netthets», skriver «Perry» under avsnittet om Jonsson i boka, ifølge kanalen.

FÅR KRITIKK: Fotballekspert Joacim Jonsson. Foto: Eurosport / discovery+ / NTB
FÅR KRITIKK: Fotballekspert Joacim Jonsson. Foto: Eurosport / discovery+ / NTB Vis mer

- For det første må jeg bare være ærlig. Boka er nesten litt puteaktig. De få gode poengene forsvinner, det drukner litt i all bitterheten. Det blir nesten litt komisk, sier Jonsson til Dagbladet.

Eurosport-eksperten mener det er tydelig at «Perry», som måtte forlate jobben som landslagsassistent desember i fjor, bærer nag.

- Jeg føler meg nesten beæret ved å bli nevnt på en side i boka, det viser jo at han følger med. Jeg antar at jeg har gjort noe riktig, sier Jonsson.

Eksperten reagerer på timingen til bokutgivelsen, like før Norge skal spille to viktige VM-kvalik-kamper mot Tyrkia og Montenegro førstkommende fredag og mandag.

- Han klager på det ene og det andre, så klinker han ut ei bok akkurat når Norge skal spille en sinnssykt viktig landskamp. Bare det gjennomsyrer hele bitterheten som er der. Det er for å få mest mulig oppmerksomhet, mener Jonsson.

- Hva tenker du om utsagnet om at Norge kanskje har de dårligste ekspertene i Europa?

- Det er bare tåpelig. Jeg kan ikke kjenne meg igjen i det.

Mathisen-slakt

TV 2-ekspert Jesper Mathisen er en annen ekspert som får gjennomgå av «Perry».

«Da jeg fikk spørsmål fra VG etter Norges kamp i EM-kvalifiseringen mot Tyrkia i mars, sa jeg at fotballekspertene ofte bygger for høye og urealistiske forventninger. Blir det ikke innfridd, er det fram med slakterkniven. Jesper Mathisen var raskt ute og sa det var typisk «Perry» å mene noe slikt», forteller Per Joar Hansen i boka, ifølge TV 2.

«Jeg registrerte også at da det ble spekulert i om jeg var en av kandidatene til å overta en norsk eliteserieklubb samme år, var Jesper Mathisen raskt ute og mente sjansen for at jeg kunne få det oppdraget, var null prosent. Det synes jeg vitner om en litt hårsår og langsint tankegang», fortsetter «Perry» i boka.

- Jeg står for det jeg mener rundt vurderingene av både Perry sitt trenervirke og norsk fotball, sier Mathisen til TV 2.

- Jeg er ansatt i TV 2 for å mene noe om det som skjer, og det er helt naturlig at det vil være reaksjoner på det - spesielt hos de som møter motgang. Noe det norske landslaget gjorde under «Perry» og Lars Lagerbäck i de mest avgjørende kampene.

FÅR KRITIKK: Jesper Mathisen. Foto: Bjørn Langsem
FÅR KRITIKK: Jesper Mathisen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Vegard Hansen Hagen, sportsredaktør i TV 2, sier følgende til Dagbladet:

- I motsetning til Per Joar Hansen har jeg ikke god nok oversikt over fotballeksperter i Bulgaria, på Malta og i Montenegro til å si noe kvalifisert om det rådende nivået i Europa.

- Det jeg derimot vet, er at majoriteten av norske fotballeksperter jobber hardt og målrettet for å gjøre en god jobb. Blant de aller beste, og alle mest dedikerte, er Jesper Mathisen.

- Selvsagt finnes det noen hjelpeløse fotballeksperter som burde vært omplassert, men jevnt over er det et bra faglig nivå. Per Joar Hansen burde heller ha sagt noe nedsettende om norske sportsredaktører. Da hadde han nok truffet bedre, sier Jansen Hagen.

- Fryktelig enkelt

Kjetil Rekdal nevnes også i boka, som et eksempel på en trener som Mathisen havnet i klinsj med i sosiale medier.

Til Dagbladet sier Rekdal:

- Jeg skal ikke dra personer inn i bildet. Men det er fryktelig enkelt å sitte uten innsyn - og uten erfaring - og mene noe. Der synes jeg nivået er lavt noen ganger. Jeg skjønner at en del av det er underholdning. Men du bør ha større tyngde, spesielt når du går inn på faglige vurderinger. Der synes jeg jevnt over at det er for liten forståelse for hva som skjer - og hvordan det er.

HAMKAM-TRENER: Kjetil Rekdal. Foto: Geir Olsen / NTB
HAMKAM-TRENER: Kjetil Rekdal. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Rekdal fortsetter:

- Jeg har den fordelen at jeg har vært på flere sider. Jeg har vært spiller, trener, leder og fotballekspert. Det gjør at det bør være en faglig tung vurdering bak synspunktene mine. Noen ganger sliter jeg når noen bombastisk vil sparke folk - eller sier «gjør sånn og sånn» - så vil alt løse seg. De slår i bordet med en løsning, uten å ha bakgrunn for å kunne slå i bordet med en løsning. Den sliter jeg med å forstå.

Kavet inn bånn

Rekdal viser til et eksempel da han var Vålerenga-trener i 2016:

- Laget lå og kavet i bånn. Kritikken gikk på at det ikke var noe mønster eller noe som helst. Jeg følger den. Men å sitte i et studio og påstå at vi ikke trente på noe, eller prøvde å få til ting, det blir for dumt. Så fikk vi det til på høsten. Da snudde de samme ekspertene kappa etter vinden og sa at «nå har de trent på det». Sånt blir altfor billig for meg. Det blir store ord, og store overskrifter, uten faglig tyngde bak, sier Rekdal.

- Det er det jeg reagerer mest på: De har aldri snakket med meg. De har kanskje aldri sett hvordan vi jobber på feltet, eller vet hvordan vi planlegger klubben. Så sitter de i et studio og dundrer løs: «Dette er udugelig. Dette er ubrukelig.» Og så er det sånn at noen får tøffere kritikk enn andre. Noen kan tape kamp etter kamp, mens andre blir avkrevd sparken etter to kamper. Da blir det rett og slett bare usaklig.

Landslagssjef Ståle Solbakken fikk spørsmål om boka på tirsdagens pressekonferanse i forbindelse med de kommende landskampene.

Latter i stemmen

Han visste knapt at det hadde kommet ut ei bok, noe han ble fortalt av Stefan Strandberg like før han inntok podiet.

LANDSLAGSTRENER: Ståle Solbakken. Foto: Annika Byrde / NTB
LANDSLAGSTRENER: Ståle Solbakken. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

- Off da. Fotballeksperter, slik som Langli og slik? Det er jeg enig i, nei da, sier Solbakken med latter i stemmen, på spørsmål om «norske fotballeksperter kanskje er de dårligste i Europa».

- Nå skal ikke det høres ut som smisking, men jeg har tross alt vært i England, både som spiller og trener, i Tyskland som trener, i Danmark som spiller og trener og jeg har vært i Norge som spiller og trener. Jeg har alltid lest ganske mye fotballjournalistikk, kanskje både i henhold til det du er interessert i selv, men også forskning og hvor fotballverden går, sier Solbakken.

- Man skal være glad for at vi fortsatt har et nivå i Norge på edrueligheten og sakligheten, selv om den også blir satt på prøve hver dag i forhold til klikkjournalistikken og sosiale medier, som gjør at alle kan si noe om alt uten å bli konfrontert med det.

Han fortsetter:

- Men jeg oppfatter tvert om at det faktisk er motsatt. Som at det er gode og dårlige fotballtrenere, fotballspillere og blåbærplukkere, så er det det i deres bransje også. Jeg føler meg ikke ukomfortabel når jeg sitter her.

Solbakken mener det var mer svart-hvitt i tyske medier. Han var manager i Köln i 2011/12, hvor han oppfattet pressen som veldig tabloid.

- Jeg tror Perry skulle hatt ei uke eller to der, så kanskje han hadde skrevet et kapittel til, sier Solbakken med et smil.

Dagbladet har foreløpig ikke lyktes i å få Jesper Mathisen i tale angående denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer