Stortalentet Andrea Rooth i tårer

Ut mot regler: - Urettferdig

Stortalentet Andrea Roth (20) var sønderknust etter EM-debuten, som endte i diskvalifikasjon. Nå ønsker hun en endring av regelverket. - Det blir så urettferdig, sier hun til Dagbladet.

LANGT NEDE: Stjerneskuddet Andrea Rooth (19) fikk en brutal EM-debut da hun ble disket i forsøksheatet på 100 meter hekk. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer
Publisert

MÜNCHEN (Dagbladet): 20 år gamle Andrea Rooths EM-debut på 100 meter hekk på Olympiastadion i München ble et mareritt.

Stortalentet ble dømt for tjuvstart og ble følgelig diskvalifisert.

- Jeg nådde på en måte bunnpunktet nå. Selv om det har vært en tøff sesong, trodde ikke jeg det skulle bli så tøft, sier friidrettstalentet til Dagbladet.

- Det var ordentlig kjipt. Jeg skjønte ikke først at det var meg, så jeg ble usikker. Jeg pleier å være rask i starten, men så ble det skutt på nytt og kameraene kom på meg.

SØNDERKNUST: Andrea Rooth ble diskvalifisert etter tjuvstart i sitt heat på 100 m hekk under EM i friidrett i München på Olympiastadion.Foto: Javad Parsa / NTB
SØNDERKNUST: Andrea Rooth ble diskvalifisert etter tjuvstart i sitt heat på 100 m hekk under EM i friidrett i München på Olympiastadion.Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Bråk

Da innså hun at marerittet var i ferd med å inntreffe.

- Jeg så det røde kortet og tenkte: Hva har skjedd nå? Det er en stor stadion med mye mer lyd enn jeg er vant til. Jeg trodde det skulle bli mer stille, men det ble ikke mer stille, forteller Andrea Rooth til Dagbladet.

- Var det vanskelig å høre?

- Startskuddet var tydelig, men jeg trodde de skulle holde litt lenger. Jeg reagerte på skuddet, men gikk litt fram og tilbake. Tydeligvis er det sensorer i blokkene, så de har sikkert merket at jeg var urolig.

Det påpekte Rooth overfor dommeren.

- Hva gikk diskusjonen med dommeren ut på?

- På at jeg har kjappe reaksjonstider. Jeg følte det ikke, og jeg kjenner det på meg hvis jeg tjuvstarter. Jeg har jo gjort det før. Og jeg sa at jeg trodde de skulle vente på at det var stille i salen. Dommeren sa jeg kunne løpe under protest. Men han sa det var ingen sjanse. Så det var å løpe uten mål og mening.

SØNDERKNUST: Supertalentet Andrea Rooth spås en lysende framtid på friidrettsbanen, men EM-debuten ble alt annet enn lystig, tyskerne sliter med å uttale navnet til Amalie Iuel og Karsten Warholm slaktes for TV-opptreden. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Ut mot regler: - Urettferdig

Det 20 år gamle stortalentet mener at regelverket, nærmere bestemt kriteriene for tjuvstart, bør endres.

- Det er kjipt med de systemene, fordi det er ikke et menneske som står og ser på og bedømmer. Alt er ut fra en maskin. Vi har sett fra dette mesterskapet, og i VM tidligere i sommer, at det har vært masse tjuvstarter som på ingen måte har vært rettferdig, sier Rooth til Dagbladet.

Regelen - en meget omdiskutert sådan - sier at ingen evner å reagere raskere enn 0,100 sekund. Det er en «sannhet» mange i friidrettsmiljøet og forskningsmiljøet ikke støtter.

- Bør systemet forbedres?

- Ja, definitivt. Det er en sport for mennesker, og mennesker bør dømme mennesker. Man må se det med egne øyne. Det blir så urettferdig når det er ut fra en maskin, og man har sett det har vært feil. Man bør bruke det som et hjelpemiddel og ta det derfra, og ikke som en 100 prosent autoritær bedømmelse fra en maskin, sier 20-åringen.

OVERTENNINIG: Amalie Iuel fikk full overtenning da Karsten Warholm sikret gullet i EM. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

- Jeg føler meg ikke trygg på dem

Far og trener Vegard Rooth støtter sin datter.

- Jeg vet jo at Andrea har en ekstrem rask reaksjon, alltid. Jeg har ikke sett reaksjonstida ennå, men er veldig nysgjerrig på hva den var. Jeg tenkte hun hadde en knallstart, forteller han til Dagbladet seint lørdag kveld.

- Jeg hørte hva Andrea sa om maskiner. Man ser mye på disse elektroniske tingene. Jeg føler meg ikke trygg på dem, men jeg skulle ønske jeg gjorde det. Idretten vår er så flott at vi skal være sikre på at vi ikke disker folk som ikke skal diskes.

Klar beskjed til «de høye herrer»

Han håper det blir en revurdering av startprosedyrene i friidretten.

- I VM synes jeg var det verste var å se da Devon Allen ble disket med reaksjonstid på 0,099 sekunder. Det er så åpenbart i mitt hode at det ikke kan være svart-hvitt på sånne ting. Men det er de høye herrer som må se på dette her.

GULLVINNER: Jakob Ingebrigtsen lekte med konkurrentene på 5000 meteren, nektet å snakke med media og stormet gjennom pressesonen. Amalie Iuel avslører hemmeligheten bak Karsten Warholms suksess på sosiale medier. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

- Bør friidretten tilbake til gamle metoder?

- Nei, det er fint som et hjelpemiddel. Men det er mennesker som skal vurdere. Jeg er tilhenger av at mennesker skal dømme mennesker.

Vegard Rooth påpeker at regelen er meget omstridt i lys av motstridende forskning om hvor raskt et menneske kan reagere.

- De siste forskningene sier at man kan reagere på 0,080. Så er grensa 0,1 sekunder. Det er en komplisert og kompleks sak. Det er dommere som gjør så godt de kan innenfor reglene. Men det har vært så mange tjuvstarter som har vært tvilsomme i år at jeg håper de ser på det, påpeker han.

Finner lite trøst i Jakob

Andrea Rooth var sønderknust etter diskvalifikasjonen. Men hun er bare 20 år gammel og har en lang og lovende karriere foran seg.

SPESIELL AVSLUTNING: De svenske friidrettsekspertene har ikke alltid kontroll på hvordan den norske stjerna Karsten Warholm ser ut, Vladimir Vukicevic vil lære av portugisisk spesialist og Amalie Iuel forteller hvordan det var å lure TV-seerne. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

- Jakob Ingebrigtsen fikk også en tøff seniormesterskapdebut i London i 2017. Finner du trøst i det?

- Ja... Men jeg tenker samtidig at det er nå eller aldri, og klarer ikke tenke noe annet. Jeg tenker det er livets viktigste løp, og at jeg ikke får oppleve det igjen. Men det kommer naturligvis flere muligheter, sier Andrea Rooth til Dagbladet.

- Hvordan skal du snu dette?

- Nå trenger jeg en god halvtime på å samle hodet. Jeg er tydelig lei meg. Det er noe som må bearbeides, men jeg skal nok klare å snu det til motivasjon, lære av feil, og sørge for at dette blir siste gang noe slikt sjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer