Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ut mot ryktene

Nina Haver-Løseth (30) er lei av alle som skal mene noe om henne. Hun har brukt spekulasjonene som motivasjon for å komme tilbake.

TILBAKE: Nina Haver-Løseth mistet VM etter et fall før nyttår. Nå er motivasjonen tilbake på topp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TILBAKE: Nina Haver-Løseth mistet VM etter et fall før nyttår. Nå er motivasjonen tilbake på topp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

FORNEBU (Dagbladet): 30-åringen fra Ålesund er tilbake etter en skade, og gleder seg til sesongstarten i Sölden denne helga.

Men veien tilbake har ikke bare vært lett. Haver-Løseth forteller at både hun og mannen Herman Haver Mathiesen har opplevd en rekke rykter og forståsegpåere som har ment både det ene og andre om henne og framtida. Både hun og Mathisen har hatt folk som har kommet bort og sagt det til dem.

Flere har skravlet om at hun er ferdig, at hun burde legge opp, at det er på tide å stifte en familie og at hun aldri kommer tilbake i form.

Løseth har brukt det som motivasjon. Hver gang hun har hørt det ene eller andre ryktet om seg selv har hun bare tenkt:

«Jeg skal motbevise dem.»

«Jeg skal tilbake.»

Mistet sesongen

Fjorårssesongen endte på verst mulig måte. 30-åringen hektet i bunnen av løypa i østerrikske Semmering i romjula 2018. Det endte med et brudd i kneet.

Sesongen var over.

PÅ BEINA: Nina Haver-Løseth etter skaden i Østerrike. Foto: NTB Scanpix
PÅ BEINA: Nina Haver-Løseth etter skaden i Østerrike. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I et lite sekund etter fallet, mens hun suste baklengs ned bakken på ryggen og nettopp hadde hørt kneet knuse, tenkte hun at «this is it, jeg er ferdig», men de tankene snudde overraskende fort.

Haver-Løseth bestemte seg fort for at dette ikke kunne være slutten.

- Da jeg skadet meg var jeg aldri sånn nå legger jeg opp. Det blir helt feil for meg. Når jeg har viet hele livet mitt til dette, skylder jeg meg selv å gjøre et comeback, forklarer hun til Dagbladet.

Motivasjonen tilbake

Ser man på 30-åringens statistikk de siste åra, skulle man nesten ha trodd det var kulekjøring hun drev med, ikke alpint.

For det har virkelig vært en berg-og-dal-bane. Løseth tok OL-bronse i lagkonkurransen og hun tok en verdenscupseier i parallellslalåm i 2018.

Men det har også vært mye fall og dager hun ikke fikk ut potensialet.

JUBEL: Leif Kristian Haugen, Nina Haver Løseth, Sebastian Foss Solevaag og Kristin Lysdahl kjørte på det norske laget som tok OL-bronse. De to reservene Maren Skjold og Jonathan Nordbotten fikk også medaljen..Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
JUBEL: Leif Kristian Haugen, Nina Haver Løseth, Sebastian Foss Solevaag og Kristin Lysdahl kjørte på det norske laget som tok OL-bronse. De to reservene Maren Skjold og Jonathan Nordbotten fikk også medaljen.. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det har tæret på kroppen:

- Jeg har slitt med motivasjonen de siste åra, rett og slett, sier en ærlig Haver-Løseth.

- Jeg føler at jeg har underprestert. Jeg har høye krav til meg selv, og hvis jeg ikke leverer blir det mye skuffelser underveis. De to siste sesongene har vært ekstra tunge.

30-åringen forteller at det kan hende hun hadde lagt opp hvis hun ikke hadde blitt skadet, men at hun nå er toppmotivert:

- Nå føler jeg meg som at jeg er 25 igjen. Det har gjort veldig godt med den pausen.

- Hva lærte du?

- Jeg fikk ta et skritt tilbake og fikk et pusterom fra idretten. Plutselig så jeg hva jeg manglet og trengte for å få opp motivasjonen og for å kjøre fortere på ski.

- Hva er det?

- Det er en del tekniske ting og noen mentale ting som jeg så at jeg manglet. Så fikk jeg også satte fingeren på hvorfor jeg ikke hadde vært så motivert de siste åra.

PS. Verdenscupen i alpint starter med storslalåm for menn og kvinner 26-27. oktober. Haver-Løseth står over rennet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media