Eliteserien

Ut mot VIF-topp etter TV-bilder

Da Vålerenga-leder Erik Espeseth så seg selv på storskjerm, smilte og pekte han. Ute på banen ble laget rundspilt. - Lite profesjonelt, sier klubblegenden Vidar Davidsen. Espeseth tar selvkritikk.

KRITIKK: Vålerenga-leder Erik Espeseth smilte og pekte da han så seg selv på storskjerm. Ute på banen ble laget rundspilt. - Lite profesjonelt, sier klubblegenden Vidar Davidsen. Espeseth tar selvkritikk. Video: Fotball Media Vis mer
  • Bodø/Glimt - Vålerenga 4-0

Vålerenga hadde lite å fare med mot Bodø/Glimt mandag kveld og tapte 4-0. Klubblegenden Vidar Davidsen (61) så kampen på TV og reagerer på en episode som utspilte seg etter 39 minutter.

Plutselig ble daglig leder i Vålerenga, Erik Espeseth, zoomet inn av et TV-kamera på Aspmyra Stadion. Ved siden av ham satt en sponsor. Da Espeseth så at han var på storskjerm, begynte han å peke og smile.

Ute på banen var stillingen 1-0 og Bodø/Glimt herjet med Vålerenga. Hendelsen fikk Davidsen til å gripe til Twitter.

«Mitt kjære Vålerenga rundspilt av Bodø og ligger under med bare 1-0 i det 40. min. Da ser 2 Vif-ledere seg selv på storskjerm og velger å glise og vinke til kamera med «se vi er på TV»-fakter ... Snakk om å sende signaler.»

KJENT TV-DUO: Vidar Davidsen (til høyre) har kommentert haugevis av Champions League-kamper med Roar Stokke på Viasat. Som tidligere Vålerenga-spiller har han et bankende hjerte for klubben. Foto: NTB scanpix
KJENT TV-DUO: Vidar Davidsen (til høyre) har kommentert haugevis av Champions League-kamper med Roar Stokke på Viasat. Som tidligere Vålerenga-spiller har han et bankende hjerte for klubben. Foto: NTB scanpix Vis mer

Til Dagbladet utdyper Davidsen:

- En merkelig situasjon. Det er ikke akkurat det du forventer å se når laget sliter: Lederen sitter og smiler og peker på seg selv på storskjerm. Det virker veldig lite profesjonelt og gir dårlige signaler.

Davidsen trekker tilbake påstanden om at det dreier seg om to VIF-ledere, da han i ettertid er blitt fortalt at Espeseth satt sammen med en av Vålerengas sponsorer.

Overfor Dagbladet tar Espeseth selvkritikk og erkjenner at situasjonen kan misforstås.

- I den grad det har blitt oppfattet som støtende for enkelte, så synes jeg det er synd. Jeg ser at bildet isolert sett fort kan misforstås. Men hadde kamera fulgt meg hele kampen, ville alle sett at det ikke var en smilende daglig leder som hadde vært toneangivende gjennom kampen.

Herjet i Fotball-Norge

Davidsen tok tre seriegull med Vålerenga på begynnelsen av 80-tallet. Det var den gangen Oslo-klubben herjet i Fotball-Norge og Bislett Stadion var «lekegrinda». De siste åra har han vært kjent som ekspertkommentator på Viasat i forbindelse med Champions League-sendingene.

Men hjertet har alltid banket ekstra hardt for Vålerenga. Derfor var ydmykelsen på Aspmyra Stadion mandag tung å svelge. Og bedre ble det ikke av TV-bildene i det 39. minutt. Davidsen fikk haugevis av reaksjoner på Twitter-meldingen sin.

- Provoserende, skriver en.

- Handler mye om signal. Man får inntrykk av at de gir faen, skriver en annen.

OSLO ØST-PROFIL: Vidar Davidsen var en betydelig spiller for Vålerenga i glansåra på 80-tallet. Her fra cupfinalen mot Lillestrøm i 1985, der gultrøyene vant 4-1. Foto: NTB scanpix
OSLO ØST-PROFIL: Vidar Davidsen var en betydelig spiller for Vålerenga i glansåra på 80-tallet. Her fra cupfinalen mot Lillestrøm i 1985, der gultrøyene vant 4-1. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Dette er isolert sett en liten sak, utdyper Davidsen overfor Dagbladet.

- Men kanskje er det et symptom på at noen må snakke litt ut på Valle. Signalet disse TV-bildene gir, er at lederen ikke bryr seg nok - at hjertet ikke er på riktig sted. Å sitte og flire til TV-kamera, er et fryktelig dårlig signal når laget sliter.

Davidsen fortsetter:

- Det er greit nok at du har det moro med en sponsor. Men du må skjønne rekkefølgen her. Sponsoren kommer bak prestasjonsgruppa. Sponsorene vil ikke like at du ikke har den rette holdningen. Sponsorene tiltrekkes av profesjonalitet, ikke det motsatte.

I en e-post til Dagbladet forklarer Espeseth hva som skjedde:

- Vi var på en årlig tur med våre sponsorer til bortekamp mot Bodø/Glimt. Mot slutten av første omgang oppdaget jeg at det kom en «close-up» av undertegnede og en av våre partnere på storskjermen. Jeg smilte - og gjorde ham oppmerksom på dette, hvorpå han vinket til kamera.

DAGLIG LEDER: Erik Espeseth. Foto: NTB scanpix
DAGLIG LEDER: Erik Espeseth. Foto: NTB scanpix Vis mer

Espeseth mener øyeblikksbildet overhodet ikke er representativt for kampen:

- Jeg var minst like lei meg som alle andre Vålerenga-supportere. Nå håper jeg alle som er glade i klubben kan samles om å forsøke å bygge positivitet inn i gruppa og gi laget støtte fram mot RBK-kampen førstkommende søndag.

Nytt slag

0-4-tapet er et nytt slag for Vålerenga-trener Ronny Deila. Klubben har selv et uttalt mål om 4. plass og virket å være på gang. Nå stilles det på nytt spørsmål rundt prosjektet til den tidligere Godset- og Celtic-treneren.

- I våres var trenden oppadgående. Men nå er det tilbake til start, og kanskje bak det. Laget virker tungt og uinspirert, mener Davidsen.

- Hvordan vurderer du «Prosjekt Deila»?

- Det er alltid vanskelig å vurdere sånne ting. Jeg kjenner ikke alt fra innsida, det er mye informasjon du ikke får. Men det jeg stusser over er at klubben påberoper seg så lang tid på dette prosjektet. Andre får det til på langt kortere tid. Ta for eksempel Bob Bradley i Stabæk: Han brukte tre måneder på å gjøre klubben til en av de beste i Norge. Nå får han det til i USA (leder serien med Los Angeles FC), påpeker Davidsen.

- Jeg tror det er for stort gjennomtrekk av spillere og for mange stilskifter. Det renner spillere inn og ut. Og de som kommer inn, er ikke noe bedre enn de som forsvinner. Da blir statusen som før.

GUL FEST: Bodø/Glimt herjet med Vålerenga mandag kveld og vant 4-0. Foto: NTB scanpix
GUL FEST: Bodø/Glimt herjet med Vålerenga mandag kveld og vant 4-0. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Eurosport-ekspert Kjetil Rekdal var ute og kritiserte «gjengen fra Drammen» som styrer klubben. Var tenker du om slik kritikk?

- Den vinklingen måtte komme før eller siden. Og det skal ikke brukes mot dem. Men du får en følelse av at mange synes det er spennende å jobbe i Vålerenga, uten at de nødvendigvis har et stort og tungt hjerte for klubben. Den udefinerbare sjela i Vålerenga er et savn. Nå framstår det som en helt vanlig fotballklubb. Det som særpreget Vålerenga er borte. Vålerenga skal skille seg ut. Hvis folk blir likegyldig til klubben, er det livsfarlig. Vålerenga må bety noe. Vålerenga må glede. Vålerenga må provosere. De må dyrke annerledesheten.

Eurosport-ekspertene Kjetil Rekdal og Joacim Jonsson har tidligere erklært Deilas prosjekt for «dødt». Til det svarte treneren i forrige uke:

- Vi har veldig tro på hva vi gjør, og ser hva som skjer her inne. De menneskene som svarer sånn, må jo komme inn her og se hva som skjer. Jeg tar heller imot kritikk fra de menneskene som er her hver dag, ser hvordan vi jobber og hva vi driver med. Men det er jobben til disse folkene å mene, og de har jo vært positive når det har gått bra.