VM i friidrett 2022

Ut mot VM-arrangør: - Skummelt

Stavsprang og spyd ble arrangert samtidig under VM i friidrett. Det reagerer de norske stavhåpene Sondre- og Simen Guttormsen på.

KRITISK: Guttormsen-brødrene er ikke begeistret for at VM-arrangøren kjører disse to øvelsene samtidig. Video: Løkås/Haarstad. Klipp: NRK Vis mer
Publisert

EUGENE (Dagbladet): Hayward Field er selve stoltheten i USAs friidrettsby Eugene. Nylig ble hele stadion renovert, betalt av Nike-gründer Phil Knight.

I motsetning til mange av de kjente løpebanene i Europa, blir Hayward Field bare brukt til friidrett.

Det burde ha gitt helt perfekte forhold for utøverne, men i helga avslørte de norske stavhopperne at arrangøren godt kunne ha tenkt seg om én gang til under VM.

PREGET: De ukrainske høydehopperne inviterte pressen i Eugene Til en pressekonferanse for å fortelle om situasjonen i hjemlandet. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

- Litt skummelt

De forsøkte å kvalifisere seg til VM-finalen samtidig som kvinnenes spydfinale ble arrangert, og noen spyd fløy faretruende nære utøvere og funksjonærer.

Det var snakk om meter fra ytre høyre på spydområdet til stavhoppernes tilløpsplass.

Sondre Guttormsen, som tok seg til søndagens finale, sier at han opplevde et spyd på litt for nært holdt:

- Det var et forsøk rett før lillebror skulle hoppe, og da kom spydet nesten utenfor sektoren. Jeg tror det er sånn at hvis de kaster 60 pluss meter og skeivt, så står den i tilløpet.

- Er dette potensielt farlig?

- Jeg har ikke helt sett hvor banen ligger, men det er potensielt veldig nært. Det var ikke så mange som sto og passet på hvor spydet gikk eller sånne ting. Litt skummelt er det.

BRØDRE: Simen Guttormsen (til venstre) og Sondre Guttormsen under kvalifiseringen i stavsprang i VM i friidrett 2022 på Hayward Field i Eugene, Oregon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BRØDRE: Simen Guttormsen (til venstre) og Sondre Guttormsen under kvalifiseringen i stavsprang i VM i friidrett 2022 på Hayward Field i Eugene, Oregon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Burde endret

Det norske stavhåpet på 23 år mener at arrangøren burde ha tatt grep.

- Det er kanskje ikke ideelt å ha spyd samtidig som stav når det er en sånn stadion. Menn spyd kunne de definitivt ikke ha hatt, men når det er ti konkurransedager i løpet av mesterskapet så kunne de kanskje ikke hatt øvelsene på samme dag.

Lillebror Simen Guttormsen tok seg ikke til stavfinalen, men han gjennomførte en god kvalik og fikk nyttig VM-erfaring. Og selv om han ikke merket noen spyd faretruende nært underveis i kvaliken, sier han at det ikke var optimalt:

- Jeg har sett tidligere at spyd har landet i nærheten av stavområdet. Det er noe som kan være litt problematisk, kanskje aller mest for funksjonærene som står og følger med på oss. Går spydet utenfor sektor er det ikke mange meter før det er på stavbanen, forklarer Guttormsen, og påpeker at Hayward Field er mer kompakt enn andre klassiske friidrettsbaner.

- Burde stav og spyd blitt arrangert samtidig?

- Nei, det burde funksjonæren absolutt visst at ikke var lurt. Det burde de ha endret. Vi kom oss heldigvis gjennom det uten noen store problemer, sier 21-åringen til Dagbladet.

Ikke farlig

Dagbladet har vært i kontakt med arrangøren etter den norske kritikken. Pressekvinne Nicole Jeffery forklarer at de gjorde en nøye vurdering i forkant, men kom fram til at det ikke var noe problem:

- Vi har diskutert det med de som driver stadion og internasjonale trenere. Spyd og stav overlappet også under det amerikanske mesterskapet tidligere i år uten noen problemer, og derfor konkluderte vi med at det var helt trygt, forklarer hun i en e-post til Dagbladet.

Dagbladet har sendt en mail til arrangøren om det norske ønsket, men har så langt ikke fått svar. Herrenes spydfinale går natt til mandag 03.00 norsk tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer