Ut på flanken, Tore André

LUGANO (Dagbladet): Ole Gunnar Solskjær som spiss, Tore André Flo ut på venstreflanken. Forsøket er for spennende til å forbli uprøvd. Sannsynligvis også for godt.

Dagbladet har ved flere anledninger ytret ønske om en slik løsning. Og vi vet at Nils Johan Semb har lekt med tanken. Fire treningskamper før EM har landslagssjefen all den roen og tryggheten han trenger for å gjøre mer alvor ut av leken.

Og i den grad han måtte bry seg om det:

Hele Norges fotballbefolkning vil applaudere forsøket.

Og begrunnelsen er åpenbar:

  • Ole Gunnar Solskjær er en av Europas beste avsluttere. Som spiss kommer han oftest til avslutninger.
  • Tore André Flo er Norges beste dribler, og best når han får litt plass og rom til å utfordre. Som flankespiller vil han få den muligheten oftere.

Uten hell

Flo og Solskjær er Norges to beste spisser. Skadefrie og i form bør begge spille for Norge.

Men landslagssjef Semb ønsker ikke å spille med to spisser. Følgelig må en av dem ut på flanken.

Hittil har det vært Solskjær - uten særlig hell.

Det er bare Flo som har ferdigheter til å forsvare en plass på Norge både som spiss og flankespiller. Han har dribleferdighetene som gjør at han kan skape sjanser på eget initiativ, samtidig som han pådrar seg den oppmerksomheten slike spillere alltid får.

Og han er såpass sterk i lufta at han også kan være et oppspillspunkt i visse situasjoner, slik hans eldre bror var litt for ofte på begynnelsen av 90-tallet.

Skal man bruke Nils Arne Eggens go'fot-teori i tilfellet Solskjær - og hvorfor skal man ikke det - må han enten spille spiss - eller ikke i det hele tatt.

Solskjær sier selv han bare presterer 80-85 prosent av sitt beste på flanken. Det er et tall verken han eller Semb kan være fornøyde med.

Og definitivt ikke så lenge andre spillere med høyere fart, bedre dribleferdigheter og mer luftstyrke kan gjøre flankejobben bedre.

Hemmelig

Men ingen er flinkere til å avgjøre fotballkamper enn Solskjær. I England er Solskjær blitt synonymet til effektivitet. En spillertype man kan si mye om, men som alltid leverer varene i form av scoringer.

Semb ville ikke offentliggjøre noe lag i går. Mye fordi han ønsker å holde laget hemmelig for motstanderen. Men i går var det mest fordi han rett og slett ikke hadde bestemt seg.

Midten best

Det kunne vi også registrere på treningen. Normalt framgår det ganske klart hvilke elleve landslagssjefen ønsker å bruke. I går rokerte han med både spillere og posisjoner.

Men på en plass virket Semb urokkelig også i går: Tore André Flo spiller spiss.

Ole Gunnar Solskjær prøvde seg både på venstre- og høyreflanken. Hvor han ender opp, er sannsynligvis hipp som happ - og uansett ikke tilfredsstillende.

Eller som Solskjær selv svarte på Dagbladets spørsmål om hvilken side som passer ham best:

- Det er midten, det!

FLYTT PÅ FLO! Dagbladets fotball-kommentator mener Tore Andrè Flo bør spille venstreflanke.