«Superligaen» LIV Golf:

Utblåsning etter sjokkvending: - Forstår det ikke

Golfstjerna Rory McIlroy legger ikke skjul på skuffelsen over spillerkollegaenes helomvending.

NEI, TAKK: Både nordirske Rory McIlroy og amerikanske Tiger Woods har gjort det klart at de ikke vil slutte seg til den saudi-finnansierte superligaen i golf. Førstnevnte er også tydelig skuffet etter at nok en stjerne og kollega bytter beite. Foto: Ross Kinnaird / Getty Images / AFP
NEI, TAKK: Både nordirske Rory McIlroy og amerikanske Tiger Woods har gjort det klart at de ikke vil slutte seg til den saudi-finnansierte superligaen i golf. Førstnevnte er også tydelig skuffet etter at nok en stjerne og kollega bytter beite. Foto: Ross Kinnaird / Getty Images / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den profesjonelle golfverdenen er inne i en meget opprivende splittelse.

På den ene sida står heder, ære og tradisjon. På den andre sida finnes voldsomme pengesummer og et land kjent for å bryte menneskerettigheter.

Det er i hvert fall slik mange vil beskrive den pågående konflikten mellom den veletablerte PGA-touren og den ferske, saudi-finansierte LIV-touren.

Splittelsen er også i ferd med å bli enda dypere.

Onsdag kom bekreftelsen på at nok en megastjerne forlater PGA-touren til fordel for den nye «superligaen», da LIV Golf kunne annonsere at tidligere verdensener og fire ganger major-vinner, Brooks Koepka, stiller i seriens andre turnering i Portland, USA neste uke.

Helomvending

Dette til tross for at Koepka tidligere har uttalt at han er lojal mot den veletablerte PGA-touren, som lenge har vært ansett som den mest prestisjefylte touren i verden.

- Det har vært ganske klart i lang tid at jeg holder med PGA-touren. Det er her jeg blir. Jeg er veldig fornøyd, sa Koepka seinest i februar i forbindelse med storturneringen Waste Management Phoenix Open.

Denne helomvendingen fra mannen som har vært en av golfsportens absolutt største navn de siste åra, faller ikke i god jord hos spillerkollega og superstjerne Rory McIlroy.

- Om jeg er overrasket? Ja, på grunn av det han har sagt tidligere. Det er nok derfor jeg er overrasket over mange av disse gutta, fordi de sier én ting og gjør én annen. Jeg forstår det ikke, og jeg vet ikke om det er av juridiske årsaker, eller om de ikke kan. Jeg aner ikke, sa McIlroy på en pressekonferanse onsdag, ifølge Sky News.

Han omtalte kollegaens handlinger som «tvetydige», og la til at dette dobbeltspillet har foregått også privat.

Store stjerner og pengesummer

McIlroy, som også er tidligere verdensener, har gjentatte ganger kommet med kritikk mot den saudi-finansierte ligaen, og har uttrykt skuffelse over at flere av hans mangeårige kollegaer og konkurrenter har valgt å forlate PGA-touren.

Det er tidligere kjent at store stjerner som Dustin Johnson, Bryson DeChambeau og Phil Mickelson har valgt å forlate PGA-touren til fordel for superligaen LIV Golf.

Også Johnson gjorde med dette en helomvending, for også han har tidligere erklært sin lojalitet til PGA-touren.

LIV Golf har så langt arrangert én turnering, i London. Her ble det utbetalt rekordhøye pengesummer. Totalt ble det delt ut 25 millioner amerikanske dollar i premiepenger, og selv de dårligst plasserte kunne ta med seg minst 120 000 dollar.

Anklages for «sportsvasking»

Det har også gått rykter om at de største navnene har fått bonuser på flere hundre millioner dollar for å signere med LIV, og dermed si fra seg plassene sine på PGA-touren.

Bakgrunnen for at den nye superligaen er omstridt, er hvor disse massive pengesummene kommer fra.

LIV Golf er finansiert av det statlige fondet i Saudi-Arabia. Landets brudd på flere menneskerettigheter har gjort at det har kommet kritikk fra flere kanter, blant annet Amnesty. Flere mener touren er et forsøk på å «sportsvaske» Saudi-Arabias omdømme.

«HAPPY GILMORE»: Den tidligere golfproffen Paige Spiranac siste triks på Instagram har fått mye oppmerksomhet. Video: _paige.renee / Instagram Vis mer

Nektet å svare

Flere av som har meldt overgang til superligaen har samtidig unngått å svare på kritiske spørsmål fra journalister, som da Ryder Cup-legendene Lee Westwood og Ian Poulter ble konfrontert under en pressekonferanse i forkant av London-turneringen:

- Er det noe sted i verden dere ikke kunne tenke dere å spille? Om Vladimir Putin arrangerte en turnering, ville dere spilt den? spurte en reporter.

Ingen av de to ønsket å svare på dette spørsmålet.

- Jeg trenger ikke å svare på det spørsmålet, sa Poulter kontant.

Massiv forvirring

Superligaen, og den stadige strømmen av nye navn, skaper også mye støy og forvirring.

Flere stjerner har de siste ukene måtte avkrefte rykter om at de vurderer en overgang, som norske Viktor Hovland.

Hovland ble i forrige uke kontaktet av Norges Golfforbund etter at det begynte å versere rykter om at tidenes beste norske golfspiller nå var på vei i en ny retning.

- Jeg har ingen planer om å spille LIV-serien, sa Hovland da han ble kontaktet av golfforbundet. Det opplyste forbundets kommunikasjonssjef Tom Rosenvinge til Norsk Golf.

Denne uka var det Hovland-kompis Collin Morikawa som måtte ta til Twitter for å avkrefte ryktene.

- Woods takket nei til enorm sum

I tillegg til Rory McIlroy, har golfsportens desidert største stjerne, Tiger Woods, gjort det klart at superligaen ikke er noe for ham.

Ifølge LIV-sjef Greg Normann, skal Woods ha takket nei til en «enorm» sum for å bytte beite.

I et intervju med Washington Post skal Norman ha sagt at superstjerne takket nei til en avtale som var «forbløffende enormt. Vi snakker om et høyt nisifret beløp».

Woods har selv ikke kommentert dette, men tidligere i år uttalte han at han vil bli værende på PGA-touren.

- Det er her arven min er, sa Woods ifølge Golf.com.

Inntil videre er det også «bare» penger en kan smykke seg med på LIV-touren. Det deles nemlig ikke ut verdensrankingpoeng i disse turneringene. Dermed kan spillerne stå i fare for å ikke kunne kvalifisere seg til framtidige majorturneringer, og Ryder Cup-lag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer