Ute av VM

Berit Hynne forlenget Norges VM-liv, men i kveld er det definitivt slutt. Ukraina tapte for Ungarn.

Nå står Spania mellom Norge og en plass i OL-feltet. Medaljene kan man glemme. Semifinaleklare Ukraina tok ingen sjanser i den avgjørende kampen mot Ungarn, og tapte 35-23.

På tribunen satt blant annet lagets store stjerne, Olena Tsygitsa. Hun har 57 mål på seks VM-kamper. Flere andre nøkkelspillere ble også brukt med forsiktighet.

Sammen med målvakt Cecilie Leganger sørget Hynne for at Slovenia ble slått 29-28 tidligere på kvelden. Hun leverte et målrush i den svært viktige kampen, bare ett døgn etter at hun bommet og rotet fælt mot Ungarn.

Det var også Hynne som ordnet det avgjørende 29-28-målet.

- Det var utrolig deilig å score det siste målet. Etter en kamp som den mot Ungarn, blir jeg bare så forbannet. Jeg ville vise at det er en grunn til at jeg er med her. Når jeg først begynner å score, gir det enorm selvtillit. Jeg føler at jeg har fullstendig kontroll på keeperen, sa Hynne til NTB.

Superredning

Hun åpnet med to tekniske feil og rett ut på benken. Men 1. divisjonsspilleren må være bygget av solid materiale. Hun kom tilbake med fryktelig kraft.

- Jeg fikk god hjelp av mange i troppen til å glemme Ungarn, fortalte Hynne.

Cecilie Leganger var også rågod mot lagvenninnene fra Krim Ljubljana i 2. omgangen. Hun tok plassen fra en solid Heidi Tjugum de siste 30 minuttene, og det skulle vise seg å bli helt avgjørende.

Med bare sekunder igjen av kampen og 28-28 på måltavlen, mistet Norge ballen i angrep. Alle trodde kontringen fra Slovenia ville ende med et skjebnesvangert mål, men Leganger reddet på utrolig vis.

Det skal også nevnes at Katja Nyberg hadde nødvendig krutt i armene torsdag. Hun vartet opp med flere susere, og rekordmålingen på 109 kilometer i timen, må ha levd farlig.

Lå under

Norge startet bra og ledet 5-2 og 9-6, men slovenerne kom tilbake og overtok føringen. Det sto 13-14 ved pause.

I begynnelsen av 2. omgangen slo så Hynne til for fullt. Jenta, som hadde et mareritt av en 24-årsdag kvelden før, regjerte på venstresiden. Hennes fire raske mål var med på å gi Norge 19-16 og full kontroll på kampen. Hun hadde følgende å si om seiersmålet.

- Jeg trodde at dommeren hadde armen oppe for passivt. Da hadde jeg ikke noe annet valg enn å skyte. Det var herlig å se ballen gå inn.

At Slovenias måljeger Tanja Oder (40 mål i VM før kampen) ble kneskadd før pause, hjalp også de norske jentene på veien. Norge ledet en stund i annen omgang 25-20, men klarte altså ikke å beholde ledelsen. At det sto 28-28 like før slutt kan ikke karakteriseres som noe annet enn svakt av Breiviks jenter.

- Det er for dårlig at vi ikke klarer å holde oss i tet, slo Berit Hynne fast etter kampen.

Merkelig disponering

Lørdagskampen mot Spania kan gi OL-deltakelse for Norge, og det vil også delvis tilfredsstille sponsorene når nye kontrakter skal underskrives over nyttår.

Men Marit Breiviks merkelige disponering av laget i åpningskampen mot Ukraina (29-30-tap) blir stående igjen som en kostbar brøler.

Det fratok Norge en plass i semifinalen. Hennes lag er åpenbart fire-fem mål «dårligere» enn på samme tid i fjor. Likevel ville det rukket til medaljekamper om treneren hadde toppet mannskapet tirsdag i forrige uke.

Forrige gang Norge spilte en avgjørende kamp for OL-tur (i Sør-Korea i 1990) gikk det ikke bra. Da ble det tap 19-23 mot Østerrike. På grunn av krigsinvolvering ble Jugoslavia utelukket og Norge fikk sjansen på overtid. Det endte med sølv.

Under Marit Breiviks ledelse har Norge tatt medaljer i åtte av 12 mesterskap. 6. plassen fra Romania er hennes dårligste resultat.

Men da stilte hun med tilnærmet B-lag - uten Heidi Tjugum, Cecilie Leganger, Tonje Larsen og Kjersti Grini.

PS! Kaptein Gro Hammerseng kom ikke gjennom oppvarmingen torsdag, og måtte se kampen fra tribunen med ryggtrøbbel.

(NTB)

SLIT: De siste norske kampene har vært ubehagelig spennende, så også med kampen mot Slovenia.