Utelukkelse på livstid

Utelukkelse på livsstid og 100000 dollar i bot kan bli straffen for doping i USA.

NEW YORK (Dagbladet): Det amerikanske friidrettsforbundet har sett seg lei på de stadige dopingskandalene og vil innføre en nulltoleranselinje.

Forslagene om hardere straffer kommer etter så omfattende dop-avsløringer at en nedleggelse av USAs landslag i friidrett har vært drøftet. Også spørsmålet om hvorvidt USA i det hele tatt bør delta i neste års OL i Athen debatteres her i USA. Det er bruken av designerdopet THG som har utløst skandalene denne gangen.

En talskvinne for det amerikanske friidrettsforbundet sa i går at forbundet nå står ved en korsvei og må gripe sjansen til hurtige og omfattende tiltak.

- Vi vil ha dramatisk skjerpede straffereaksjoner og store bøter for utøvere og trenere involvert i doping. Det kan bety utelukkelse på livstid første gang utøvere blir tatt med steroider og så mye som 100000 dollar i bot, sier talskvinne Jill Greer i det amerikanske friidrettsforbundet USTAF.

Lære av juks

Forbundet kaller det nye reaksjonsmønsteret for nulltoleranse - samme begrep som tidligere ordfører Rudolph Gulliani brukte for å få bukt med kriminaliteten i New York City. USTAF sier i uttalelsen at dette også innebærer å gå nye veier i kampen mot doping. Forbundet vil intervjue utøvere som er blitt tatt i doping og lære av deres opplevelser, slik kan informasjon om juks og erfaring med å lure dopingjegere brukes offensivt.

Utøvere og trenere skal også oppfordres til ikke å beskytte hverandre, men peke ut juksemakere.

En ny stil

Nulltoleransen innebærer en ny amerikansk stil i forhold til doping. USTAF har tidligere vært kraftig kritisert fordi amerikanske utøvere slipper for billig unna. Både Den internasjonale olympiske komité og antidopingbyrået WADA har kritisert USA.

Forslagene om harde straffer skal vedtas på USTAFs møte i desember i år, men de vil ikke få tilbakevirkende kraft.

Det betyr at utøverne som nå undersøkes for bruk av THG, ikke vil rammes av de nye harde straffene.

POSITIV DOPINGPRØVE: Dwain Chambers har testet positivt på stoffet THG. Han kan være den første i en lang rekke stjerner som blir avslørt.