(Dagbladet): Som Dagbladet skrev fredag, har Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) satt i gang to studier for å se nærmere på bruken av motedopet meldonium og hvor lang tid det tar før stoffet er ute av kroppen etter inntak.
Temaet er høyaktuelt siden over 100 idrettsutøvere, blant annet superstjerna Maria Sjarapova og det norske OL-håpet Ruth Kasirye (33), har testet positivt for meldonium etter at stoffet havnet på WADAs forbudsliste 1. januar i år.
Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har bestemt seg for å utsette pågående straffesaker mot to utøvere tatt for bruk av meldonium i påvente av resultatet fra de to studiene WADA har satt i gang fordi foreløpige resultater av en undersøkelse kan tyde på at sporbare rester av meldonium forblir lenger i kroppen enn det man opprinnelig trodde.
Mulige masseutsettelser De to skiskytterne, Olga Abramova og Artem Tysjenko, håper å vise at bruk av meldonium i 2015, da stoffet var lovlig, kan ha ført til at de ble felt for det i 2016.

IBUs vedtak og disse studiene innebærer sannsynligvis at de andre idrettene gjør som skiskytterne. Dermed kan flere av de over 100 kommende meldoniumsakene bli utsatt.
Abramova og Tysjenkos saker er altså satt på vent, men suspensjonen av de to skiskytterne opprettholdes inntil videre. Spørsmålet er hva som skjer når utøvere fra typiske sommeridretter, som har testet positivt for meldonium, forsøker å teste sakene sine på nytt.
Rio-mulighet? Kan de - hypotetisk sett - få opphevet suspensjonene sine slik at de kan få delta under OL i Rio de Janeiro i august?
Inggard Lereim, dopingjeger og spesialist i idrettsmedisin, understreker at dette temaet baserer seg på juridiske vurderinger framfor medisinske, men han ser ikke bort fra at enkeltutøvere kan komme til å prøve sakene sine.

- Vi kan ikke se bort fra at noen prøver seg. Jeg tror uansett ikke det vil komme en revolusjon, men det vil jo studiene vise. Jeg synes uansett det er veldig klokt av WADA å undersøke dette nærmere. Jeg har selv oppfordret til flere studier på meldonium ettersom det er et stoff vi kjenner lite til i Vest-Europa, sier Lereim til Dagbladet.
Advokat og avdelingsleder for kontroll og påtale i Antidoping Norge, Britha Røkenes, forklarer slik hvordan en suspensjon, som følge av en positiv dopingprøve, fungerer her i landet:
- Etter det norske regelverket er det slik at en utøver kan suspenderes så snart den innledende saksbehandlingen er fullført. Da suspenderes man normalt for inntil to måneder av gangen i påvente av behandlingen i domsutvalget. Suspensjonen kommer til fradrag fra det som blir utmålt sanksjon. Den totale suspensjontiden må ikke overstige den tid man antas å ville bli utelukket ved endelig dom, sier hun.

- Tror du vi potensielt får se utøvere som har testet positivt for meldonium under OL i Rio?
- Suspensjonen vurderes konkret ut fra hver enkelt sak. Det vil være opp til hvert enkelt internasjonale særforbund og nasjonale antidopingorganisasjon å fastslå om vilkårene for å ilegge suspensjon er oppfylt.
Ingen saker er like Røkenes understreker at man ikke kan skjære alle meldonium-sakene over en kam.
- Nei, det kan man definitivt ikke. Sakene vil være helt ulike. Fra et juridisk ståsted bør man sørge for at saken er så godt opplyst som mulig før den avgjøres, sier hun.

- Hva går undersøkelsene ut på?
- Det går på blant annet samtaler med utøveren, dokumentasjon fra utøveren og alt annet som kan belyse saken og som utøveren har påberopt seg.
Ulikt syn Inggard Lereim ser ikke bort fra at de ulike særforbundene vil se på meldoniumsakene med svært ulike øyne før de eventuelt åpner opp for OL-deltakelse.
- Det er ingen hemmelighet at de ulike særforbundene har helt forskjellige holdninger til antidopingarbeid. Jeg har selv sittet som fagdommer i USA og Canada i tennissaker, og det har vist seg at Det internasjonale tennisforbundet har en helt annen tilnærming til doping og antidopingarbeid enn vi har i Norge. Deres syn på antidopingarbeid er i beste fall liberalt, hevder Inggard Lereim.
Per nå skal det altså mye til for at vi får se utøvere som har testet positivt for meldonium i 2016 konkurrere i Rio de Janeiro. Hva de ulike internasjonale særforbundene legger opp til kommer til å bli kjent de neste ukene.