Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Utelukker ikke kampfiksing i fotball-VM

- Vi må forberede oss og selvfølgelig ikke tro at VM er fritatt.

FRYKTER KAMPFIKSING: FIFAs sikkerhetssjef Ralf Mutschke er forberedt på at det vil bli gjort forsøk på kampfiksing under sommerens VM-sluttspill i fotball. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRIN I/ NTB Scanpix
FRYKTER KAMPFIKSING: FIFAs sikkerhetssjef Ralf Mutschke er forberedt på at det vil bli gjort forsøk på kampfiksing under sommerens VM-sluttspill i fotball. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRIN I/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FIFAs sikkerhetssjef Ralf Mutschke er forberedt på at det vil bli gjort forsøk på kampfiksing under sommerens VM-sluttspill i fotball.

Kampfiksing er blitt et stort problem for fotballen de siste årene med utviklingen av pengespill på internett.

- Det ville vært dumt ikke å tenke på at VM-kampene kan være et mål for kampfiksere. Vi må forberede oss og selvfølgelig ikke tro at VM er fritatt, sier Mutschke til Reuters.

Han tror kriminelle vil være fristet til å forsøke det samme i VM siden det er så store penger som settes på kampene.

- Det er store spill på VM-kampene, og det er mange penger involvert i den spillingen. Derfor må vi ta til vurdering at noen ønsker å manipulere VM-kamper. Da må vi gjøre noe for å stoppe det, mener sikkerhetssjefen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Kan utsette kamper Dersom noe tyder på at at det er gjort forsøk på kampfiksing, kan det bli aktuelt å utsette en kamp.

- Hvis uvanlige spillmønstre blir oppdaget før en kamp, vil vi trenge en enda sterkere indikasjon på at det gjøres et forsøk på fiksing før kampen avlyses. Men hvis vi har bevis på en fikset kamp, hvorfor vil vi la den spilles? Vi må beskytte turneringens integritet, sier FIFA-toppen.

- Avlyse, utsette, stoppe. Teoretisk mulig, men dette er siste utvei. Det er egentlig det siste valget du kan ta. Hvis vi hadde skikkelig informasjon, like før en kamp, og vi visste at fiksere hadde infiltrert kampen gjennom spillere eller dommere, ville dette vært en mulighet. Men vi har selvsagt andre tiltak vi kan innføre tidligere.

Representanter fra FIFAs sikkerhetsavdeling vil være til stede på alle de 64 kampene i Brasil. Et eget varslingssystem overvåker også pengespill på kampene.

- Vi har en grundig strategi for å takle kampmanipulering. Det starter med en risikovurdering og fokuserer på hvilke lag som spiller, om det tidligere har vært anklager om fiksing, og hvilken runde kampen spilles - om det er en gruppekamp, i begynnelsen eller på slutten, forklarer Mutschke.

Taktikk eller kampfiksing? Under VM kan det også oppstå en situasjon der to lag spiller for å få et resultat som passer begge. Mutschke mener dette er utenfor hans kjernevirksomhet. Et viktig poeng er om trenerne har diskutert med hverandre.

- Det er en tynn linje, det er svært vanskelig. Hva skal du regne som taktisk vurdering av treneren og hva er manipulasjon av kamper? Dette reflekteres ikke på spillmarkedet. Selv om det kan gi lavere odds for uavgjort, er det ikke dette vi ser på. Det er et svært vanskelig spørsmål. Vi har diskutert dette blant oss, men det er noe som må regnes som trenerens eller lagets taktiske frihet, sier FIFAs sikkerhetssjef.

VM i Brasil spilles fra 12. juni til 13. juli i Brasil.

(NTB)

Hele Norges coronakart