Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Uten en landsmann som kollapset ville Diethart aldri vært i Hoppuka

Nå leder han.

HOPPUKESENSASJON:  Thomas Diethart fra Østerrike. Foto: NTB Scanpix
HOPPUKESENSASJON: Thomas Diethart fra Østerrike. Foto: NTB Scanpix Vis mer

INNSBRUCK (Dagbladet): Thomas Diethart (21) skulle ikke engang være med i Hoppuka. Så falt landsmannen Thomas Morgenstern i hoppbakken. Unggutten slapp til. Resten er et eventyr.

- Jeg må innrømme at dette er galskap. Jeg er overveldet, sier østerrikeren.

Han leder Hoppuka foran Thomas Morgenstern og Simon Ammann. To renn gjenstår, det første går i Innsbruck i Østerrike i dag.

Dietharts vei til toppen er en utrolig historie. Han hoppet verdenscup før første gang i 2011. En 28. plass i Innsbruck, og 40. plass i Bischofshofen, imponerte ingen. Han ble «kastet ut» av sirkuset igjen.

Så skjedde det som skulle sette fart på karrieren, to år seinere.

Brakk fingeren I midten av desember falt landsmannen Thomas Morgenstern i tyske Titisee-Neustadt. Det var stygt. Da han forsøkte å reise seg etter fallet, kollapset han.

Med brukket finger ble det umiddelbart klart at han måtte ut av verdenscupen. Diethart fikk beskjed om å gjøre seg klar til rennet i Sveits helga etter.

Som erstatter grep han sjansen begjærlig. I de to rennene i Engelberg hoppet han ned til 4. plass og 6. plass. Det var likevel ikke nok til at verdenspressen skrev om ham.

Men han ble tatt ut til Hoppuka. Det var en seier i seg selv. Og Diethart ga svar på direkten. Etter triumfen i nyttårshopprennet, inntok han førsteplass i Hoppuka sammenlagt.

- Hadde noen sagt dette på forhånd, ville jeg ledd av dem, sier han.

Eksplosiv framgang Etter kvalifiseringen i går, der han ble nummer to bak Anders Fannemel, solte han seg i oppmerksomheten. Fra å være en anonym hopper vil alle ha en bit av Diethart.

- Jeg har aldri sett en så rask og eksplosiv framgang, sier den tidligere storhopperen Gerd Siegmund fra Tyskland.

FALLDRAMA:  Thomas Morgenstern gikk kast i kast ned bakken i Titisee-Neustadt 15. desember. Foto: NTB scanpix
FALLDRAMA: Thomas Morgenstern gikk kast i kast ned bakken i Titisee-Neustadt 15. desember. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Uten fallet til Morgenstern, ville han trolig ikke vært i Hoppuka.

Diethart er for øvrig et produkt av Norges trener Alexander Stöckl. Han formet 21-åringen på skigymnaset Stams i Østerrike.

Tre på topp Hva om Diethart går til topps i Hoppuka: Vil det være tidenes sensasjon?

- Det vil i alle fall være én av dem, sier NRK-kommentator Arne Scheie. Vi ber ham rangere de tre største overraskelsene i Hoppuka gjennom historien.

- På topp har jeg sammenlagtseieren til Risto Laakkonen i 1989. Han slo 80-tallets store hoppere, Matti Nykänen og Jens Weissflog. På andreplass kommer triumfen til Sigurd Pettersen i 2004. Ingen snakket om ham på forhånd. Seieren til Horst Queck i 1970 er en god nummer tre.

Hoppuka avsluttes i Bischofshofen i Østerrike mandag. Anders Bardal er beste nordmann på 5. plass.

GLADE GUTTER: Thomas Morgenstern (t.v.) gratulerer Thomas Diethart etter seieren i nyttårshopprennet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
GLADE GUTTER: Thomas Morgenstern (t.v.) gratulerer Thomas Diethart etter seieren i nyttårshopprennet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media