Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Giro d'Italia-avgjørelsen i Alpene:

- Uten etappeseier vil det være en stor skuffelse

Stake Laengens lag nødt til å gå på offensiven.

OFFENSIV: Vegard Stake Laengen håper mest på at Fabio Aru får lov til å gå i brudd, men tror UAE Team Emirates må angripe med flere menn foran giroens inntog i Alpene.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
OFFENSIV: Vegard Stake Laengen håper mest på at Fabio Aru får lov til å gå i brudd, men tror UAE Team Emirates må angripe med flere menn foran giroens inntog i Alpene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

(procycling.no): Sammendraget er kjørt etter at Fabio Aru ikke har vært i nærheten av formen som har gjort at han har kjempet i toppen av Grand Tours tidligere.

Dermed har ikke UAE Team Emirates mye annet valg enn å gå all in for etappeseier.

Alltid gratis nyheter på sykkelnettstedet procycling.no!

For et italiensk WorldTour-lag, på hjemmebane - vil 18’giroen bli sett på som et stort nederlag, om det ikke skulle lykkes å hente hjem minst én av de 21 etappene.

- Det er brudd som gjelder for oss nå, påpeker Vegard Stake Laengen overfor procycling.no.

- Det er gjerne større grupper som får gå, og da gjelder det å være flere folk. Hvis vi ikke får til en etappeseier, er det en stor skuffelse, innrømmer han og snakker på lagets vegne.

Opplagte brudd-etapper har endt med spurt

På etappe 17 satte Aru seg i front av feltet og deltok i hardkjøret som gjorde at blant annet Chris Froome og Esteban Chaves havnet bakpå som ledd i den hektiske innledningen.

I en gruppe på 22 mann som formet seg like etter, satt UAE-laget med pent i det Stake Laengen, Valerio Conti, Darwin Atapuma og Diego Ulissi.

Det var et kortlivet forsøk. Da Wout Poels, Luis Leon Sanchez, Ben Hermans og Alessandro De Marchi var blant rytterne som dro til like etterpå, var det typisk nok denne gruppa som endte opp med å få gå.

Både gårsdagens etappe og den 10. (mot Gualdo Tadio) ble i utgangspunktet sett på som gavepakker for utbryterne. Begge to ble likevel - av forskjellige årsaker - avgjort i en mer eller mindre samlet spurt.

- Det er ikke så lett å være bruddrytter i årets giro?

- Nei, det er ikke det. Vi prøvde hardt i dag, sier Stake Laengen og fortsetter:

- Sånn det ble, var det egentlig like greit. Spurtlagene (Quick Step-Floors og Bora-Hansgrohe) fikk såpass grei kontroll på det. Da var det ikke så viktig lenger. Vi så for oss at siden var så hard start, så ville kanskje bruddet gjøre opp om seieren. Det var derfor vi prøvde så hardt å komme av gårde. Ettersom spurterne likevel ikke ble ristet av, var det bare å spare kreftene til dagene som kommer.

Tok det pent da Viviani vant

Både Valerio Conti og Jan Polanc har forsøkt seg i brudd så langt. På etappen mot Montevergine di Mercogliano satt sloveneren i brudd i rundt 180 kilometer, før han opplevde å bli hentet to kilometer unna målstreken.

Les også: Blodslit fra første kilometer under frentetisk Giro-etappe

Det var Richard Carapaz (Movistar) som endte opp med å vinne den dagen.

Aru satt med gruppa til blant andre Thibaut Pinot og Chris Froome på Monte Etna, men niendeplassen derfra er også det nærmeste han har vært etappeseier i årets giro.

Onsdag endte han, Stake Laengen og Atapuma opp med å ta det med ro. De syklet ikke over mål før det hadde gått over seks og et halv minutt siden Elia Viviani spurtet inn sin fjerde vittoria i Iseo.

Alpene neste

Det var spurternes siste sjanse før Roma. Nå venter tre knallharde oppdrag i Alpene.

Den første sjansen er 196 kilometer mellom Abbiategrasso og Prato Nervoso. De første 17 milene er relativt lettkjørte og inneholder fjerdekategorien Novello.

Deretter avgjøres etappen opp til Prato Nervoso: Med 13 kilometer og 7 prosent i snitt er det å forvente at sammenlagtrytterne gyver løs på hverandre, og at tumleplassen til UAE-rytterne ender opp med å bli relativt begrenset.

Da er haikjeften mellom Venaria Reale og Bardonecchia langt mer apetittelig. Fire topper står på menyen denne dagen.

Her venter rittets Cima Coppi (det høyeste punktet i løypa): Colle delle Finestre, 2178 meter over havnivået. Den 18 kilometer lange klatringen dukker opp som det andre fjellet, og har sågår ni kilometer grusvei på toppen.

Det kommer til å bli en meget spektakulær etappe, og UAE-laget har nok planer om å stokke kortene godt foran en potensiell bruddseier i Jafferau etter 181 tunge kilometer på sykkelsetet.

- De neste etappene passer mange av rytterne på laget veldig bra, sier Stake Laengen og tenker nok på Atapuma, Polanc eller Conti.

- Hva med Aru? Er det mulig å få med ham nå som han ligger over halvtimen bak sammenlagt?

- Han er kanskje den sterkeste, så det ideelle hadde vært å få med ham. Det spørs hvor lett det blir. Han er nok en litt markert rytter. Kanskje ikke så populær å ha med seg i et brudd. Vi må nok prøve med flere folk, sier Stake Laengen.

Kampen om Maglia Rosa vil dominere

Den siste muligheten kommer lørdag med 214 kilometer mellom Susa og Cervinia.

Igjen er det flatt i starten, før etappen avsluttes med tre førstekategorier i løpet av etappen ni siste mil.

Her blir det hver rytter for seg opp det siste fjellet, og det er vel trolig at Simon Yates igjen vil bli satt under voldsomt press av Sunweb, Bahrain-Merida, FDJ-Groupama og Team Sky.

Om det igjen åpner opp muligheter for Aru eller andre UAE-ryttere, gjenstår å se:

- Hvordan er din egen form, Vegard?

- Jeg føler at formen er bra. Slik etappen utviklet seg i går, var det like greit å spare på kreftene.

- Gleder du deg til de neste tre dagene?

- Jeg gleder meg. Jeg synes det er gøy å være en del av laget og kjempe hardt. Alle er motiverte og det er god stemning, selv om det ikke har gått vår vei. Vi holder motet oppe, avslutter nordmannen.

PS: Stake Laengen forteller også at han mest sannsynlig ikke blir å se under sommerens Tour de France. - Mest sannsynlig kommer jeg til å bruke giroformen til å kjøre Tour of Slovenia. Det synes jeg egentlig er helt greit. Jeg tror det hadde blitt i hardeste laget med to Grand Tours etter hverandre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media