Uten hjemmetap mot engelske lag på 1524 dager

Den Chelsea-rekorden vil Liverpool og United gjøre noe med.

(Dagbladet.no) I 1066 utkjempet engelskmennene et slag ved Stamford Bridge mot norske vikinger - anført av kong Harald Hardråde.

På mange måter markerer slaget - som nordmennene tapte - et skille hvor vikingtiden sluttet. Tapene var store på begge sider og norske overlevende skal ha fått plass i 24 langskip.

Slaget var i Yorkshire, og har ingenting med fotballbanen Stamford Bridge å gjøre. Men de neste dagene skal det utkjempes viktige slag der også. I potten: Premier League-tittelen og en Champions League-finale.

103 på rad

Manchester United og Liverpool kommer på besøk - og mye står på spill. United kan i praksis avgjøre gullkampen - for med seier vil Chelsea bare kunne ta rødtrøyene på målforskjellen, og der har Sir Alex Fergusons menn et stort forsprang.

Liverpool tar med seg 1-1 fra tirsdagens semifinale på Anfield, og må vinne eller spille 2-2 (eller uavgjort med flere mål) for å komme seg til finalen.

Begge lagene kommer til å få det knalltøft, for på Stamford Bridge er det Chelsea som herjer.

• På de 123 siste hjemmekampene i alle turneringer har Chelsea bare ett tap. Det kom mot Barcelona i februar 2006 (1-2).

Uten hjemmetap mot engelske lag på 1524 dager

• Blåtrøyene har nå spilt 103 kamper hjemme mot engelske lag uten tap. Det forrige kom mot Arsenal i februar 2004 (1-2).

- Rekorder til for å brytes

Dette betyr at det er 1524 dager siden et engelsk lag sist reise fra Stamford Bridge med tre poeng. Det er med andre ord ikke Anfield med The Kop og Drømmenes teater i Manchester det er grunn til å frykte mest.

Både Sir Alex Ferguson og Rafael Benitez ønsker nå å gjøre noe med denne seiersrekka. Det har de selvfølgelig hatt ambisjoner om tidligere også, men nå mener de det er på høy tid å parkere seierstoget til Chelsea.

- Jeg vet at de ikke har tapt mot engelske lag på Stamford Bridge på over 100 kamper, men sånn er fotballen. Og rekorder er til for å brytes, sier United-sjefen til The Times.

For Manchester-laget vil det være bra å få med seg ett poeng hjem fra London. Da vil de fortsatt ha tre poeng - pluss målforskjell - før de to siste kampene. De kan klare seg med tap også, for Chelsea er da antageligvis avhengig av at United avgir poeng i begge de siste kampene i tillegg.

- Men vi kan ikke tenke på at vi kan tape der og fortsatt vinne serien. Vi er nødt til å ha som mål om å vinne, sier Fergie ifølge Telegraph.

Aldri mål med Benitez

NOK ET SLAG PÅ STAMFORD BRIGDE: Chelsea-stadionet har ingenting med slaget i Yorkshire å gjøre, men et er ukjempet mange slag på fotballbanen også. Og Chelsea har vunnet de fleste av dem. Foto: AFP
NOK ET SLAG PÅ STAMFORD BRIGDE: Chelsea-stadionet har ingenting med slaget i Yorkshire å gjøre, men et er ukjempet mange slag på fotballbanen også. Og Chelsea har vunnet de fleste av dem. Foto: AFP Vis mer

Hvis ikke United klarer å ødelegge Chelsea-rekorden i helga, står Liverpool klare til å gjøre et nytt forsøk på onsdag. Benitez mener de har gode sjanser til det - og de har ingenting å gå på.

Siden Anfield-møtet endte 1-1 må Liverpool gå for seier.

- Chelsea taper aldri på Stamford Bridge, men det er ei tid for alt. Vi kan forandre historien, sier spanjolen ifølge PA Sport.

Liverpool og Chelsea har vært en klassiker i Champions League de siste åra. To ganger har rødtrøyene slått dem ut i semifinalen, og Benitez jakter nå et ekte hat trick. Men han vet han ikke har statistikken på sin side.

- Jeg er klar over at vi aldri har scoret der i min tid som manager, og det kommer til å bli tøft. Jeg mener imidlertid vi er kapable til det. Noen må slå dem til slutt, og vi har lyst at det skal bli oss.

I løpet av den neste uka får vi svar på om lysten og viljen til United og Liverpool er nok.

TRIVES HJEMME: Joe Cole & Co. er uslåelige hjemme. Det er over to år siden de tapte sist på Stamford Bridge og over fire år siden et engelsk lag vant der.
UNITED VANT I 2002: Ole Gunnar Solskjær scoret da Manchester United sist vant på Stamford Bridge, våren 2002.
LIVERPOOL VANT I 2004: Bruno Cheyrou scoret seiersmålet da Liverpool vant 1-0 i London vinteren 2004.