Uten land og uten Johann

Uten Johann Olav Koss er det ikke mye igjen av norsk skøytesport. Ikke engang bokstavene på ryggen. Skøyteløperne mangler både land og Johann.

HEERENVEEN (Dagbladet): Akkurat som at rocken erklæres død fra tid til annen, er det nesten konjunkturmessig forutbestemt at Norge skal oppleve skøytenedturer som i Thialf-hallen i helga. Tre mann på 10000 meter er bare en mager trøst:

Da Eskil Ervik tråkket på en kloss i nest siste sving på 1500-meteren, satte han i grunnen bare en tjukk strek under nok et bunnpunkt på grafen over moderne norsk skøytehistorie:

Calgary-OL 1988. Baselga di Pinè-VM 1995. Heerenveen-EM og Inzell-VM 1996.

Ny bølgedal

Såframt ikke noen utlendinger tryner på dagens 10000 meter, blir det VM på Hamar med bare to norske herreløpere om én måned.

- Vi er nede i en ny bølgedal nå, ingen tvil om det, mener Ådne Søndrål (32).

Den tidligere OL-vinneren - nå TV-kommentator - var selv med på nedturene på nittitallet.

- Alle er skuffet. Og det er typisk at man får et fall når det først butter imot, sier han til Dagbladet.

- Jeg husker VM i 95. Vi hadde jobbet beinhardt hele sesongen, men fikk ikke med noen på 10000 meter. Det var ordentlig trasig, men vi hadde en skikkelig hubaluba-bankett etterpå. Det handler om å slappe av, ha det gøy og puste ut. Det er viktig å markere at ting er på bånn, blåse ut og bli ferdig med det, mener Ådne Søndrål.

Calgary om igjen

Hans Trygve Kristiansen var landslagssjef i både gode og onde skøytesportdager, før og under Johann Olav Koss-æraen.

- Det er ingen større krise enn at det ikke er vesentlig framgang, oppsummerer han diplomatisk.

I går måtte han som Olympiatoppens skøyteansvarlige lete med lys og lykte etter lyspunkter i den norske skøyteinnsatsen: at Lasse Sætre trolig hadde gått fortere hvis han ikke hadde slitt med ankelskade.

Landslagssjef Peter Mueller var tydelig nedbrutt etter Erviks fall, men ikke uten lakoniske forsvarsmekanismer.

- Jeg har vært lenger nede, men jeg er ikke lykkelig, oppsummerer mannen som skulle gjøre for norsk skøytesport det Mika Kojonkoski har gjort for hopperne.

- Bunnpunkter som dette markerer gjerne starten på et nytt generasjonsskifte. Er vi der nå?

- Ikke i nærmeste framtid. Vi har ingen ny generasjon klar. Jeg har fortsatt tro på mine løpere, og så lenge jeg er i denne jobben, er disse løperne på laget, sier Peter Mueller til Dagbladet.

På spørsmål om hva han nå skal gjøre med situasjonen, svarer han:

- Jeg skal be masse. Alt annet ser ut til ikke å virke.

FALT I BOKSTAVER: Langt fram for Annette Bjelkevik og de norske skøyteløperne. Noen bør kanskje starte med å gi henne en O.
KALD RUMPE: - Hadde jeg kommet i mål, hadde vi hatt tre VM-plasser. Det er det verste, mener Eskil Ervik om fallet i nest siste sving på 1500 meter. Fallet markerer et nytt bunnpunkt i moderne norsk skøytehistorie.