Stöckl: - Ubehagelig

Uten ny kontrakt

Kontrakten til Alexander Stöckl (47) går ut til våren. Hopptreneren er ikke blitt tilbudt ny kontrakt, noe som vanligvis pleier å være på plass et år i forveien.

LANDSLAGSTRENER: Alexander Stöckl. Foto: NTB
LANDSLAGSTRENER: Alexander Stöckl. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en ubehagelig situasjon å være i, forteller Alexander Stöckl til Dagbladet.

Siden 2011 har han vært Norges landslagstrener i hopp. Den nåværende fireårskontrakten går ut til våren. Men ennå har han ikke hørt noe fra Norges Skiforbund om forlengelse.

Tidligere har dette vært på plass et år i forveien. Dette for å unngå spekulasjoner midt i sesongen og for å skape forutsigbarhet for trener, utøvere og sponsorer. Nå vet ikke Stöckl hva som skjer når OL-sesongen er over i mars neste år.

- Ulempen er at du får flere spørsmål om usikkerheten rundt framtida, sier østerrikeren til Dagbladet.

MOT OPPSIGELSE: Clas Brede Bråthen på vei til drøftelsesmøte med skiforbundet på Aker Brygge torsdag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
MOT OPPSIGELSE: Clas Brede Bråthen på vei til drøftelsesmøte med skiforbundet på Aker Brygge torsdag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

Vanligvis er det sportssjef Clas Brede Bråthen - som er i konflikt med forbundet - som innstiller ny landslagstrener. Deretter kommer hoppkomiteen inn for endelig godkjennelse.

Til Dagbladet sier Bråthen:

- Det som skjer er ganske åpenbart for alle: Det er mye usikkerhet knyttet til mange ting i vår kjære idrett. Det er ikke noen andre forklaringer enn at den situasjonen som preger nyhetsbildet, skaper usikkerhet knyttet til lederskap, sponsorer og andre ting.

Og:

- Det er mange ting ved denne situasjonen som er uønsket. Og dette er en av dem.

SUKSESS: Landslagssjef for kvinner, Christian Meyer, sportssjef Clas Brede Bråthen og landslagssjef for herrer, Alexander Stöckl, kan vise til betydelig suksess. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SUKSESS: Landslagssjef for kvinner, Christian Meyer, sportssjef Clas Brede Bråthen og landslagssjef for herrer, Alexander Stöckl, kan vise til betydelig suksess. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Konflikten med skiforbundet kan ende med at Bråthen får sparken. I kjølvannet av bråket har verken Stöckl eller Christian Meyer - sistnevnte er trener for kvinnehopperne - fått tilbud om nye kontrakter. Også Meyers kontrakt går ut etter sesongen.

I ytterste konsekvens kan både Bråthen, Stöckl, Meyer og sponsorene nå forsvinne for Hopp-Norge. En hoppnasjon som forrige sesong hadde dundrende suksess, risikerer å bli ribbet for bakmennene.

- Clas og HK (hoppkomiteen) må svare på dette, sier kommunikasjonssjef i skiforbundet, Espen Graff, til Dagbladet.

KOMMUNIKASJONSSJEF: Espen Graff i Norges Skiforbund. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KOMMUNIKASJONSSJEF: Espen Graff i Norges Skiforbund. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Ansvaret i skiforbundet er klart: Det er Bråthen som skal innstille ny landslagstrener i hopp. Med mindre han får sparken - eller det skjer andre ting - skal han være i jobben til ut april neste år.

Det er allerede klart at skiforbundet ikke ønsker å forlenge med Bråthen. Men han har levert inn søksmål med krav om fast jobb etter 17 år i stillingen.

- Ansvaret er delegert til meg. Så skal hoppkomiteen si noe. Og det er et økonomiperspektiv her. Jeg kan innstille nye kontrakter. Men jeg kan ikke bare innstille en haug med folk - og så er det ikke penger til å betale dem, påpeker Bråthen, og sikter til sponsorene som truer med å trekke seg.

- Det er utrygghet økonomisk som skiforbundet må vurdere. Vi må blant annet se dette opp mot kontraktsinngåelser.

MØTE: Clas Brede Bråthen og skiforbundet møttes til drøftelsesmøte torsdag. Video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

- Hvordan er det å ha denne uavklarte situasjonen hengende over seg, Stöckl?

- Det er ubehagelig. Men jeg har full forståelse for at Clas ikke vil snakke om kontraktsforlengelse så lenge ingen vet hvem som skal lede hoppsporten framover.

- Hva bør skje videre?

- Det som skjer er at jeg fullfører kontrakten min. Og så tar vi det derfra.

- Hvordan opplever du den urolige situasjonen i arbeidet ditt med å utvikle norske hoppere?

- Jeg opplever det som forstyrrende.

- Gjør også hopperne det?

- Det håper jeg ikke. Men du ser at de er påvirket. De følger med og ser hva som står i media. De ser hvordan Clas Brede har det når vi er på tur.

- Vil framtida som norsk landslagstrener også være avhengig av hva som skjer med Bråthen?

- Jeg tror det er viktig for meg og alle andre å vite hvem som skal være ansvarlig for oss. Vi har fortsatt et ønske om at det skal være Clas Brede.

- Hva tenker du om prosessen rundt Bråthen?

- Den har tatt altfor lang tid.

- Ser du for deg framtida i Norge, Østerrike eller andre land?

- Jeg skal fullføre denne sesongen sammen med trenerteamet og støtteapparatet. Så tar vi det derfra.

PRAKTFULLT: Fageråsen i Mo i Rana er Nord-Norges første helårsanlegg for hopp. Foto: Alexander Stöckl / hopplandslaget / NTB
PRAKTFULLT: Fageråsen i Mo i Rana er Nord-Norges første helårsanlegg for hopp. Foto: Alexander Stöckl / hopplandslaget / NTB Vis mer

Stöckl påpeker at det også skjer hyggelige ting i Hopp-Norge. Denne uka ble det nye hoppanlegget i Fageråsen i Mo i Rana åpnet.

- Helt konge! Det er et ordentlig rekrutteringsanlegg. Hele lokalsamfunnet står bak prosjektet. Å se så mange dukke opp på åpningen av hoppbakken, var helt fantastisk, sier han.

Andre ting på plussida:

- Halvor Egner Granerud vant Sommer Grand Prix. Og vi har et sterkt lag.

KREVENDE: Alexander Stöckl forteller at sponsorene vil ha med Clas Brede Bråthen videre. Video: Nina Hansen / Reporter: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Har du en beskjed til folk som er bekymret for framtida til norsk hoppsport?

- Hva skal jeg si? Av og til er det greit å leve med usikkerheten. Men hvis det går for lang tid, så blir du redd.

Men:

- Trenerteamet og støtteapparatet holder sammen. De jobber skikkelig for å få til prestasjoner i vinter. Vi har ikke glemt hvem vi er her for. Og det er utøverne. Det er utøverne som står i sentrum. Det handler bare om utøverne og ikke noe annet, understreker Stöckl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer