Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Uten OL ville ingen visst hvem jeg var

Pølsa mener populariteten er «crazy og ufortjent».

GLADGUTT: Øystein «Pølsa» Pettersen gikk rett hjem hos norske TV-seere etter OL-gullet i Vancouver i februar i fjor. Med en måned igjen til VM i Oslo kjemper han om én av tre ledige plasser på det norske sprintlaget, der Ola Vigen Hattestad og Petter Northug allerede er bankers.  Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
GLADGUTT: Øystein «Pølsa» Pettersen gikk rett hjem hos norske TV-seere etter OL-gullet i Vancouver i februar i fjor. Med en måned igjen til VM i Oslo kjemper han om én av tre ledige plasser på det norske sprintlaget, der Ola Vigen Hattestad og Petter Northug allerede er bankers. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Øystein «Pølsa» Pettersen ble en umiddelbar folkefavoritt da han tok OL-gull på lagsprinten sammen med Petter Northug for et snaut år siden.

Ikke bare fordi han er en drivende dyktig langrennsløper - men også på grunn av den joviale og frittalende væremåten.

At han omtalte seg selv som «han småkriminelle snowboardgutten fra Groruddalen» i seiersintervjuet like etterpå, og også husket på å hylle en småsjuk Ola Vigen Hattestad for avgjørelsen om å gi fra seg plassen, gikk rett hjem hos norske TV-seere.

Selv sliter han med å forstå hvorfor så mange nordmenn tilsynelatende har trykket ham til sitt bryst.

- Det er crazy. Jeg har ikke fortjent det. Hvis jeg ikke hadde gått i OL, ville ingen visst hvem jeg var, sier Pølsa til Dagbladet. 

- Hvorfor har du ikke fortjent det?

- Jeg er den samme gutten som før, bare at jeg har en gullmedalje hjemme. Men Norge er jo en nasjon full av sportsidioter. Jeg har ikke noen annen forklaring enn det. Jeg dro hjem fra OL, og tenkte at jeg hadde kommet meg unna hysteriet. Da jeg landet var det sirkus. Men for all del - det er veldig moro og hyggelig, understreker han.

Tre ledige plasser
Å være godt likt blant folket hjelper imidlertid lite når sprinttrener Ulf Morten Aune, i samarbeid med den øvrige landslagsledelsen, skal ta ut laget til VM.

Fem mann får gå sprinten i Kollen. Ola Vigen Hattestad er automatisk kvalifisert som tittelforsvarer. Petter Northug er trolig også så godt som sikret en plass på laget.

Det betyr at det i praksis bare er tre plasser ledige. Og dem vil det bli et skikkelig bikkjeslagsmål om.

KJELTRINGEN FRA GRORUDDALEN: Petter Northug og Øystein Pettersen jublet hemningsløst etter gullet på lagsprinten i fjorårets OL. Foto: SCANPIX
KJELTRINGEN FRA GRORUDDALEN: Petter Northug og Øystein Pettersen jublet hemningsløst etter gullet på lagsprinten i fjorårets OL. Foto: SCANPIX Vis mer

Eirik Brandsdal, Johan Kjølstad, John Kristian Dahl, Anders Gløersen og Pølsa Pettersen har to løp på seg til å overbevise landslagsledelsen om at de fortjener å være med: Først under NM-sprinten på Steinkjer til uka, deretter i Rybinsk. Helgas løp i Otepää, der Brandsdal staket seg inn til en imponerende seier foran Ola Vigen Hattestad, betyr nesten ingenting ettersom VM-sprinten går i fristil.

Pølsa har en 3. plass fra sprinten i Düsseldorf å slå i bordet med denne sesongen. Men like før jul gikk han på en treningssmell og måtte ta en ufrivillig pause, og da overskuddet var tilbake ble han rammet av en forkjølelse som kostet ham de to verdenscuprennene i Liberec.

- Kan faktisk sende Gløersen
Om han er stresset med tanke på VM skjuler han det godt. For selv om det er lite han heller ønsker enn å vinne VM-gull i sin egen hjemby, er han tydelig på at det er meningsløst å være med om han ikke er i form.

- Jeg liker ikke situasjonen. Det er ikke noen gulloppskrift å ligge syk på sofaen, og reise rundt i Europa med en skibag du ikke bruker. Men jeg får ikke gjort annet enn å bli frisk. Hvis jeg ikke er i form, så har jeg ikke noe i VM å gjøre. Jeg er såpass naiv at jeg er tror jeg skal kjempe om medaljer i VM om jeg kommer i form. Men hvis jeg ikke gjør det, så kan vi faktisk sende Anders Gløersen i stedet, sier Pølsa akkurat høyt nok til at Gløersen hører det.

- Jeg har gitt opp Øystein, repliserer lagkompisen med et smil.

Pølsa synes ikke konkurransen om plassen er enda verre nå enn foran OL i fjor.

- Jeg tror den største forskjellen er at det er sinnssykt mye presse og oppmerksomhet fra folk og næringsliv. Det er den store forskjellen. I OL var det tett kamp til det siste slutt: Kjølstad tok den siste plassen foran Dahl, som hadde vunnet verdenscuprenn. Og i VM i Sapporo året før vant Ola (Vigen Hattestad) verdenscup like før mesterskapet, men ble sittende hjemme. Så det har vært kamp hele tida. Det er bare oppmerksomheten rundt det som gjør det litt skummelt.

- Men som Oslo-gutt betyr dette kanskje litt ekstra?

- Jeg er ikke redd for å si at målet er å vinne VM-gull. Det har jeg trent for siden jeg kom hjem fra premieseremonien i Vancouver. Men jeg kan ikke tenke meg noe kjipere enn å bli tatt ut til VM, vite at formen er skikkelig dårlig, ikke si en dritt og bli nummer 63 i prologen i Kollen foran et publikum som tenker gull, gull, gull. Hvis jeg ikke er i form, heier jeg heller på de som er det. Det er sånn jeg prøver å se på det. Dermed blir det litt mindre skummelt også. Så får vi se om det lønner seg, sier Pølsa.

HAR LAGT MEDALJEN I EN SKUFF: Og der blir den liggende til Pølsa har lagt opp. Deretter skal han gå med den rundt halsen og få rabatt på 31-bussen. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
HAR LAGT MEDALJEN I EN SKUFF: Og der blir den liggende til Pølsa har lagt opp. Deretter skal han gå med den rundt halsen og få rabatt på 31-bussen. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Men som han så korrekt påpeker:

- Jeg har statistikken på min side: Jeg har tatt gull i alle mesterskap jeg har vært med i. Altså ett!

Rabatt på 31-bussen
- Hvor har du gjort av OL-gullet ditt?

- Det er ikke smart å si til deg. Det ligger hjemme i en skuff, jeg tenkte å ta det fram når jeg blir gammel og skryte masse av det. Det hender at kompiser kommer innom og ser på medaljen, men ellers tenker jeg ikke på det. Mitt eneste fokus er å komme i kjempeform til VM. Hvis jeg skulle være så heldig å vinne, havner også den medaljen i skuffen.

- Men etter karrieren, da ser jeg for meg at jeg skal sprade rundt med alt jeg har i skuffen. Da får jeg sikkert litt rabatt på 31-bussen, sier Øystein Pettersen.

OMSTRIDT SPRINTLØYPE: Pølsa diskuterte sprintløypa i VM med Vegard Ulvang sist fredag.  Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
OMSTRIDT SPRINTLØYPE: Pølsa diskuterte sprintløypa i VM med Vegard Ulvang sist fredag. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling