«Uten pappa hadde jeg aldri stått her med VM-gull i dag»

LAHTI (Dagbladet): Tydelig rørt under bruset av «Ja, vi elsker», mottok Bjarte Engen Vik (29) sin gullmedalje og hyllest fra massene på torget i Lahti. Etterpå ble det et kort, men hjertevarmt møte med mannen som har betydd så mye for skikarrieren: Pappa Osvald Vik (62).

Men møte mellom far og sønn lot vente på seg i all viraken. For «alle» ville ha en bit av VM-vinner Bjarte Engen Vik i går. Etter den fantastiske utklassingsseieren gikk det i ett for tidenes største kombinertutøver til langt ut på kvelden.

Først ventet tv-kameraer fra inn- og utland. Så ville de skrivende journalistene ha sitt fra gullgutten. Fram til premieutdelingen på torget i Lahti klokka åtte lokal tid (19.00 i Norge) gikk tida med til internasjonal og nasjonal pressekonferanse. Derfra gikk ferden til obligatorisk gullopptreden i NRKs VM-studio. Så var det endelig duket for møte med pappa Osvald Vik (62).

Ble trent av pappa

- Jeg har så mye å takke pappa for. Var det ikke for ham, hadde jeg aldri i livet stått her med VM-gull i dag, sier Bjarte og sender faren et megetsigende blikk.

Gullgutten hadde pappaen sin som langrennstrener i gutteårene.

- Jeg tok ham stadig med til bakken, men har aldri hoppet selv. Men på langrennsbiten har jeg vært noe mer inne. Jeg var langrennstrener på guttenivå og trente også Bjarte de første årene, sier han.

Trodde ikke på gull

Men den stolte far hadde ikke gulltroen før rennet i går.

- Jeg var usikker på hvordan kroppen hans ville fungere etter at han ikke var helt på topp i sporet under NM. Håpet på forhånd var en andre- eller tredjeplass, sier Osvald Vik.

Men med Bjartes desidert beste hopprenn for sesongen var seierstroen på plass før langrennet. Pappa Osvald satt ringside når sønnen fosset inn til sin tredje individuelle VM-tittel etter 15 kilometer i ensom majestet i går.

- Jeg var ikke nervøs. Første gang han vant, var det annerledes. Bjarte har jo vunnet så mye, sier han til Dagbladet.

Pappa Vik tegner et bilde av gullgutten som en hyperfokusert idrettsmann med en egen evne til å konsentrere seg som best når det gjelder som mest.

Ingen barnestjerne

Men tidenes største kombinertutøver har ikke alltid vært en stjerne.

- I gutteårene var han ingen vinner på landsplan. Som 14-15-åring lå han blant de fire-fem beste i kretsen. Først som senior tok han steget helt opp, forteller Osvald Vik.

Etter hva Bjarte selv har fortalt har han i ren kjedsomhet dyttet i seg store mengder godteri før konkurranser.

- Som tannlege er jeg selvfølgelig ikke særlig glad for dette, ler Osvald, men poengterer at Bjartes tenner alltid har vært i skjønneste orden. Bjarte har alltid spart seg for de store utskeielsene.

Tror på finsk gull

Og var han pessimistisk før gårsdagen, har han ikke større forhåpninger til Bjartes gullsjanser på sprinten om ei uke.

- Gullet havner i Finland. Bjarte har neppe fart nok i sporet til å vinne sprinten. Medalje kan også bli tøft.

Men som alle nå vet, har pappa Osvald tatt feil før.

KJÆRLIG GULLMØTE: - Alle idrettsutøvere er avhengige av å ha foreldre som stiller opp, sier Bjarte Engen Vik (29). Pappa Osvald Vik (62) var glad for endelig å kunne gratulere gullgutten sin.