PAPPA SKAL INGEN STEDER: Familien Ødegaard har valgt den løsnngen som er best for Martin (16). Det er det flere som bør tenke på framfor å høre på en av Zlatans morsomheter.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PAPPA SKAL INGEN STEDER: Familien Ødegaard har valgt den løsnngen som er best for Martin (16). Det er det flere som bør tenke på framfor å høre på en av Zlatans morsomheter. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Uten pappa Hans Erik kunne Martin Ødegaard like gjerne byttet Real Madrid med Strømsgodset

Zlatan Ibrahimovic (33) har mange gode råd til Martin Ødegaard (16). Men det med å glemme pappa og bli mann er inntil videre fleip.

LILLESTRØM (Dagbladet): TO TING ER helt avgjørende for Martin Ødegaards utvikling som fotballspiller. Det ene er treningshverdagen, kvaliteten på omgivelsene og arbeidet som nedlegges på feltet. Det andre er trivselen alle de timene, dagene, ukene og månedene han skal restituere, leve og være en ung gutt. Og derfor smilte selvfølgelig Zlatan Ibrahimovic da han oppfordret hele verdens nye fotballyndling til "å vokse opp, bli en mann og gi slipp på sin far".

Selvfølgelig gjorde han det.

Han er jo ikke dum, svensken.

ZLATAN IBRAHIMOVIC VAR 19 år da han dro til trygge og passe store Ajax i 2001. Martin Ødegaard var knapt fyllt 16 da han signerte for verdens største fotballklubb i januar. Bare der har du pluss tre år med et lite hav av tid og livserfaring. Og mens Zlatan vokste opp i tøffe omgivelser i bydelen Rosengård i Malmø, ungdomsår som selvfølgelig gjorde gutten tidlig voksen og selvstendig, kommer Martin Ødegaard fra et lite trygt nabolag i vennlige Drammen.

Sammenlikninger er derfor meningsløst.

I TILLEGG TIL at unge fotballspillere kommer fra forskjellige land og kår er folk forskjellige i sjel og sinn. Veldig forskjellige. Noen evner å bite i seg de første årene som ensom utenlandsproff, for deretter å og stå distansen og lykkes. Men de fleste gjør det ikke. Og derfor må vi ikke en gang begynne å tvile på at familien Ødegaards plan for Martin 16 er den riktige.

Uten en fornuftig far å komme hjem til etter treningene på Valdebebas er jeg ganske overbevist om at han inntil videre ville hatt det bedre på Marienlyst.

FOTBALLIVET DER UTE synes rosenrødt og er en drøm for de fleste. Sannheten er at det er beinhardt, kynisk, selvopptatt og veldig ofte ensomt. I tillegg er det ekstra utfordrende å komme fra et annet land og en annen kultur. For en lagkamerat er ikke en venn - han er i de aller fleste sammenhenger en konkurrent.

Som kjemper om det samme beinet.

Og som alt for ofte ikke skyr noe for å komme først i køen.

MATS MØLLER DÆHLI har ved en rekke anledninger snakket om viktigheten av at foreldrene, den ene eller begge, var der da han dro til Manchester United som 15 åring. Uten mor og far og trygge omgivelser ville ikke Norges beste landslagspiller i 2014 vært den fotballspilleren han er i dag. Ei heller den samme reflekterte personen. For de voksne er ikke bare de som kjører ungdommen til trening, lager mat, rer senger eller blir med på kino når det passer.

De er også den mentale søplebøtta.

Der den unge fotballspilleren både kan tømme seg uten konsekvenser, og bli rettledet når sutringa og fortvilelsen - og det er det mye av - tar overhånd fordi treneren, klubben eller han venstrebacken "ikke skjønner en dritt".

DERFOR ER IKKE Zlatans "bli en mann" oppfordring til Martin Ødegaard et råd. Det er en Zlatan. Den briljante svenske kjempen vet selvfølgelig at også Martin må få vokse opp og utvikle seg fra gutt til mann i sitt eget tempo. Og på den veien vil han, mens han trener på avslutninger slik han og pappa Hans-Erik alltid har gort, selvfølgelig blr større og sterkere.

Så hva er det igjen av Zlatan Ibrahimovics råd til Martin Ødegaard da?

Jo, en drøss velmenende selvfølgeligheter.

Og en Zlatan fordi Zlatan er Zlatan.