SCORER IGJEN: Alexander Søderlund har scoret i tre kamper på rad, to i Eliteserien og en i Europa. Mot Viking scoret han to og var banens beste i et RBK-lag som begynner å finne fasongen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
SCORER IGJEN: Alexander Søderlund har scoret i tre kamper på rad, to i Eliteserien og en i Europa. Mot Viking scoret han to og var banens beste i et RBK-lag som begynner å finne fasongen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Elitserien 2019: Rosenborg-Viking

Uten publikum er Rosenborg nødt til å tjene pengene sine i Europa

Rosenborg begynner å likne på det som har gjort Rosenborg til Rosenborg. Lerkendal gjør det ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Rosenborg-Viking 5–1 (2–1)

BUDSJETTET ER HØYEST i Eliteserien, lønnsutgiftene på Norges dyreste spillerstall er ditto, Nicklas Bendtner, den best betalte spilleren, ryktes å være usalgbar og inntektene svikter på Lerkendal.

Det kan bety trøbbel for Norges største fotballklubb.

Usedvanlig glisne tribuner over tid gjør ikke situasjonen bedre.

LEKESTUE: Rosenborg var proppfulle av selvtillit da de tok i mot Viking på Lerkendal. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

ROSENBORGS ØKONOMISKE UTFORDRINGER gjør denne sommerens kvalifiseringskamper i Europa enda litt viktigere enn normalt. Europa er jo det overordnede målet. Det er der, sammen med potensielle spillersalg, de eventuelle overskuddene ligger. Og investeringer for framtida, spesielt med tanke på Rosenborgs ambisjonsnivå, krever begge deler.

Der det første kan åpne døra for det andre.

ETTER 0–2 FOR Haugesund hjemme på Lerkendal 16. mai så Rosenborg døde og begravde ut. Laget hang ikke sammen. Offensivt produserte de minimalt og scoret nesten ikke mål.

Ingenting virket.

EIRIK HORNELAND, SELV om RBK-styret selvfølgelig sa noe annet, var i alvorlig trøbbel. Ingen overlever med slike resultater i Norges største fotballklubb. Absolutt ingen. Men sju seriekamper og 18 poeng seinere er Rosenborg tilbake i leken.

Der må de være.

Det er det som er Rosenborg.

Det er det klubben lever av.

En sommer uten fotball i Europa er utenkelig på Lerkendal.

AKKURAT NÅ ER Rosenborg nummer fem i Eliteserien bak Molde (6/1), Odd (5/1), Bodø/Glimt (2/2) og Vålerenga (0/1). Tallene i parentes er poengene og kampene de fire konkurrentene per nå har (til gode) på RBK. Det er ikke som det pleier å være på denne tida av året, så langt der ifra, men tenker du åtte serierunder tilbake er Rosenborg i himmelen.

17. mai, etter åtte serierunder, var Rosenborg nest sist med seks poeng og en negativ målforskjell på minus åtte scoringer.

Da var avstanden til topp tre og Europa 2020 elleve poeng og 15 scoringer.

Da var også Tore Reginiussen (midtstopper) toppscorer med to mål.

Den påtenkte toppscoreren og han som scoret 22 mål i 69 poeng-sesongen i 2015, Alexander Søderlund, hadde knapt hatt en målsjanse.

MED CUPNEDERLAGET FOR Aalesund er Eliteserien fort Rosenborgs eneste vei til Europa neste sommer. Da hjelper det at nettopp Alex Søderlund har funnet målformen. Mot Ranheim sist vant han kampen to minutter før slutt. Mot Viking scoret han to, var dominant i lufta og banens beste.

ONSDAG I UKA som var begynte årets Europa-eventyr i Belfast. Der vant Rosenborg 2–0 over Linfield. I uka som kommer er det returkamp i Trondheim. Med ledelsen fra Nord-Irland er den kampen utenfor alle faresoner. Men like viktig som sommerens vei til et av to gruppespill i Europa, der Europa League er det mest realistiske, er veien oppover tabellen i Eliteserien.

Utenfor topp tre vil 2019 være et katastrofeår på Lerkendal.

Innafor, på grunn av mulighetene det gir i 2020, vil det kunne aksepteres som en overgangsfase.

5–1 OVER VIKING er solid. Det gir også selvtillit for andre halvdel av sesongen. Eirik Horneland er i ferd med å sy sammen det Rosenborg-laget han vil ha, spesielt til venstre er relasjonene i ferd med å sette seg. Laget er i ferd med på sy sammen en solid rekke i Eliteserien. Og når stingene faller på rett plass pleier mye å virke på Lerkendal.

Den neste store utfordringen er å få klubbens trofaste tilbake til Lerkendal.

Slik det er nå, er Rosenborg mest som alle andre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer