Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Uten Wouter hadde jeg ikke vært i live

Weylandt reddet selv lagkamerat fra sykkeldøden i 2009.

STORE KONTRASTER: Wouter Weylandt hadde et vondt 2009, men før 2011 så han fram til å få barn og bygge hus med kjæresten. I går omkom han, 26 år gammel.Foto: SCANPIXREUTERS/Felix Ordonez
STORE KONTRASTER: Wouter Weylandt hadde et vondt 2009, men før 2011 så han fram til å få barn og bygge hus med kjæresten. I går omkom han, 26 år gammel.Foto: SCANPIXREUTERS/Felix Ordonez Vis mer

(Dagbladet): Under dagens fjerde etappe av Giro d'Italia sykler rytterne rolig fra start til mål. Til slutt skal lagkameratene til avdøde Wouter Weylandt sammen krysse målstreken, for å hylle 26-åringen som mistet livet i den tragiske ulykken i går.

Mange er i sorg i sykkelfamilien i dag, ikke minst Weylandts nærmeste.

En som har en spesiell historie sammen med belgieren, er 29-årige Kurt Hovelijnck.

I mars 2009 var det han som gikk i bakken, på treningstur sammen med nettopp Wouter Weylandt.

Hovelijnck fikk brudd på hodeskallen, og ble lagt i koma i tre uker. Ikke før elleve måneder senere var han tilbake på sykkelsetet.

- Jeg kan takke Wouter for at jeg er i live. Uten ham hadde jeg ikke vært her. Han hjalp meg, og nå er han borte og jeg kan ikke gjengjelde tjenesten. Det er veldig vanskelig, sier belgieren til Sporza.be.

- Wouter var der da jeg veltet og så med en gang at det var så alvorlig at vi måtte ha en ambulanse. Det reddet livet mitt. Han støttet meg på veien tilbake. Han brydde seg alltid om det som skjedde med andre, sier Hovelijnck.

Tragisk 2009
Weylandt var rystet etter vennens ulykke.

- Det er veldig alvorlig. Han blødde fra øyet og har kanskje et brudd på hodeskallen. Jeg er fortsatt preget, sa han, etter å ha holdt kameraten i live til hjelpen kom.

2009 hadde allerede vært et tungt år. Bare noen uker før Kurt Hovelijnck havnet i koma, døde Weylandts kollega og bestevenn Frederiek Nolf i sin egen seng etter et hjerteinfarkt.

Da Weylandt vant GP Le Samyn i mars samme år, dedikerte han seieren til Topsport Vlandeeren-rytteren Nolf.

Nolfs far er også i dyp sorg nå, ifølge Topsport-direktør Walter Planckaert.

- Han ringte meg nettopp. Det er en knust mann. Dette er to venner som har dødd på en tragisk måte, sier Planckaert, ifølge Cyclingnews.

Vil ikke se bildene
I 2010 kom oppturen for Wouter Weylandt, da han blant annet vant tredjeetappen i Giro d'Italia, den som ble skjebnesvanger for ham i går.

Han ventet sitt første barn med kjæresten Anne Sophie, og skulle bygge hus.

Kurt Hovelijnck har vondt for å forstå ulykkene som rammer belgisk sykkelsport.

- Jeg klarer ikke sette ord på alt jeg tenker, men det er mye. Vi har allerede opplevd å miste Fred Nolf og Dimitri De Fauw (tok sitt eget liv, også i 2009 etter lengre tids depresjon, journ. anm). Nå er det nok. Jeg har hørt om bildene av ulykken, og har bestemt meg for å unngå dem. Jeg vil ikke se, sier han.

Wouter Weylandt veltet og traff fjellveggen i en utforkjøring på gårsdagens etappe. Det ble forsøkt gjenoppliving, men livet til belgieren sto ikke til å redde.

Dødsulykken var den fjerde i rittets historie. Den forrige fant sted i 1986.

Dagens 216 kilometer lange fjerde etappe i Giro d'Italia kjøres fra Quarto dei Mille til Livorno, innlagte spurter på etappen er kuttet ut.

Girosjef Angelo Zomegnan har ifølge NTB opplyst at rittets sikkerhetstiltak blir ytterligere forsterket. Han ville ikke opplyse hva dette innebærer.

FAMILIEN I ITALIA: Eric Weylandt forlater sykehuset i Lavagna i formiddag. Familen kom til Italia i går, for å ta farvel med Wouter.Foto: SCANPIX/EPA/LUCA ZENNARO
FAMILIEN I ITALIA: Eric Weylandt forlater sykehuset i Lavagna i formiddag. Familen kom til Italia i går, for å ta farvel med Wouter.Foto: SCANPIX/EPA/LUCA ZENNARO Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media