Utenlandsk ekspert slakter Norges Fotballforbund

- De ser ikke ut til å ha peiling!

KRITISERES: Per-Mathias Høgmo kritiseres for ikke å velge treningsmotstandere som lettere kan slås og dermed gi Norge enn høyere plassering på FIFA-rankingen. Her instruerer landslagssjefen Mats Møller Dæhli under kampen mot Italia.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISERES: Per-Mathias Høgmo kritiseres for ikke å velge treningsmotstandere som lettere kan slås og dermed gi Norge enn høyere plassering på FIFA-rankingen. Her instruerer landslagssjefen Mats Møller Dæhli under kampen mot Italia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Per-Mathias Høgmo vil gjøre Norge til en medaljeoutsider i 2018. Problemet er at alle tapene gjør at Norge kan bli femteseedet i kvalifiseringen.

Våren 2011:
Egil Drillo Olsens resultater med landslaget er så gode at Norges Fotballforbund (NFF) øyner muligheten for å bli blant de ni førsteseedede landene før kvalifiseringen til VM i Brasil 2014. Det er FIFA-rankingen i juli 2011 som ligger til grunn for seedingsystemet, og her regnes også privatlandskamper inn.

Dermed blir den gunstige motstanderen Litauen invitert til Ullevaal for å spille junikamp i 2011. Valget er helt bevisst. Norge vinner oppskriftsmessig, og sørger dermed for å bedre en allerede god FIFA-koeffisient så mye at plassen blant de ni beste nasjonene i Europa er trygg.

Tre år seinere Høsten 2014: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har snart hatt ett år som landslagssjef. Han har hele veien gjort det klart at han ønsker å øve mot best mulig motstand i privatkampene, og at VM 2018 er det overordnede målet med prosjektet hans. Men planen har gitt svake resultater. Norge har bare én seier på 12 forsøk under Høgmo. Det betyr at vårt flagg fires brutalt langt ned på FIFA-rankingen.

Ifølge statistikeren og bloggeren Eduard Ranghiuc, som på sida www.football-rankings.info analyserer alle landslagsresultater og stadig bringer prognoser på hvordan FIFA-rankingen utvikler seg, vil Norge være nummer 76 på oversikten som kommer 18. september.

Det er suveren norsk bunnrekord.

Medaljedrømmen I juli neste år trekkes kvalifiseringen. FIFA har ikke endelig bekreftet hvordan nasjonene skal seedes, men det mest sannsynlige er at det blir som i 2011 - altså basert på FIFA-rankingen.

- Hvis vi skal lykkes med å komme til sluttspill i Frankrike og ta medalje i Russland, må vi gjøre noe som er mye bedre enn det vi allerede har gjort, har Per-Mathias Høgmo uttalt til Dagbladet.

Vel, seedingen blir i alle fall ikke bedre enn før. Det er umulig. Trolig må vi over 20 år tilbake i tid for å finne sist Norge fikk et like dårlig utgangspunkt før en VM-kvalifisering.

Skulle septemberrankingen 2014 vært lagt til grunn, vil Norge være seedet på fjerdenivå. Men det kan fort bli enda verre i juli 2015, siden det da faller bort noen ålreite norske resultater fra 2010-2011. Bare de siste fire års resultater teller på FIFA-rankingen.

- Kan bli femteseedet Ranghiuc advarer derfor:

- Det er en reell mulighet for at Norge blir femteseedet til VM-trekningen, sier rumeneren til Dagbladet.

Slik det ser ut nå, mener han det bare er noen få poeng om å gjøre. Som en som fordyper seg i resultater og koeffisienter mer enn norsk landslagsutvikling, er det visst merkelig å se den norske terminlista:

- Hvem har ansvaret for å sette opp privatkamper i NFF? De ser ikke ut til å ha peiling, sier Ranghiuc.

Han tar ett eksempel: Ranghiuc mener Norge langt heller burde møtt Polen enn England i den forrige privatkampen. Fordi det var så liten sjanse for å vinne på Wembley. En seier mot Polen, som var mer sannsynlig, ville betydd en god økning i FIFA-rankingpoeng.

Han mener også at ligalandslagskamper, som Norge har spilt tre av i 2014, er ukloke: Da er laget svekket, men det tar ikke FIFA-rankingen hensyn til.

- Gjør oss bedre Svein Graff er kommunikasjonsdirektør i NFF. Han svarer slik på hvorfor Norge har valgt vanskelige treningskamper. 

- Vi har ønsket sterkest mulig motstand fordi vi mener det gjør oss til et bedre landslag. Vårt hovedmål er at landslaget utvikler seg sportslig og kvalifiserer seg for EM i Frankrike i 2016. Det er viktigere enn hvor vi er på FIFA-rankingen akkurat nå. Vinner vi fotballkamper, vil vi klatre på FIFA-rankingen, og historien viser at det går opp og ned, sier Graff til Dagbladet 

Det er et syn fotballkommentatoren Roar Stokke langt på vei deler. 

- Jeg har mer tro på å møte gode nasjoner for å få referanser om nivå. Så får vi tenke langsiktig, jobbe hardt og håpe at vi produserer spillere til større klubber i utlandet etter hvert, som får spille fast. Og at norske klubber igjen får spille europacup, sier Stokke til Dagbladet. 

- Det finnes ingen korte svinger eller «quick fix» i fotball. Kun hardt arbeid, riktige prioriteringer og ferdighetsutvikling.