HERJER: Fredrik Haugen har åpnet sesongen strålende for Brann og imponerer med sensasjonelt gode tall. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
HERJER: Fredrik Haugen har åpnet sesongen strålende for Brann og imponerer med sensasjonelt gode tall. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Fredrik Haugen snuser på landslagsplass

Utenlandsk interesse rundt Fredrik Haugen. Knuser alle med senasjonelle tall

Han fikk aldri sjansen på det norske U21-landslaget, men på sin egen 25-årsdag kan Fredrik Haugen debutere på det norske A-landslaget etter en overlegen start på sesongen.

  • Brann - Aalesund kl. 18.00

(Dagbladet): Da Norges gylne U21-årgang vant bronse i U21-EM i Israel var jevngamle Fredrik Haugen aldri i nærheten av å delta. Det var heller ikke Pål André Helland og Adama Diomande, som også har blomstret i ettertid og i dag er A-landslagsspillere.

Haugen kan bli den neste som tar det steget. 13. juni fyller han 25 år. Samme dag spiller Norge privatlandskamp mot Sverige på Ullevaal. Det kan bli den perfekte bursdagsfeiringen for Brann-juvelen, som ifølge Dagbladet og NTBs spillerbørs har vært Eliteseriens beste spiller hittil i sesongen.

- Jeg vil tro landslagsledelsen følger med, men vi har en «policy» hvor vi ikke ønsker å snakke inn spillere på landslaget. De skal spille seg inn ved gode prestasjoner, så får landslagsledelsen selv bedømme hvem som er gode nok, sier Branns sportssjef Rune Soltvedt til Dagbladet.

- Det hadde selvfølgelig vært en veldig fin anledning på 25-årsdagen. Vi kan håpe, men som sagt vil vi ikke snakke inn våre spillere på landslaget.

- Kan være med i en landslagstropp

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen tror Bergen endelig kan få en ny landslagsdebutant igjen, så fremt Lars Lagerbäck prioriterer å teste ut formspillere i Eliteserien foran noen av de ferieklare utenlandsproffene.

GLOHET: I et knallsterkt Brann-kollektiv utmerker Fredrik Haugen seg spesielt.


Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
GLOHET: I et knallsterkt Brann-kollektiv utmerker Fredrik Haugen seg spesielt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Haugen kan være med i en landslagstropp, men han er ikke høyaktuell hvis alle de beste utenlandsproffene er med. Norge har mange gode kreative midtbanespillere å velge mellom, og Lars Lagerbäck har ikke plass til så mange av dem samtidig, sier Mathisen til Dagbladet.

- Men hvis Lagerbäck prioriterer formsterke spillere fra Eliteserien fremfor en del av utenlandsproffene som har tatt ferie, vil en spiller som Haugen være aktuell. Da kan han få sjansen, eller kanskje på et senere tidspunkt hvis han fortsetter å storspille, konkluderer sørlendingen.

I europatoppen

Å storspille har Haugen virkelig gjort hittil denne sesongen. Tallene hans er ekstreme - også i et globalt perspektiv. Det er omtrent ingen spillere i internasjonal fotball som skaper så mange målsjanser per kamp som 24-åringen har gjort hittil i årets sesong.

Ifølge statistikkbyrået whoscored.com er Haugen en av de som skaper desidert flest store målsjanser i hele Europa. I Eliteserien er han i en egen klasse på å slå pasningene som gir lagkompisene gode muligheter til å score.

Haugen har et snitt på 4,0 slike nøkkelpasninger per kamp, mens Aron Sigurdarson (2,7) og Morten Gamst Pedersen (2,5) følger nærmest. Like bak der igjen finner vi profiler som Ghayas Zahid (2,2) og Fredrik Midtsjø (2,0), som er instrumentelle i sine lag, men likevel langt bak Brann-profilen.

- Haugen har tatt store steg under Lars Arne Nilsen, blitt bedre trent og mer stabil. De gode kreative egenskapene har han alltid hatt, men nå får han utnyttet de bedre, også fordi laget rundt ham fungerer så bra, sier Mathisen til Dagbladet.

- Haugen har spisskompetanse og spesielle ferdigheter som få andre i Norge har, med en veldig god høyrefot, farlige dødballer og god teknikk. Ikke minst har den selvtilliten som er så viktig for en slik type spiller, i motsetning til Ghayas Zahid i Vålerenga.

Mer sjanseskapende enn Messi

Best i La Liga er Neymar og Lucas Perez med 3,0 nøkkelpasninger per kamp på statistikken som Haugen topper, mens verdensstjerner som Toni Kroos (2,8) og Lionel Messi (2,3) følger like bak.

I Premier League topper Christian Eriksen lista av de som spilte hele sesongen med 3,1 nøkkelpasninger per kamp, etterfulgt av Mesut Özil (3,0) Kevin de Bruyne (2,9), Eden Hazard (2,4) og David Silva (2,4).

Aller best var imidlertid Dimitri Payet (4,1) før han dro videre til Marseille etter halvspilt sesong. Der har imidlertid ikke den franske magikeren klart å opprettholde det gode snittet over store målsjanser skapt.

- Det er sterke tall, og det er på det kreative Fredrik er best, men jeg tror vi skal holde sammenligningen innad i samme serie. Det blir vanskelig å sammenligne med andre og større ligaer, sier Soltvedt.

Tallene viser likevel hvor overlegen Haugen er på å skape målsjanser for sine medspillere i norsk fotball.

Best på børsen

24-åringen topper også Dagbladet og NTBs spillerbørs etter en tredjedel av årets sesong. Med tre mål og fire assist på årets ti første kamper er også sluttproduktet bra.

Playmakeren står foreløpig uten A-landskamper for Norge. Heller ikke på U21-landslaget fikk han sjansen på den glohete årgangen som tok bronse i U21-EM i Israel.

13. juni fyller Haugen 25 år. Samme dag møter Norge Sverige i en privatlandskamp på Ullevaal. Tiden kan være moden for at Brann-esset får muligheten på A-landslaget på 25-årsdagen.

I så fall bør Haugen imponere i dag når han møter klubben som forsøkte å hente ham da Brann spilte i 1. divisjon, nemlig AaFK. I dagens oppgjør kan Haugen nok en gang få en nøkkelrolle.

- Fredrik har hatt en veldig bra sesong sammen med resten av laget. Vi er opptatt av kollektivet, men det er klart at Fredrik har vært veldig viktig for oss, ikke minst på den kreative biten. Spillerne har ulike roller og Fredrik fyller sin rolle ekstremt bra, sier Branns sportssjef.

Utenlandsk interesse

Prestasjonene til midtbaneeleganten har fått flere utenlandske klubber til å notere Fredrik Haugens navn ned på blokka. Interessen vokser for 24-åringen, som har kontrakt med Brann ut sommeren 2018.

- Ja, det er mange klubber som følger med, men vi håper å forlenge kontrakten med Fredrik. Vi har en god dialog og vi håper han synes Brann er en fantastisk klubb å være i, forteller Soltvedt.

Selv om Brann bare er ett poeng bak Rosenborg og har scoret hele åtte mål mer, tror ikke Mathisen at bergenserne kan slå trønderne i kampen om seriegullet.

- Brann er en soleklar medaljekandidat, men jeg tror ikke de kan ta gullet. Rosenborg blir seriemestere, men jeg håper Brann kan gi dem kamp en stund, slik at vi bevarer spenningen lenger. Det er positivt for norsk fotball, sier Mathisen.

- Hvorfor tror du Brann er sjanseløse i gullkampen?

- Rosenborg har høyere toppnivå og bunnivå. De har flere gode midtbanespillere og større bredde. Der jeg synes Brann er bedre, er stopperparet. Det gir et solid fundament, mener han.

  • Brann - Aalesund starter kl. 18.00 på Brann Stadion og sendes på Eurosport Norge.

Kontrasten Bendtner

Der Haugen topper de fleste statistikker, er Nicklas Bendtner en som kommer skuffende svakt ut - ikke minst når det kommer til målsjanser skapt og målsjanser han kommer til selv.

- Bendtner har vært en skuffelse. Rapportene fra Trondheim tyder på at han er en fin mann å ha i gruppa, som jobber hardt og er uten stjernenykker. Men de fleste hadde nok høyere forventninger enn det han har vist hittil, tror Mathisen.

- Christian Gytkjær hadde også en treg start, men spilte seg i form og scoret mange mål til slutt. Jeg tror nok Bendtner vil komme seg opp i et fint scoringsantall etter hvert. Det handler om å skape flere innlegg og målsjanser.

Den tidligere Arsenal-spissen er en annen spillertype enn de som bøttet inn mål for Rosenborg i de foregående sesongene.

- Det Rosenborg savner med Bendtner er toppresset som de hadde med spesielt Søderlund, men også Gytkjær. Søderlund er veldig god uten ball. Bendtner er en annen type, som gjør at det ikke blir den samme intensiteten i toppresset, mener Mathisen.

- Hvis RBK vil ha en slik spillertype, har de det allerede i stallen i Matthías Vilhjálmsson. Han er en Søderlund-kopi, men Rosenborg har investert for mye penger i Bendtner til at de kan benke han. Trønderne virker sikre på at Bendnter vil spille seg i form, så vi får gi ham noen uker til.

  • Vålerenga - Rosenborg starter kl. 20.00 på Ullevaal Stadion og sendes på TVNorge.