<strong>SKUFFET:</strong> Martin Johnsrud Sundby er svært skuffet over CAS-dommen. Norges Skiforbund og landslagslege Knut Gabrielsen tar på seg all skyld. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
SKUFFET: Martin Johnsrud Sundby er svært skuffet over CAS-dommen. Norges Skiforbund og landslagslege Knut Gabrielsen tar på seg all skyld. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Utenlandske medier nådeløse mot Sundby etter CAS-dommen: - Et mareritt

Norges Skiforbund er tydelige på at Martin Johnsrud Sundby ikke har gjort noe galt. Utenlandske medier er likevel brutale med Røa-gutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): Både Aftonbladet og Expressen kastet raskt ut tittelen «Norsk skistjerne dopet» i kjølvannet av CAS-dommen, som innbefatter at Martin Johnsrud Sundby utestenges i to måneder etter at medisinen ble feil administrert av Norges Skiforbund. Finske Ilta-Sanomat skriver at Sundby er utestengt etter dopingtabbe, mens Norges Skiforbund omtaler det hele som en «ærlig misfortåelse».

- Det store idrettspublikummet følger ikke en times sending som forklarer detaljene om at alt er i orden i denne saken. Når den største langrennsnasjonen havner i en sak hvor man får overskrifter som doping, sier det seg selv at det vil bli utnyttet og misforstått, sier Dagbladets kommentator Esten O. Sæther.

- Saken er i og for seg i orden, men den blir ikke borte av den grunn.

<strong>BRUTALT:</strong> Dette skriver svenske Aftonbladet om Martin Johnsrud Sundby.
BRUTALT: Dette skriver svenske Aftonbladet om Martin Johnsrud Sundby. Vis mer

Russiske medier, som er midt oppe i tidenes verste dopingskandale i hjemlandet, har foreløpig ikke omtalt nyheten. Men presidenten i det russiske skiforbundet, den tidligere langrennsstjernen Jelena Välbe, har tidligere gått hardt ut mot bruk av astmamedisinen. Det samme har den polske langrensstjerna Justyna Kowalczyk tidligere gjort.

- Det går astmatikere på det norske laget. Det er ekstra irriterende når de vinner. Men hvis dette er tillatt av leger, er det ingenting å gjøre med det, sa Välbe til den russiske avisen Izvetsia i vinter.

Northug ny Tour de Ski-vinner

Det er fortsatt lovlig, men fremgangsmåten i Sundbys tilfelle har vært feil. Ifølge Norges Skiforbund har ikke Sundby gjort noe galt. 31-åringen fra Røa blir likevel knallhardt straffet. Resultatene i Davos 13. desember 2014 og Toblach 8. januar 2015 strykes.

Som følge av poengtapet i disse to rennene mister Martin Johnsrud Sundby i tillegg sammenlagtseirene i Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt i samme sesong. Petter Northug har sagt at han har gitt opp å vinne Tour de Ski, men rykker opp fra andre- til førsteplass i 2014/15-utgaven. Det samme gjør Dario Cologna i verdenscupen sammenlagt. Alle øvrige resultater blir stående.

- Det er trist å se Martin bli straffet for legens misforståelse av regelverket, skriver skiskytter Emil Hegle Svendsen på Twitter.

Skipresidenten: - det er vårt ansvar

Mister millionpremie

Som en konsekvens av dommen fra CAS, fratas Johnsrud Sundby også 1,1 millioner kroner i premiepenger. Skiforbundet har imidlertid valgt å dekke det økonomiske tapet.

- Dette har selvsagt vært en stor belastning for meg og mine nærmeste i et og et halvt år mens saken har vært til behandling. Dommen i CAS er vanskelig å forstå. CAS fastslår at det er en uklar regel og at jeg har liten skyld. Likevel blir jeg straffet hardt, sier Sundby i en uttalelse.

- Jeg har alltid vært nøye med min medisinering og fulgt skiforbundets regelverk og legenes anbefalinger til punkt og prikke. Med verdens beste legeteam i ryggen, har jeg ikke funnet grunn til å tvile på deres forståelse av regelverket.

- Den situasjonen jeg har havnet i, er en idrettsutøvers verste mareritt. Jeg har alltid konkurrert på rene og ærlige premisser. Jeg tror og håper at dette ikke skal få store konsekvenser for min videre karriere, og heller ikke for sesongforberedelsene, sier Sundby.

- En ærlig misforståelse

Han har hatt astma siden barndommen, som har blitt verre som toppidrettsutøver. Sundby har tatt lovlige midler innenfor en lovlig mengde

<strong>BRUTALT:</strong> Dette skriver svenske Expressen om Martin Johnsrud Sundby.
BRUTALT: Dette skriver svenske Expressen om Martin Johnsrud Sundby. Vis mer

- Martin har tatt lovlige og nødvendige midler, men medisinen har blitt administrert på feil måte. Hadde vi søkt om fritak, hadde ikke dette blitt noen sak. Dommen i CAS handler ikke om juks, men forståelsen om hvordan lovlig medisin skal inntas, sier skipresident Erik Røste.

- I desember 2014 ble Martins sykdom verre. Vi tar hele ansvaret for at dette er gjort feil. Vi har forstått dommen feil. CAS slår selv fast at det er en ærlig misforståelse. Martin har ikke gjort noen feil i denne saken og er uskyldig.

- Martin burde blitt frifunnet

Det var landslagslege Knut Gabrielsens anbefaling som slo feil. Gabrielsen la seg langflat og beklaget på pressekonferansen.

- Dette har vært en krevende sak, som nå har pågått i halvannet år. Jeg har flere ganger tenkt: «Burde jeg, kunne jeg, og skulle jeg ha gjort noe annerledes». Jeg er ulykkelig over at min forståelse av regelen, som Martin støttet seg på, har ført til denne situasjonen, sa Gabrielsen på pressekonferansen.

Røste sier følgende:

- Vi er skuffet over dommen og mener den rammer Martin på en urimelig måte. Behandlingen av saken har avdekket at regelverket er uklart. Vår erfarne landslagslege har ment at han har behandlet Martin innenfor reglementet. For Norges Skiforbund er det viktig å understreke at Martin har fulgt rådet fra skiforbundets lege slik han er pålagt i landslagskontrakten, forteller Røste.

- Vi mener Martin burde ha blitt frifunnet. Norges Skiforbund er en pådriver for antidopingarbeid og vil derfor etterleve dommen. Det er ingen tvil om at vi støtter kampen mot doping.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer