Ski-VM i Lahti

Utenlandske stjerner forbauset over Bjørgen: - Jeg skjønner ikke at det er mulig, sier Saarinen

Verdens beste kvinnelige langrennsløpere frykter at Marit Bjørgen aldri vil la seg påvirke av alderen. De forstår lite av Rognes-jentas unike egenskaper.

DRONNINGEN: Marit Bjørgen tok lørdag tilbake tronen som langrennsdronningen. Et nytt bevis og gull kan vi få i dag. Konkurrentene frykter at 36-åringen aldri vil gi tronen fra seg. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
DRONNINGEN: Marit Bjørgen tok lørdag tilbake tronen som langrennsdronningen. Et nytt bevis og gull kan vi få i dag. Konkurrentene frykter at 36-åringen aldri vil gi tronen fra seg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LAHTI (Dagbladet): 15-VM-gull, seks OL-gull og totalt 33 mesterskapsmedaljer. 36 år gamle Marit Bjørgen har snart like mange medaljer som antall år hun har levd. Den første av dem kom på kvinnestafetten i OL i 2002. Det første gullet kom på VM-sprinten i Val di Fiemme året etter.

Da avgjorde Rognes-jenta med det berømte padlerykket som gjorde Bjørgen unik. Rykket ble videreutviklet fram til VM i Oberstdorf i 2005, hvor konkurrentene nok en gang ble parkert.

I de siste årene har ikke rykket vært like synlig, men på VM-fellestarten med skibytte viste Bjørgen god, gammel eksplosivitet da hun parkerte hjemmehåpet Krista Pärmäkoski og vant sitt første VM-gull etter at hun ble mor.

Konkurrentene tar av seg både hatten og bøyer seg i støvet for Bjørgen.

- Marit kommer til å bli utrolig vanskelig å slå i dette mesterskapet. Jeg må nok slite med henne i hele min karriere. Jeg aner ikke hvor lenge hun kommer til å holde på, men jeg er sugen på OL neste år og VM i Seefeld i 2019. Jeg regner med at Marit er med da, sier Kalla til Dagbladet.

- Marit er ei helt rå dame. Hun er tidenes beste kvinnelige langrennsløpere med alt det hun har levert over så lang tid.

Pärmäkoski: - Marit er et stort forbilde

Det største finske gullhåpet i Lahti-VM, Krista Pärmäkoski, har sett opp til Bjørgen siden hun var ei ung jente.

TILBAKE PÅ TOPP: I Falun-VM i 2015 ble Therese Johaug dronningen. I fjor fikk Marit Bjørgen barn. Lørdag viste hun seg som verdens beste langrennsløper igjen. I dag går hun for et nytt VM-gull. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE PÅ TOPP: I Falun-VM i 2015 ble Therese Johaug dronningen. I fjor fikk Marit Bjørgen barn. Lørdag viste hun seg som verdens beste langrennsløper igjen. I dag går hun for et nytt VM-gull. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Marit er et stort forbilde for meg. Det er en ære å få konkurrere og duellere med henne. Hun er en legende. Jeg husker jeg fulgte med på Marit da jeg var liten. Det var henne jeg så opp til. Nå får jeg konkurrere mot henne i VM på hjemmebane. Det kan ikke bli noe større, sier Pärmäkosk til Dagbladet.

Anna Haag ser ingen, absolutt ingen, begrensninger for 36-åringen fra Rognes.

- Wow, hun slutter aldri å imponere. Det er egentlig utrolig at hun kan være best i verden etter at hun var ute i hele fjor og fikk barn. Det er bare å suge til seg all lærdom man kan og hylle henne, sier Haag til Dagbladet.

- Hvor lenge kan hun være på topp, tror du?

- Oi, det kan bli lenge. Marit kan sikkert holde på til hun er 50 år, hvis hun vil. Den dama kan klare alt. Absolutt alt, mener den svenske profilen.

- Mammaens mesterskap

WENG HYLLER BJØRGEN: Heidi Weng hinter om at nøkkelen til suksess er å bli gravid. Bjørgen mener det er bare å kjøre på. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Kikkan Randall (34), som i likhet med Bjørgen ble mor forrige sesong og har slått tilbake med VM-medalje i Lahti, tror Bjørgens suksess fortsetter på dagens 10 kilometer klassisk intervallstart.

- Dette er mammaenes mesterskap. Marit er helt rå. Hun er et forbilde for meg og en som har gitt mange gode råd og betydd mye. Hun er alltid behjelpelig og hyggelig og er ei helt rå dame, sier Randall til Dagbladet.

- Jeg tror hun kommer til å vinne alle rennene som gjenstår nå, spår hun.

Aino-Kaisa Saarinen ble også mor forrige sesong, men har slitt mer i comebacket. Hun bruker Bjørgen som motivasjon.

- Marit gir meg håp på at det går an å prestere på toppnivå som mamma. Det hun gjør, er fantastisk. Jeg skjønner ikke at det er mulig, sier Saarinen til Dagbladet.

Den sveitsiske langrennsløperen Nathalie Von Siebenthal er også mektig imponert over tidenes mestvinnende kvinnelige langrennsløper.

- Bjørgen er helt utrolig. Hun blir bare bedre og bedre. Når skal det ende? Aldri, virker det som, sier den sveitsiske jenta til Dagbladet.

RØRT TIL TÅRER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen hyller Marit Bjørgen for sin innsats. Og klarer ikke å holde tårene tilbake. Video. Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Kunne skrevet bok

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er mer imponert over Bjørgens menneskelige egenskaper enn hennes sportslige bragder.

- Mennesket Marit Bjørgen er et forbilde for meg og er mye større enn skiløperen Marit Bjørgen. Det er den varmen og tryggheten hun utstråler som gjør det. Hun har en eksepsjonell evne til å være til stede når hun først er det. Hvis Marit bare har fem minutter med laget, klarer hun å gjøre fantastisk mye på de fem minuttene. Jeg kunne sikkert snakket om Marit i mange timer, sier Jacbosen.

- Kanskje du skal skrive bok om fenomenet Marit Bjørgen?

- Ja, det kunne jeg sikkert ha gjort, sier Heming-jenta og smiler.

Heidi Weng vil helst ikke skrive bok, men hyller Bjørgen også hun.

- Marit er bare rå. Hun er helt maskin, sier 25-åringen.

FORBANNET: Sergej Usjtugov bekrefter Petter Northugs observasjoner om at han var rasende på medaljeseremonien i går. Da han kom hjem, fikk han en gladmelding og et tips fra en eks-doper. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer