Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Pärmäkoski, Randall og Haag om norsk kollaps

Utenlandske stjerner forbauset over Norges skijenter: - Hva driver dere med?

Plutselig var ikke nr. 1 og 2 i verdenscupen sammenlagt, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg, å se. Enda før forsvant Ragnhild Haga. Flere av deres utenlandske rivaler skjønte nada.

SKUFFET: Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga leverte sine svakeste renn for sesongen på OLs åpningsdistanse. Marit Bjørgen reddet Norges ære med OL-sølvet, men uroen sprer seg likevel i det norske laget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKUFFET: Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga leverte sine svakeste renn for sesongen på OLs åpningsdistanse. Marit Bjørgen reddet Norges ære med OL-sølvet, men uroen sprer seg likevel i det norske laget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): I sesong etter sesong dominerer de norske langrennsløperne fullstendig i verdenscupen, men i OL er historien ofte en annen.

Norges utenlandske konkurrenter har ett mål for øye og hever seg alltid mange hakk i mesterskap og ikke minst i olympiske leker.

- Det kan virke som om de norske langrennsløperne er mer opptatt av verdenscupen enn vi er. For oss handler alt om mesterskap, sier det svenske langrennsesset Anna Haag til Dagbladet.

Den interne norske konkurransen for å kvalifisere seg til OL, er ikke ideell, noe Alex Harvey har sagt at han på ingen måte misunner.

- I jula sa Alex Harvey til meg: «Det er en gavepakke at dere nordmenn sliter dere i hjel og bryter hverandre ned for å kvalifisere dere til OL», sa Astrid Uhrenholdt Jacobsen nylig til Dagbladet.

Løypene i OL er også annerledes enn de smørerne og løperne kjenner inn og ut fra verdenscupsirkuset, og de varierende klimatiske forholdene betyr at de normale rutinene for skivalg ikke nødvendigvis like gode lenger.

Live-published photos and videos via Shootitlive

I dag så vi det igjen: Charlotte Kalla og Marit Bjørgen hevet seg i kjent stil i OL-åpningen og vant gull og sølv, men bak der skuffet de norske essene.

Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg herjet i Tour de Ski og er nr. 1 og 2 i verdenscupen sammenlagt, men skuffet i dag med 9. og 11. plass. Ragnhild Haga, som har vært på pallen en rekke ganger denne sesongen, fikk det enda tøffere og ble nr. 15.

Før selve finalen var i gang på 15 kilometer skiathlon, forsvant plutselig tre av de norske medaljefavorittene fra tetgruppa.

OL 2018: I dag er legenden Arne Scheie gjest i Dagbladets OL-program, hvor vi blant annet snakker om Marte Olsbus sjokk-sølv, at den norske gullalderen kan være over, og selvfølgelig - alt om dagens hopprenn. Med Esten O. Sæther som Dagbladets sportskommentator, og Ingrid Cogorno som programleder. Vis mer

Pärmäkoski: - Hvor ble de av? ​

Det overrasket de utenlandske konkurrentene stort. Til Dagbladet forteller OL-bronsevinner Krista Pärmäkoski at hun knapt skjønte hva som skjedde.

OVERRASKET: Krista Parmakoski (t.h) vant OL-bronsen bak Charlotte Kalla og Marit Bjørgen. Hun trodde hun skulle få mer konkurranse fra flere av de norske jentene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OVERRASKET: Krista Parmakoski (t.h) vant OL-bronsen bak Charlotte Kalla og Marit Bjørgen. Hun trodde hun skulle få mer konkurranse fra flere av de norske jentene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Ja, jeg ble overrasket over at de norske jentene falt av så tidlig. Det hadde jeg ikke trodd. Hvor ble de av? Jeg trodde jeg skulle ha mange norske jenter rundt meg, men det var jo bare Marit Bjørgen der. Hva har de norske jentene gjort siden sist vi så dem? Hva driver de med? spør Pärmäkoski til Dagbladet.

- Men kjenner jeg de rett, kommer de sikkert sterkere tilbake. Bjørgen er som vanlig råsterk, og jeg tør ikke å avskrive de andre, tror den finske stjerneløperen.

OL-bronsevinner Pärmakoski forteller at hun fikk en albue fra Ingvild Flugstad Østberg innledningsvis på dagens øvelse i Pyeongchang.

- Ja, jeg fikk albuen til Ingvild rett inn i siden. Det skjedde i en utforkjøring, hvor det var et sporskifte og hun dro albuen inn i meg, sier den finske langrennsprofilen til Dagbladet.

- Det var vel et uhell som en konsekvens av sporskiftet?

- Tja, jeg vet ikke. Jeg vet ikke hva hun gjorde og hva hun ville med det.

- Er dere venner?

- Ja, det er vi, svarer Pärmakoski.

Randall mener norsk skuffelse er bra

Der Norge sliter med å følge opp de fullstendig overlegne resultater fra verdenscupen i OL, har Sverige som regel motsatt kurve. Historien ser ut til å gjenta seg, for på OL-åpningen i dag vant Kalla gullet, mens stortalentet Ebba Andersson leverte karrierebeste og ble nr. 4.

INGEN SVAR: Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng vet ikke hvorfor det gikk galt under OL-åpningen.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
INGEN SVAR: Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng vet ikke hvorfor det gikk galt under OL-åpningen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

USAs langrennsstjerne Kikkan Randall synes det er tankevekkende.

- Sverige er alltid gode i OL, så det kan hende de blir sterkest nå. Norge har vært veldig gode i flere år nå. Å holde det nivået oppe, er knalltøft. I dag slet de mer, og det er kanskje naturlig at det kommer noen nedturer også der. Men samtidig er det overraskende å se at så mange av de norske jentene faller av, sier Randal til Dagbladet.

- Det er mye psykologi i det. Hvis man først begynner å slite, blir det bare verre og verre. Har man en god dag, får man en ekstra gnist og boost, sier veteranen fra USA.

Randall synes imidlertid det er gledelig med flere nasjoner i tetbildet.

- Det er bra for sporten. Nå er det mange nasjoner i toppen, ikke bare Norge. Det er Sverige, Finland, USA, Sveits og Østerrike. Det er viktig for produktet, sier den amerikanske langrennsprofilen.

- Sverige er alltid gode i OL. Norge har ofte motsatt effekt. Det er spesielt. Det er vanskelig å si hvorfor det ofte er sånn.

Sveriges forklaring på OL-suksessen

IMPONERT: Den svenske langrennslegenden Per Elofssen er imponert over det norske gullhåpet Johannes Høsflot Klæbo. Reporter: Øyvind Godø / Video: Hans Arne Vedlog / Redigering: Emilie Rydning Vis mer

Spørsmålet er hvorfor?

​Til Dagbladet sier Anna Haag at hun tror de norske og svenske langrennsløperne prioriterer annerledes.

- Mange svensker fokuserer mindre på verdenscupen og satser mer mot mesterskap. De norske virker å satse mer på verdenscupen og dyrker den i større grad. Kanskje er det en litt annen tilnærming, sier Haag til Dagbladet.

- Tror du det er tilfeldig at mange av dem som gikk Tour de Ski sliter mer enn de som sto over?

- Jeg tror det er litt tilfeldigheter inne i bildet. Det er så individuelt hva man har gjort etter Tour de Ski.

- Nå er ikke Norge like soleklare gullfavoritter på stafetten lenger?

- Vi håper at Sverige kan ta stafettgullet. Det hadde vært gøy om vi kan gi Norge kamp, sier Haag til Dagbladet.

Rådvill Østberg

Ingvild Flugstad Østberg sliter med å forklare hvorfor tre av fire norske jenter skuffet i OL-åpningen.

- Hvorfor er det ofte sånn at Norge leverer svakere resultater i OL enn i verdenscupen?

- Det er et godt spørsmål. De variasjonene som vi møter er her, er likt for alle, og alle har forberedt seg like mye. Smørerne gjør en fantastisk jobb, og skiene var nok gode i dag, sier Østberg til Dagbladet.

- Marit leverer, og vi gleder oss over hennes sølvmedalje, men vi tre andre presterer ikke så bra som vi har gjort tidligere denne sesongen. Vi vet hva som forventes oss og må bare beklage at vi ikke klarer å levere så bra.

Østberg forteller at jentene var paffe da de kom i mål.

- Ingen visste helt hva som var grunnen til at det ikke gikk så bra som vi hadde håpet i dag. Det er ikke alltid det er så enkelt å komme med enkle svar.

Forrige sesong leverte Gjøvik-jenta strålende resultater gjennom hele sesongen, men i Lahti-VM gikk ingenting hennes vei.

Frykter ikke Lahti-gjentakelse

Likevel er ikke Østberg redd for at det vil gjenta seg.

- Jeg er ikke bekymret og er trygg på det jeg har gjort. Jeg har gjort akkurat de forberedelsene jeg hadde håpet på og har gått lite konkurranser etter Tour de Ski. Det skal ikke stå på forberedelsene, med gode døgn i høyden før OL, sier hun.

- Jeg har en helt annen følelse enn det jeg hadde i Lahti. Formen skal være bra, og jeg håper jeg får igjen for de forberedelsene jeg har gjort. Vi må ta en evaluering på hva som skjedde og hva vi kan gjøre bedre. Så får vi se om det er et enkelt svar eller et sammensatt svar.

Kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset har heller ingen gode svar på hvorfor tre av jentene underpresterte.

- Det er veldig moro med Marit, men Ragnhild, Heidi og Ingvild går sine dårligste renn denne sesongen. Det er ikke så moro i et OL, sier Hjelmeset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!