STØTTE: De utenlandske stjernene synes det er trist at Petter Northug ikke får konkurrere i verdenscupavslutningen.  Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
STØTTE: De utenlandske stjernene synes det er trist at Petter Northug ikke får konkurrere i verdenscupavslutningen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Vrakingen av Petter Northug

Utenlandske stjerner fortviler og frir til Northug: - Veldig trist. Han kan gå for Sverige i stedet

Emil Jönsson oppfordrer Petter Northug til å konkurrere for Sverige etter at han ble vraket fra den norske troppen til sesongavslutningen i Canada.

(Dagbladet): I slutten av januar ble Petter Northug vraket til verdenscuprennene i Falun, men kom inn som en reserve på tremila for en matforgiftet Didrik Tønseth.

Til verdenscupavslutningen i Canada er Mosvik-ekspressen igjen vraket av landslagsledelsen, til tross for klar formstigning med 5. og 8. plass i VM, etterfulgt av 4. plassen på sprinten i Drammen og søndagsturen på femmila i Holmenkollen i går.

Forrige helg sa Northug til Dagbladet at han er én måned unna storformen. Det betyr at han er enda en uke nærmere nå, samtidig som mange av konkurrentene er slitne etter en lang sesong. Northug er imidlertid sulten på å konkurrere og få sin første pallplassering denne sesongen.

Minitouren i Québec skulle passe Northug perfekt og gi ham et etterlengtet toppresultat og motivasjonspåfyll før den kommende OL-sesongen. Men det får 31-åringen altså ikke muligheten til.

Frieri fra Sverige

Det synes Northugs svenske rival, Emil Jönsson, er trist. Til Dagbladet sier den svenske profilen at langrennsmiljøet vil ha med Northug på tur.

- KJÆRLIGHETSFORHOLD: Den svenske langrennsløperen Emil Jönsson sier han har et godt forhold til Petter Northug. Han savnet han på 15 kilometer klassisk i Lahti-VM. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Jeg synes det er veldig trist at Petter blir vraket. Vi trenger ham i konkurranser. Jeg skulle ønske at Petter hadde vært med. Men Norge har veldig mange bra løpere som alle har gode nok resultater til å bli tatt ut, så noen må dessverre være hjemme, skriver Jönsson i en SMS til Dagbladet.

Så kommer han med et forslag til Northug:

- Vi har en plass i den svenske troppen etter sykdom. Petter har vel en svensk landslagsdrakt der hjemme som han kan ta på seg og konkurrere med, oppfordrer Jönsson.

Under VM forsvarte Northug kompisen Emil Iversen da han ble vraket til 15-kilometeren i Lahti og kalte det en skandale.

I en SMS til Dagbladet sender Iversen en «tommel ned-emoji» på spørsmål om hva han synes om vrakingen av Northug.

Utenlandsk støtte

Det er det flere som reagerer på. De utenlandske langrennsstjernene vil gjerne se showmannen fra Mosvika i aksjon - som da han på arrogant vis lekte seg i kvartfinalen i Drammen og både forbauset og begeistret finnene Anssi Pentsinen og Matias Strandvall.

IKKE I TOPPFORM: Petter Northug endte på en åttendeplass i 50 kilometer for herrer i Lahti søndag. - Det hadde vært kjedelig for de andre hvis jeg hadde vært i form, da skulle jeg laget faenskap på siste runden der, sier han til Dagbladet. Reporter: Øyvind Godø. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet TV. Vis mer

- Jeg ble helt satt ut av det Northug gjorde. Jeg klarte ikke å holde meg. Den mannen er noe for seg selv. Vi har savnet ham i dette slaget. Det gir langrennssporten noe ekstra, sa Strandvall til Dagbladet.

Tidenes mestvinnende russiske herreløper, Nikita Kriukov, har også savnet Northugs tilstedeværelse denne sesongen.

- Vi trenger Petter i verdenscupsirkuset. Det gir mer action og er bra for interessen i alle land, sier Kriukov til Dagbladet.

Tror på ny storhetstid for Northug

Også den franske langrennsstjerna Maurice Manificat håper Northug viser gammel storhet igjen, slik han har vist glimt av den siste tiden.

- Petter er en mann vi trenger i langrennssporten. Men jeg vet at konkurransen er knalltøff i Norge, så det er ikke lett å kvalifisere seg. Men jeg tror og håper at Petter vil komme tilbake, sier Manificat til Dagbladet.

Det samme mener langrennslegenden Lukas Bauer.

- Jeg tror Petter kommer tilbake på nivået han har vært. Det er ganske jeg sikker på. Petter er tross alt bare 31 år, sa 39-åringen til Dagbladet etter at han la skiene på hylla etter Lahti-VM.

Noen har spekulert i om Northug er vraket fordi landslagsledelsen vil gjøre ham ekstra motivert før OL-sesongen. Det benekter Vidar Løfshus overfor Dagbladet. Løfshus presiserer - som landslagstrener Tor Arne Hetland gjorde i går - at det er sportslige årsaker som er årsaken til vrakingen.

Northug kan imidlertid få sjansen om én av de utvalgte melder forfall, slik Martin Johnsrud Sundby nå har gjort. Pål Golberg ble hentet inn som erstatter. Nå er Northug neste mann på lista.