Utestenger 31 friidrettsutøvere i ny dopingskandale

Dopingsjokk fem dager før VM i Moskva.

 UTESTENGT:  Nevin Yanit  ble tidligere i år utestengt for dopingbruk. Nå følger 31 etter henne. Foto: Phil Noble / REUTERS / NTB Scanpix
UTESTENGT: Nevin Yanit ble tidligere i år utestengt for dopingbruk. Nå følger 31 etter henne. Foto: Phil Noble / REUTERS / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det tyrkiske friidrettsforbundet har utestengt 31 utøvere i to år etter en dopingskandale som ryster landet. Det skriver AP i dag. 

Bare fem dager før friidretts-VM i Moskva braker løs, får friidretten en ny doping-uppercut servert.

Ol-utøvere Det var ventet at mange utøvere skulle bli tatt i skandalen. For tre dager siden ble ni utøvere utestengt. Landet fryktet at over 30 utøvere kunne bli tatt totalt, skrev Dagbladet i juni.

Nå har de offisielle tallene kommet, og 31 utøvere er utestengt fra all idrett i to år av friidrettsforbundet.  Blant dem Esref Apak (31), som tok OL-sølv i slegge i 2004.

Seks av dem har testet positivt for stanozolol, det samme preparatet Ben Johnson brukte under Seoul-OL i 1988.

Tre av disse seks innrømmer også å ha brukt Turinabol oralt. Det var utbredt i Øst-Tyskland på 70- og 80-tallet.

Det har vært en tøff oppkjøring til årets friidretts-VM. Tidligere i sommer ble både Tyson Gay og Asafa Powell tatt for å bruke ulovlige preparater. Jamaica har også hatt sin dopingskandale i år.

Razzia Det var i forbindelse med Middelhavslekene i juni at så å si alle utøverne ble tatt. IAAF (International Association of Athletics Federations ) gjorde er storinnrykk  under lekene. De tok en drøss med dopingtester. Resultatene var sjokkerende.

Nå lover friidrettsforbundet i Tyrkia å ta tak.

- Tyrkia har en nulltoleranse for doping, og vi at rene, unge utøvere skal representere landet vårt i framtida, sier  Mehmet Terzi i en pressemelding.

Terzi forteller videre at forbundet aldri var i tvil. De ville ta store grep for å sikre at utøverne er reine.

Tyrkia og Istanbul har søkt om å arrangere OL i 2020. Skulle det vise seg å være hold i dopingspekulasjonene, kan det i aller høyeste grad true byens kandidatur.

- De kan ikke være kandidater til OL-vertskapet hvis de ikke har kontroll på sine egne utøvere, sa president Lamine Diack i Det internasjonale friidrettsforbundet nylig. Tyrkias friidrettsforbund har ikke opplyst om hvilke preparater eller metoder alle de 31 utøverne har benyttet seg av, skriver NTB.