Therese Johaug-saken

Utestenger Johaug til 19. februar

Forlenger suspensjonen. 

SUSPENSJONEN FORLENGES: Therese Johaug  er utestengt i påvente av en dom fra Domsutvalget i Norges Idrettsforbund. <br>Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SUSPENSJONEN FORLENGES: Therese Johaug er utestengt i påvente av en dom fra Domsutvalget i Norges Idrettsforbund.
Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Antidoping Norge forlenger suspensjonen av Therese Johaug til 19. februar, skriver de i en pressemelding i dag.

«Påtalenemnden har nedlagt påstand om utelukkelse i 14 måneder for Therese Johaug for brudd på dopingbestemmelsene i NIFs lov. Utøver ble i første omgang suspendert fra 18.10 til 18.12, og i påvente av domsutvalgets behandling har påtalenemnden nå besluttet å forlenge suspensjonen», står det i pressemeldingen.

Forlengelsen ilegges altså to dager før den første suspensjonen går ut.

Ikke bevist forsettlig doping

Johaug testet positivt for det anabole steroidet clostebol i en prøve tatt av Antidoping Norge i Oslo 16. september.

Da hadde hun brukt leppesalven Trofodermin med det forbudte stoffet siden hun fikk den av landslagslegen Fredrik Bendiksen 4. september.

Da Påtalenemnda i Antidoping Norge til slutt innstilte på straff, var påstanden på 14 måneders utestengelse.

- Det er ikke funnet bevis om forsettlig doping. Da er strafferammen mellom ett og to år. Dermed kom vi fram til 14 måneder ettersom det var et medisinsk behov. Det var ikke riktig å gi minimumsstraff da hun kunne sjekket emballasjen bedre, sa Nils Kjær, prosessfullmektig i Antidoping Norge til Dagbladet da påtalen var klar.

Går for frifinnelse

Johaugs advokat, Christian B. Hjort, hevdet på sin side at det ikke fantes grunnlag for utestengelse i saken mot Johaug.

- Jeg vil prosedere på at det ikke er grunnlag for utelukkelse. Jeg mener jeg har støtte i rettskildene, selv om jeg registrerer at det fra flere hold kommer synspunkter i andre retninger enn det. Når domsutvalget får presentert det samlede rettsbildet tror jeg det vil være større forståelse for at det ikke er grunnlag for utelukkelse. Det er de konkrete omstendighetene i hver sak som står til prøve, og selv om det er vist til mange liknende saker, mener jeg at denne saken er enestående på en del viktige punkter. Alle meningene fra såkalt eksperthold som presenteres i media i dag, tar ikke tilstrekkelig hensyn til dette og er ikke like gode, sa Hjort.

Nå er påtalen sendt over til Domsutvalget i Norges Idrettsforbund som vil gi en dom i saken. Datoen for den muntlige høringen er satt til 25. til 27. januar.

Johaug vil altså være suspendert til dommen faller der. Saken kan ankes videre til både appellutvalget og Idrettens Voldgiftsrett, CAS.