Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Utestenger Vanessa Mae i fire år etter juks i OL-kvaliken før Sotsji

Utbredt juks i renn i Slovenia.

JUBLET FOR MÅLGANG: Men Vanessa Maes OL-deltakelse i Sotsji er nå offisielt avslørt som juks fra ende til annen. Det internasjonale skiforbundet utestenger fiolinisten i fire år for rennfiksing i kvalifiseringen.Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach / NTB Scanpix
JUBLET FOR MÅLGANG: Men Vanessa Maes OL-deltakelse i Sotsji er nå offisielt avslørt som juks fra ende til annen. Det internasjonale skiforbundet utestenger fiolinisten i fire år for rennfiksing i kvalifiseringen.Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det vakte naturlig nok oppsikt da den verdenskjente fiolinisten Vanessa Mae kvalifiserte seg til storslalåmkonkurransen i OL i Sotsji.

Mae, som ble tidenes andre thailandske utøver i et vinter-OL, kvalifiserte seg med minst mulig margin etter fire renn i Slovenia i januar.

Nå viser det seg at de var fikset alle sammen.

Konkurransene ble arrangert på forespørsel av managementet til Mae, gjennom Thailands nasjonale olympiske komité. Men fiolinisten, som skal være god for nærmere 200 millioner kroner, var ikke opptatt av fair play i kvalifiseringen.

I en kjennelse som nå er publisert på det internasjonale skiforbundet, FIS, sine nettsider, utestenges hun i fire år fra enhver deltakelse i et renn på FIS-listene. Hvor som helst i verden.

Begrunnelsen er den grove fiksingen av rennene i Krvavec i Slovenia.

«Etter å ha sett bevisene og hørt forklaringene i en høring 3. oktober ... er høringspanelet overbevist om at de fire storslalåmrennene i Krvavec den 18. og 19. januar 2014 var manipulert ...», står det blant annet i kjennelsen fra FIS.

Ifølge FIS var det blant annet deltakere på resultatlista som aldri møtte til start, tidsjusteringer hos utøvere på opptil 10 sekunder, utøvere som startet utenfor startpinnen som setter i gang tida, for så å bli satt i gang manuelt av starteren mens utøveren var godt nedi løypa, i tillegg til flere andre forhold.

Granskingen av rennene kom i gang etter at det slovenske skiforbundet mistenkte fiksing, og alarmerte det internasjonale skiforbundet i juli.

Nå blir fem funksjonærer, inkludert den slovenske rennlederen, utestengt fra all FIS-aktivitet i mellom ett og to år. Vanessa Vanakorn, bedre kjent som Mae, blir utestengt i fire år.

OL-deltakelsen endte med sisteplass for Mae. Hun var mer enn 50 sekunder bak vinneren Tina Maze, som ironisk nok er fra Slovenia.

MØRKE SKYGGER: IOC-president Thomas Bach tok seg tid til å hilse på den internasjonale kjendisen Vanessa Mae under OL i Sotsji. Der skulle Mae aldri ha vært. FIS har nå oversendt sin nådeløse dom over Mae til IOC.Foto: AP /Andrej Isakovic/ NTB Scanpix
MØRKE SKYGGER: IOC-president Thomas Bach tok seg tid til å hilse på den internasjonale kjendisen Vanessa Mae under OL i Sotsji. Der skulle Mae aldri ha vært. FIS har nå oversendt sin nådeløse dom over Mae til IOC.Foto: AP /Andrej Isakovic/ NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling