Utestenges etter rystende TV-avsløring

Dansk Ride Forbund bekrefter at alt samarbeid med dressurrytteren Andreas Helgstrand (46) opphører.

OL-BRONSE: Andreas Helgstrand (i midten) vant OL-bronse i Beijing. Foto: David Hecker / AFP PHOTO / DDP / NTB
OL-BRONSE: Andreas Helgstrand (i midten) vant OL-bronse i Beijing. Foto: David Hecker / AFP PHOTO / DDP / NTB Vis mer
Publisert

Dansk Ride Forbund (DRF) skriver i en pressemelding at dressurrytter Andreas Helgstrand (46) er besluttet utestengt fra satsings- og landslagsaktiviteter inntil videre.

Det skjer etter at det i det danske TV 2-programmet «Operation X» ble oppdaget at hestene på treningsanlegget «Helgstrand Dressage», som eies av Andreas Helgstrand, har blitt behandlet dårlig.

- DRF's styre tar kraftig avstand fra den uakseptable ridningen, treningsmetodene og behandlingen av hestene som sendingene tydelig viser. Derfor står det nå klart at Andreas Helgstrand, på bakgrunn av sendingene, ikke kan representere DRF som satsings- og landslagsrytter, skriver forbundet.

Beslutningen ble tatt etter et styremøte som ble holdt onsdag ettermiddag, skriver danske B.T.

EM: To aktivister stormet banen under sprangridning-EM i Rotterdam søndag. Video: NRK Vis mer

I TV 2-dokumentaren har det blitt brukt skjult kamera av at hestene blant annet har merker og sår etter pisk og sporer.

Rideforbundet er tydelige på at man som landslagsrytter er forpliktet til å leve opp til en rekke etiske retningslinjer og at man skal opptre som et godt forbilde.

Rytterne som skal ha skadet hestene anonymiseres i dokumentaren, men rideforbundet oppfordrer rytterne til å stå fram.

- Skulle oppfordringen ikke bli gjennomført, vil DRF sette i gang tiltak med å identifisere rytterne og melde dem til forbundets disiplinærutvalg, skriver DRF videre.

- Tar avstand

Norges Rytterforbund har også kommentert den rystende avsløringen fra Danmark. Beate Heieren Hundhammer, generalsekretær i Norges Rytterforbund, skriver på forbundets hjemmesider at de tar sterkt avstand fra avsløringene i dokumentaren.

- Vi er klar over denne danske dokumentaren. Vi tar på det sterkeste avstand fra all type hestehold, trening og håndtering som ikke innebærer god hestevelferd. Vi legger til grunn at landets myndigheter følger opp disse sakene, sier generalsekretæren.

Videre skriver Hundhammer at alle som er engasjerte i ryttersporten har et ansvar.

- Alle vi som er engasjert i ryttersporten har et stort ansvar for at alt vi gjør har sitt grunnlag i hensynet til hesten og dens velferd, uansett om man befinner seg på en ridebane, på tur i skogen, i stallen eller om man er engasjert gjennom administrativt eller politisk arbeid for sporten, avslutter hun.

Innrømmer vold

Andreas Helgstrand stilte i går opp i et intervju med dansk TV 2. Han innrømmer at det har blitt utøvet vold mot hestene, men hevder det er vanskelig å holde kontroll på over 30 hestetrenere på tre ulike eiendommer.

- Jeg synes ikke det er i orden. Selvfølgelig er det ikke det. Jeg har vært sjokkert i hele dag, fordi jeg hadde aldri sett at det var slik. Det skal rettes opp i, sier Helgstrand.

- Erkjenner du at dere bruker og har brukt vold mot hestene?

- Når jeg ser det her, ja, er konklusjonen til 46-åringen.

Andreas Helgstrand eier også et selskap som arrangerer konkurranser. Rideforbundet har tidligere samarbeidet med selskapet, men også det opphører.

46-åringen er ingen hvem som helst i det danske ridemiljøet. I 2008 tok han OL-bronse i dressurridning.