Ivan Kuliak

Utestenges for krigshyllest

Den russiske turneren Ivan Kuliak (20) utestenges fra turnstevner i et år.

UTESTENGES: Ivan Kuliak (20) utestenges på grunn av dette symbolet. Foto: Twitter
UTESTENGES: Ivan Kuliak (20) utestenges på grunn av dette symbolet. Foto: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars vekket den russiske turneren Ivan Kuliak (20) oppsikt da han konkurrerte med en «Z» på brystet. Bokstaven har den siste tiden blitt til et symbol i støtte av den russiske krigføringen i Ukraina.

Kuliak høstet krass kritikk, og Det internasjonale turnforbundet (FIG) kalte oppførselen «sjokkerende». Samtidig varslet de en etterforskning av hendelsen.

Nå er det klart at Kuliak utestenges fra alle internasjonale turnstevner i et år. Det bekrefter FIG i en pressemelding tirsdag.

Siden Kuliaks deltakelse har FIG allerede suspendert russiske og hviterussiske atleter. Dersom denne avgjørelsen fortsatt er i effekt om et år, så vil straffen til Kuliak utvides med seks måneder.

Russeren har ikke vist tegn til anger etter hendelsen. I mars forklarte han hvorfor han brukte symbolet på drakta.

RASER: Jerv-spiss Erlend Hustad ser rødt etter to gule kort og utvisning i kampen mot Viking. Video: FotballMedia Vis mer

- Vi ble bedt om å skjule flagget - og jeg skjulte det. Vi har allerede blitt utestengt for alt som er mulig. Jeg ville bare vise hvor jeg kommer fra. Jeg var ikke redd for konsekvensene og ville ikke skade noen. «Z» betyr «for seier», «for fred», sa Kuliak ifølge russiske Sport.ru.

- Ukrainske utøvere kom ut ikledd flagget og ropte «Heder til Ukraina!» på pallen. Det er imot reglene, men de gjorde det. De krevde også at vi skulle bli fjernet fra konkurransen, selv om vi ikke sa eller gjorde noe mot noen. Jeg mener jeg gjorde det jeg burde gjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer