Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Utestenges i åtte år

Den amerikanske turntreneren Maggie Haneys metoder ryster USA. Nå er hun utestengt i åtte år.

OVERGREP: Maggie Haney (t. h.) er utestengt fra turn i åtte år på grunn av fysisk og psykisk mishandling. Her sammen med turnstjerna Riley McCusker. Foto: Luis ROBAYO / AFP / NTB Scanpix
OVERGREP: Maggie Haney (t. h.) er utestengt fra turn i åtte år på grunn av fysisk og psykisk mishandling. Her sammen med turnstjerna Riley McCusker. Foto: Luis ROBAYO / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Den amerikanske turntreneren Maggie Haney, som til daglig holder til i New Jersey, har blitt utestengt fra idretten i åtte år. Det skriver blant annet USA Today.

USAs turnforening bekreftet i dag at hun utestenges som følge av at hun skal ha begått både fysiske og psykiske overgrep mot sine utøvere. Det skal være snakk om ren mobbing i flere av tilfellene.

Haney har hatt én eller flere utøvere på USAs junior- eller seniorlandslag hvert år siden 2013.

Kommenterte vekta

Ifølge USA Today skrek hun mot utøverne når feil ble begått, sparket flere ut fra trening og kommentert utøveres vekt. Haney skal også ha tvunget utøverne sine til å trene, til tross for at de slet med skader.

IMPONERER: Den amerikanske turneren, Simone Biles, har tatt handstand-utfordringen til et nytt nivå. Video: Rødt Kort / Simone Biles Vis mer

- USA Gymnastics kan bekrefte at høringen relatert til Maggie Haney er konkludert. Det uavhengige panelet – med tre medlemmer fra turnmiljøet, inkludert en advokat, en klubbeier og en tidligere landslagsutøver – har kommet fram til at Haney har brutt USA Gymnastics regler for etisk oppførsel, sportspolitikk og andre regler, heter det fra turnforeningen.

Etter åtte års utestengelse må hun søke for å kunne bli medlem igjen.

- Var redde

Karen Goeller, som også er turntrener i New Jersey, avslører rystende tilstander. Hun var blant dem som kom med informasjon om Haney som førte til utestengelsen.

Goeller sier at utøverne ikke fikk lov til å snakke ut om hva som skjedde på treningene.

- Barna var redde for å snakke ut, sier hun ifølge New York Times.

Treneren skal også ha kommet med trusler mot dem som vil vitne mot henne.

Blant dem som skal ha vitnet mot henne, finner vi OL-gullvinner Laurie Hernandez, og verdensmester Riley McCusker.

Klagene mot Haney startet i mai i fjor, ifølge New York Times.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!