Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hauke og Baldauf utestenges i fire år - kan bli dopingmuldvarper

Utestenges i fire år etter Seefeld-skandalen

De østerrikske langrennsløperne Dominik Baldauf og Max Hauke - som har trent knallhardt etter dopingavsløringen i Seefeld - har nå fått dopingdommen etter den store skandalen.

DOPING: - Jeg er så lei meg at jeg ikke finner dekkende ord. Det sa Østerrikes landslagstrener Trond Nystad til Dagbladet, etter å ha sett denne rystende videoen da Max Hauke ble avslørt i sjokkvideo. Video: Emilie Rydning og Fredrik Filtvedt / Dagbladet Vis mer

Dominik Baldauf og Max Hauke suspenderes i fire år for bruk av bloddoping etter skandalen som rystet VM i Seefeld i slutten av februar.

Videoen av da Hauke ble tatt på fersken, som du kan se over, sendte sjokkbølger gjennom langrennsverden og fikk konkurrentene, blant annet de norske, til å reagere med sjokk og vantro.

Det østerrikske antidopingbyrået ÖADR bekreftet dommen på fire års utestengelse i dag, tirsdag.

Dagbladet vet at Max Hauke har trent svært mye etter at dopingskandalen nådde overflaten midt under VM i Seefeld og har lagt bak seg daglige langturer på tre-fire timer. Nå blir det imidlertid lenge til han får bruk for treningstimene i konkurransesammenheng.

Først 28. februar 2023 kan duoen konkurrere igjen. Straffen trådte i kraft 1. mars 2019.

Hauke og Baldauf ble arrestert 27. februar sammen med Aleksej Poltoranin, Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu i det som utviklet seg til å bli en stor dopingskandale i Seefeld.

- Jeg er lei meg. Jeg er kvalm, har vondt i magen, vondt i hodet. Det er helt forferdelig. Jeg er så skuffet at jeg ikke finner dekkende ord, sa daværende landslagstrener i Østerrike, Trond Nystad, til Dagbladet den gang.

Kan bli dopingmuldvarper

Nystad håper å gjøre Hauke og Baldauf til muldvarper i kampen mot doping. I vår hadde han en lengre samtale med duoen.

- Det var to ting som var viktig for meg å få fram: Punkt én var å få alle detaljer på bordet og få vite om alle som har vært involvert. Det andre var å formidle at når de en gang får perspektiv på dette, så håper jeg de vil melde seg for antidopingforkjemperne og være med på preventive kampanjer mot doping, slik at ingen vil følge deres dårlige eksempler, forteller den tidligere landslagstreneren i Østerrike til Dagbladet.

RASER: Vidar Løfshus er nådeløs mot de dopingtatte utøvere. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Hvordan responderte de på dette?

- De var glad for at jeg pratet med dem og behandlet dem som folk. De unnskyldte seg opp og ned i mente. De prøvde å forklare hvordan det skjedde. De fikk høre allerede i barndommen at alle som blir gode, doper seg. Så kom de i kontakt med dopingjegeren, som sa at de beste jukset. Så de var predisponert for å si ja til hans tilbud. De gjorde det de visste var feil.

Stor utfordring

Nystad har tidligere fortalt Dagbladet om de omfattende holdningsproblemene som regjerer i idretten i Østerrike, også på barnenivå. Da han kom til alpelandet, fikk han blant annet høre:

«Det er umulig å bli best uten doping.»

«Alle som sier at man kan bli best uten å jukse, de lyver.»

Det får Nystad til å fortvile.

- Jeg har bodd i Østerrike i 10 år. I alle de åra har jeg hørt dette. Jeg har vært på foredrag til 10-11 åringer og fortalt om viktigheten av å trene over lang tid. Så har foreldre i salen svart: «Dette stemmer ikke Trond. Det går ikke. De beste doper seg.» Holdningen er dessverre altfor utbredt. Det gjelder ikke alle, men ett råttent eple er nok, sier den tidligere østerrikske landslagstreneren.

- Hvordan kan man forandre på dette?

- Vi trenger holdningskampanjer. De som sier sånt, må miste jobben sin. Vi kan ikke tillate at slike usannheter sprer seg. Vi har regler for hvordan vi snakker i arbeidslivet generelt sett. Det samme bør vi ha når det gjelder hvordan snakke til unger om idrett og sunne verdier.

Majoriteten av de beste langrennsløperne og syklistene som Østerrike har avlet fram, har blitt dopingtatt.

- Det er ikke organisert doping fra staten i Østerrike eller av skiforbundet, men det er et stort holdningsproblem og uheldig tankegang. Man bortforklarer nederlag med å si at de som er bedre jukser. De som har offisielle funksjoner og sier slik til unge folk, bør få sparken, krever Nystad.

Massiv skandale

I tillegg til Baldauf og Hauke, ble meritterte Aleksej Poltoranin fra Kasakhstan, samt Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu fra Estland, arrestert.

Totalt ni personer ble pågrepet i en omfattende aksjon.

Det ble foretatt razziaer flere steder samtidig i Østerrike og Tyskland, og den tyske legen Mark Schmidt ble raskt pekt ut som hovedmannen i saken.

Han skal ha hatt en lang liste med «klienter» som fikk hjelp til å bloddope seg.

Like etterpå ble det også delt en video av Hauke da han ble pågrepet av politiet under en blodoverføring.

Både Baldauf og Hauke innrømte skyld og fikk slettet alle resultater de hadde oppnådd i langrennssporet tilbake til 1. april 2016.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media