Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johannes Dürr har fått dommen

Utestenges
på livstid

Den østerrikske eks-langrennsløperen Johannes Dürr er utestengt fra idretten for alltid. Det ble klart i en dom fra det østerrikske antidopingbyrået torsdag.

MEDSKYLDIG: Dürr er også funnet skyldig i å hjelpe andre med å dope seg, ved å ha en rolle i dopingnettverket som ble avslørt under VM i Seefeld i vinter. . Video: Emilie Rydning og Fredrik Filtvedt / Dagbladet Vis mer

Det skriver NRK torsdag kveld.

Dürr ble tatt for bruk av EPO under OL-i Sotsji i 2014. Han ble utestengt i fire år.

32-åringen forsøkte seg på comeback etter utestengelsen, men valgte til slutt å legge opp da han ikke klarte å kvalifisere seg til VM på hjemmebane.

Den gang fryktet den østerriske langrennsleiren at han kunne kvalifisere seg til VM, men nektet å gi ham en plass i VM-troppen

- Han er utestengt for livstid hos oss, men dopingdommen er jo på to år. Jeg frykter at han kommer til å anke utestengelsen og kreve å få startlisens, sa østerrikes sportssjef Markus Gandler den gang.

- For oss i skiforbundet har det aldri vært aktuelt å ta ham med. Vi satser heller på de yngre løperne som har jobbet fornuftig og ærlig for å hevde seg, sa norske Trond Nystad, som var lagkoordinator for Det østerrikske skiforbundet, til Expressen.

Nystad sluttet i jobben etter dopingavsløringene i Seefeld.

Felt på flere punkter

Østerrikeren er nå blitt funnet skylding for bruk av bloddoping og oppbevaring og bruk av forbudte midler.

Dürr er også funnet skyldig i å hjelpe andre med å dope seg, ved å ha en rolle i dopingnettverket som ble avslørt under VM i Seefeld i vinter.

Langrennsverden ble rystet av dopingsjokket i den østerrikske VM-byen Seefeld i mars. Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv, Max Hauke, Dominik Baldauf og Aleksej Poltoranin ble alle tatt for doping og samtlige har innrømmet forholdene.

Rett i etterkant av dopingrazziaen i Seefeld ble også Dürr ble arrestert, mistenkt for bloddoping av det østerrikske politiet.

Ifølge påtalemyndigheten i Innsbruck, kom langrennsløperen med opplysninger om at flere også benyttet seg av den tyske dopinglegen Mark Schmidt.

- Urettferdig

Dürr har flere ganger uttrykt at han føler seg urettferdig behandlet. Han har flere ganger dratt inn sakene mot norske Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby i sine uttalelser. I vinter sa han blant annet dette til svenske Expressen:

- Man blir ikke like mistenkt om man er norsk kontra østerriksk. I Norge blir man født med ski på beina. Det er naturlig å være god på ski om man kommer derfra. Om en østerriker er god på ski, er det unaturlig og man blir mistenkt, selv om vi har fantastiske forutsetninger for å bli gode her også, mente Dürr.

Dürr sa også i dokumentar kalt «Greed for Gold» at det ikke er mulig å nå toppen i langrenn uten konsekvent bruk av doping.

- Det finnes store hull i antidopingsystemet. Enorme hull. En negativ test betyr absolutt ikke at utøveren er ren. Systemet er ødelagt, forklarte Johannes Dürr i dokumentaren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media