Utestengt: - En velsignelse for meg

Russland er utestengt fra internasjonale langrennskonkurranser. Til Dagbladet sier Veronika Stepanova at hun mener at det faktisk er godt nytt for henne.

VIL UTNYTTE UTESTENGELSES-PERIODE: Veronika Stepanova. Foto: AP Photo/Aaron Favila
VIL UTNYTTE UTESTENGELSES-PERIODE: Veronika Stepanova. Foto: AP Photo/Aaron Favila Vis mer
Publisert

Forrige måned besluttet det internasjonale skiforbundet (FIS) at utestengelsen av Russland og Belarus opprettholdes.

Det betyr ingen russiske langrennsløpere på startstrek i verdenscupen og i mesterskap så lenge utestengelsen vedvarer.

Beslutningen har vekket mye harme i den russiske leiren. Men nå er tonen en annen.

Til Dagbladet sier den russiske langrennskometen Veronika Stepanova (21) - som var ankerkvinne da Russland vant OL-gull på stafetten i Beijing - at hun nå ser de positive aspektene ved en sesong uten verdenscup og mesterskapsdeltakelse.

- For min personlige idrettskarriere er en sesong utenfor verdenscupen en velsignelse i forkledning, sier Stepanova.

Når Dagbladet spør hvorfor utestengelsen av Russland kan være bra for henne personlig, forklarer Stepanova at hun håper å utnytte denne sesongen - med færre reiser og konkurranser - til å bygge opp kapasiteten og «motoren».

Det tror hun blir enklere med færre reisedøgn i Europa og færre konkurransehelger.

TIDLIGERE VENNSKAP: Helene Marie Fossesholm og Veronika Stepanova har konkurrert mye mot hverandre, men nå er kontakten brutt. Vis mer

Skal konkurrere i russiske renn

21-åringen har hevdet seg best i sprint og korte distanserenn hittil, men har en del å gå på i lengre skirenn.

- Jeg mangler den kapasiteten som er absolutt nødvendig. Her var Therese Johaug best, og her er Natalja Neprjajeva, Tatjana Sorina og Julija Stupak bedre enn meg. Som 21-åring har jeg litt å jobbe med her.

- Therese Johaug utnyttet åra hun var utestengt til å ta nye steg gjennom den uvanlig lange treningsperioden og ble bedre enn noen gang. Du håper å få samme effekt?

- Jeg synes ikke den sammenlikningen er helt riktig. Therese ble utestengt fra alle konkurranser. Vi skal ha noen konkurranser her hjemme i Russland, hvor nivået kan bli like bra eller enda bedre enn i verdenscupen, sier Stepanova til Dagbladet.

- Vi har flere jenter i laget vårt som har tatt store steg med en imponerende framgang. Det ville gjort det mye vanskeligere for meg å kvalifisere meg til mesterskap kommende sesong enn den forrige på grunn av det.

Varsko

Stepanova bruker denne sesongen som en oppbyggingssesong. Håpet er å komme tilbake i verdenscupsirkuset og i mesterskap igjen. Enn så lenge er den drømmen uten noen garanti.

- Det store målet er vinter-OL i Milano og Cortina i 2026, forteller Stepanova og varsler følgende:

- Vi kommer definitivt tilbake til internasjonale konkurranser igjen. Og når vi kommer tilbake, vil vi være sterkere enn noensinne!

21-åringen forteller videre at hun for øyeblikket befinner seg i Khanty-Mansiyst i Vest-Sibir og roser forholdene der med en løypetrasé på seks kilometer, som etter hvert vil bli utvidet til 60 kilometer når snømengdene økes.

- Forholdene her er på nivå med eller kanskje bedre enn det jeg har sett av løyper i Skandinavia eller i Alpene. Riktignok mangler vi et like massivt løypenettverk som i Norge og i Finland, men det kommer seg, fordi langrennsinteressen øker her, takket være Legkov, Ustyugov, Bolsjunov og Nepryaeva, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer