<strong>VM-SJEF:</strong> Vitalij Mutko var idrettsminister i Russland under OL i Sotsji, og skal ha tatt stor del i dopingprogrammet. Foto: NTB Scanpix
VM-SJEF: Vitalij Mutko var idrettsminister i Russland under OL i Sotsji, og skal ha tatt stor del i dopingprogrammet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

VM-sjefen utestengt fra OL på livstid

Utestengt fra OL på livstid. Nå er han VM-sjef: - Svært alvorlig og problematisk

President i NFF, Terje Svendsen, legger ikke skjul på at IOC-dommen er alvorlig for VM-sjefen Vitalij Mutko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vitalij Mutko var sportsminister i Russland fra 2008 til 2016. I McLaren-rapporten om russisk statsstøttet doping under OL i Sotsji er han sentral, og dommen fra IOC er også knallhard:

Vitalij Mutko er ikke ønsket i Pyeongchang. Han er utestengt fra OL på livstid.

Men greia er at Mutko nå er leder for fotball-VM, som spilles i Russland neste sommer. Mutko er for øvrig også visestatsminister i Russland.

- Det at Mutko, sjefen for VM i Russland, utestenges av IOC på livstid på grunn av doping i russisk idrett, er svært alvorlig og problematisk for VM-arrangøren og FIFA, sier president i NFF, Terje Svendsen, til Dagbladet.

Forventer at FIFA stiller krav

Terje Svendsen er knallhard i uttalelsene om Mutko.

- Det utfordrer den grunnleggende tilliten til verdens største idrettsarrangement som fotballen er avhengig av. Mutko er også president i Russlands fotballforbund, og NFF forventer at FIFA stiller krav til vertsnasjonen om å gjøre de grepene som er nødvendige for at omverdenen kan få tillit til at de både erkjenner utfordringene og ønsker å gjøre noe med dem, sier Svendsen.

Svendsen legger til at FIFA har allerede besluttet at de vil benytte eget medisinsk personale og at dopingtestene skal analyseres i Lausanne (Sveits) - ikke i Russland.

Sven Mollekleiv er leder av etikk-komiteen i NFF. Han mener at ditto komité og styret i FIFA må vurdere konsekvensene av dette umiddelbart.

- FIFA må også sikre at VM er dopingfritt. En VM-sjef som er utestengt på livstid fra OL er en omdømmeutfordring for arrangøren for VM og for fotballen. NFF må aktivt følge med og bidra til å sikre at FIFA tar utfordringen med doping på største alvor, sier Mollekleiv til Dagbladet.

<strong>FORVENTER AT FIFA STILLER KRAV:</strong> Fotballpresident Terje Svendsen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORVENTER AT FIFA STILLER KRAV: Fotballpresident Terje Svendsen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Hadde ansvaret

I uttalelsen fra IOC heter det blant annet at Schmid-kommisjonens rapport bekrefter «den systematiske manipuleringen av antidopingreglementet og systemet i Russland», skriver NTB.

I rapporten framgår det at man ikke har funnet noen «dokumenterte, uavhengige og upartiske bevis som bekrefter at Russland øverste myndighet har støttet eller hatt kjennskap til systemet».

Mutko anklages likevel for «å måtte bære brorparten av det administrative ansvaret», som følge av at departementet hans hadde ansvaret for å antidopingoperasjonene under Sotsji-OL

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer