Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mutko VM i fotball 2018

Utestengt; men styrer VM fra banen: - Eier de ikke skam?

Helt egne regler for Putins gode venner.

UTESTENGT: Russlands visestatsminister Vitalij Mutko er utestengt fra all olympisk idrett på livstid, men det hindrer ham ikke å gå direkte inn i treningen til det russiske fotballandslaget. Her får trener Stanislav Cherchesov noen påpekninger før gårsdagens sterke kamp mot Egypt der russerne sikret seg videre cupspill i VM. FOTO: Reuters/Sergei Karpukhin
UTESTENGT: Russlands visestatsminister Vitalij Mutko er utestengt fra all olympisk idrett på livstid, men det hindrer ham ikke å gå direkte inn i treningen til det russiske fotballandslaget. Her får trener Stanislav Cherchesov noen påpekninger før gårsdagens sterke kamp mot Egypt der russerne sikret seg videre cupspill i VM. FOTO: Reuters/Sergei Karpukhin Vis mer

DET er ikke mer enn et halvt år siden den russiske visestatsministeren Vitaly Mutko; Putins nærmeste venn i gode og onde dopingdager, skjønte at fotball-VM og han ikke var noen spesielt god miks for Russland.

Mutko hadde akkurat blitt utestengt av olympisk idrett på livstid fordi han var utpekt som den ansvarlige for statsdopet før og under Sotsji-OL, og den straffen var ikke direkte passende for en minister som satt med ansvaret for nærmest alt av russisk fotball. Selv om det internasjonale fotballforbundet (FIFA) umiddelbart ga den mektige Putin-vennen lov til fortsatt å organisere verdensmesterskapet

- Av hensyn til dophøringen vil jeg tre til side i VM-arbeidet i seks måneder, sa Mutko som den gang slet litt med populariteten på hjemmebane.

En nasjonal meningsmåling tatt opp i disse turbulente dopingdagene viste at 90 prosent av russerne mente det ville være best for fotball-VM at Mutko forsvant fra vervene som sjef for VM og det russiske fotballforbundet.

Men det var da. Og slett ikke nå etter strålende spill, full pott og 8 - 1 i målforskjell etter to VM-kamper.

VM-STUDIO: Tidligere Belgia-proff Rune Lange gjester i dag Dagbladets VM-studio. Programleder: Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

trengte så visst ikke Vitaly Mutko all denne sportslige framgangen i VM for å få gjøre som han ville. Han trengte bare en bestevenn.

Bare et par uker etter den selvpålagte utestengelsen, var Mutko tilbake i jobben for fullt. Vladimir Putin mente han hadde fått straff nok, og sendte ham på inspeksjon på de mange flotte VM-arenaene.

MIDT PÅ BANEN: Dagens økt er over og Vitalij Mutko takker for seg på landslagstreningen. Han kommer nok igjen. FOTO: Reuters/Sergei Karpukhin
MIDT PÅ BANEN: Dagens økt er over og Vitalij Mutko takker for seg på landslagstreningen. Han kommer nok igjen. FOTO: Reuters/Sergei Karpukhin Vis mer

Da turneringen startet, manøvrerte Mutko seg enda tettere på selve fotballen. Etter 5 - 0 seieren i åpningskampen var han i aksjon ute på banen mens det russiske laget trente.

Og lysten til å styre denne flotte angrepsgjengen ble neppe mindre med gårsdagens overbevisende 3 - 1 mot Egypt; til og med hjemme i Sankt Petersburg der kameratene Putin og Mutko la grunnlaget for sin felles politiske karriere..

ETTER to slike jubelkamper hadde landslaget vært et naturlig PR-besøk for hvilken som helst sportspolitiker. Når det gjelder Mutko, er slike feiringer ikke like enkelt:

  • Han er altså suspendert på livstid fra OL for sin sjefsrolle i en av idrettshistoriens verste dopingsvindler.

Men for Vitalij Mutko og internasjonal fotball gjelder det egne regler. Der får utestengelsen i realiteten ingen konsekvens.

VM-STUDIO: Allsvenskan-legende Dulee Johnson kjenner hele det svenske landslaget og forteller hvorfor han tror Sverige kan gå hele veien. Magnus Kim forteller om et splittet Sør-Korea og synes det er utrolig synd at Heung Min Son må i militæret. Men hva med Kim selv? Slipper han? Programleder: Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

AKKURAT det er rart ut fra det internasjonale fotballforbundets iver etter å hindre politisk kontroll over sporten. Flere ganger har FIFA ekskludert medlemsland nettopp som reaksjon på overivrige politikere.

Denne reaksjonen har ikke bare vært forbeholdt sportens minste nasjoner. Seinest før jul i fjor; altså samtidig som det stormet mest rundt Mutko, truet FIFA med å ta VM-plassen fra Spania fordi den spanske regjeringen angivelig blandet seg inn i presidentvalget i spansk fotball.

Bakgrunnen der var korrupsjonsanklagene mot av eks-fotballpresident Angel Maria Villar. Etter at han ble fengslet, ønsket den nye spanske regjeringen å være med på valget av etterfølgeren. Det brøt med den FIFA-regelen som sier at «hvert medlemsland må styre uavhengig og sikre at ingen utenforstående tredje part får innflytelse over driften».

Det er mildt sagt en spesiell regel å ta med seg til Putins Russland.

DET har da heller ikke FIFA-president Gianni Infantino brydd seg om. For ham har Russland og Putin hele tida vært unntaket.

Selv midt under russernes svakeste posisjon tidlig i desember i fjor da både landet og de fleste av utøverne lå an til å bli utestengt, mente Infantino at dette uansett ikke betydde noe for VM:

- Hvis vi hadde hatt noen alvorlig dopingutfordring i fotball, ville vi ha hørt om det, hevdet han under en pressekonferanse i forbindelse med VM-trekningen i Moskva:

- Det hadde skjedd uavhengig om dopingen hadde forekommet i Russland eller hvor som helst i verden, mente Infantino, tilsynelatende uten å bry seg om at de uavhengige McLaren-rapportene akkurat hadde vist at fotballspillerne var med i det statlige programmet som skulle beskytte russiske idrettsstjerner fra å bli tatt for doping.

Og at dette programmets øverste beskytter var Vitalij Mutko.

VM-STUDIO: Tidligere Belgia-proff Rune Lange gjester i dag Dagbladets VM-studio. Programleder: Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

DET var vel derfor FIFA noen uker seinere bare hadde gode ord til Mutko da han nektet å ta imot tilbudet fra den internasjonale fotballen om å bli sittende, og selv valgte å gå av som VM-sjef:

- FIFA takker Mr. Mutko for denne ansvarlig handlingen, het det i pressemeldingen som understreket at avgjørelse var tatt i beste hensikt for VM.

Nå er det bare så lenge siden noen har mast om Russland og dop og sånt. Det russiske flagget har for lengst gått til topps også i den olympiske familien igjen, og mange internasjonale idrettsledere vil helst glemme hele svindelen for godt.

Akkurat som Putin.

FOR han er denne saken ferdig snakka. Under sin årlige gjennomgang av rikets tilstand tidligere denne måneden, fortalte han hvorfor Vitalij Mutko aldri ville bli ofret:

- Vi vet hvordan han er blitt angrepet på grunn av dopingskandaler og sånt. Under slike forhold er det umulig å pensjonere ham, fastslo Putin, og hyllet kameraten sin for alt han hadde gjort for russisk sport:

- Jeg gjentar; han har et stort potensial. La ham jobbe, konkluderte Putin.

OG for tida er Putins ord blitt fotballens lov. For mens Mutko styrer russiske treninger, inviterer Putin en annen god venn opp på VIP-tribunen. I kveld sitter den utestengte eks FIFA-presidenten Joseph Blatter sammen med ham for å se Portugal mot Marokko.

Hjemme i Sveits venter Blatter på etterforskningen i straffesaken om korrupsjon. I idretten er han imidlertid allerede dømt til å holde seg unna all organisert fotball i seks år, men Putin skalter og valter med den dommen som han vil. Det var Blatter som skaffet ham VM, og den tjenesten er mer verdt enn det å følge reglene.

Eier de ikke skam?