Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Utestengt på livstid

Johannes Dürr er ferdig som skiløper. Petter Northug kommer med syrlig stikk til sin gamle rival.

ANKER IKKE: Johannes Dürr. Foto: NTB Scanpix
ANKER IKKE: Johannes Dürr. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det melder den anerkjente journalisten Hajo Seppelt på Twitter tirsdag.

Dürrs advokat forteller til ARD at de ikke kommer til å anke avgjørelsen.

Langrennsverden ble rystet av dopingsjokket i den østerrikske VM-byen Seefeld i mars. Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv, Max Hauke, Dominik Baldauf og Aleksej Poltoranin ble alle tatt for doping og samtlige har innrømmet forholdene.

Rett i etterkant av dopingrazziaen i Seefeld ble også Dürr ble arrestert, mistenkt for bloddoping av det østerrikske politiet. Ifølge påtalemyndigheten i Innsbruck, kom langrennsløperen med opplysninger om at flere også benyttet seg av den tyske dopinglegen Mark Schmidt.

DOPING: - Jeg er så lei meg at jeg ikke finner dekkende ord. Det sier Østerrikes landslagstrener Trond Nystad til Dagbladet, etter å ha sett denne rystende videoen. Video: Emilie Rydning og Fredrik Filtvedt / Dagbladet Vis mer

Tatt for andre gang

Dürr ble også tatt for doping under Sotsji-OL i 2014, den samme sesongen som han fikk sitt store gjennombrudd. Han gikk som en tornado opp den bratte slalåmbakken i Tour de Ski og inn til en overraskende tredjeplass. Blant annet fikk han Petter Northug til å se ut som en amatør.

Dürr innrømmet EPO-bruk, men sa også at han ble dopingtestet 14 ganger tidligere i sesongen uten å bli avslørt.

At han ble tatt i OL overrasket østerrikeren, som da hadde begrenset dosene.

Varslet før skandalen

I dokumentaren «Die Gier nach Gold» - hevdet Dürr at han ikke er alene om å dope seg. I januar 2019 fortalte Dürr om sitt tidligere juks, blant annet da han ble nummer tre i Tour de Ski i 2013. Det skjedde i en dopingdokumentar som ble laget av tyske ARD.

- Det dere ser på TV er ikke virkeligheten. Det er en illusjon, og har ingenting med det virkelige livet å gjøre, sier langrennsløperen i dokumentaren. Han innrømmer at han slet med tunge tanker etter dopingavsløringen.

Bare to måneder seinere ble Dürr involvert i skandalen i Seefeld.

Hatet av Northug

Dürr ble (naturlig nok) lagt for hat av en rekke utøvere etter dopingdommen. En av dem som gikk hardest ut mot østerrikeren, var Petter Northug.

- Får jeg se ham i langrennsløypa igjen, kommer jeg til å slå ham knockout. Jeg tror neppe han stiller til start noe sted så lenge jeg er på startstreken. Det bør han ikke, har Petter Northug tidligere sagt til Dagbladet.

Da Dagbladet overbringer beskjeden om at Dürr er utestengt på livstid til Northug tirsdag kveld, svarer han syrlig og humoristisk:

- Gratulerer, det er vel fortjent. Jeg ønsker ham også lykke til med framtidige dopingprosjekter, skriver Northug i en SMS.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media